13 milyon abonesi olan YouTuber kripto dolandırıcıları tarafından hacklendi; İşte ne kadar çaldılar
13 milyon abonesi olan YouTuber kripto dolandırıcıları tarafından hacklendi; İşte ne kadar çaldılar
13 milyon abonesi olan YouTuber kripto dolandırıcıları tarafından hacklendi; İşte ne kadar çaldılar.Popüler YouTuber Scuba Jake , kanalının 2011’de kurulmasından bu yana 13 milyondan fazla abonesi ve 1,75 milyar görüntülenmesiyle kanalının hacklendiğini doğruladı. 9 Eylül olayı, kripto dolandırıcılarının kanalı ele geçirdiğini ve Bitcoin’i içeren sahte bir eşantiyonda şüpheli olmayan takipçileri dolandırmaya çalıştığını gördü. ( BTC ) ve Ethereum ( ETH ).
Finbold tarafından yapılan bir analiz , dolandırıcıların 1,01 BTC ile, yani sahte kripto çekilişinde yaklaşık 21.000 dolara eşdeğer olduğunu gösteriyor. Analiz, kullanıcıların kripto para birimlerini göndermeden önce taramaları için dolandırıcılar tarafından paylaşılan QR kodlarına dayanıyordu.
Blockchain.com’a göre , paylaşılan Bitcoin cüzdanı, oluşturulmasından bu yana dört işlem kaydetti. Cüzdan toplam 1.0107 BTC aldı ve aynı miktar paraya çevrildi.
Dolandırıcılar canlı yayın sırasında cüzdanları değiştirmiş olabileceğinden kayıp miktarın daha yüksek olabileceğini belirtmekte fayda var. Başka yerlerde, Ethereum cüzdan analizi, herhangi bir işlem yapılmadığını gösteriyor.
Dolandırıcıların, kripto çevrelerinde tanınmış bir kişinin yer aldığı eski bir röportajı kullandığı, canlı yayın olarak yeniden yayınladığı ve bilgi bölümünde sahte çekilişi tanıttığı YouTube’daki diğer dolandırıcılık olaylarını yansıttı. Dolandırıcıların daha fazla güvenilirlik sunduğu için canlı seçeneği tercih ettiği iddia ediliyor.
Dolandırıcılar Scuba Jake takipçilerini nasıl dolandırdı?
Hack altında, dolandırıcı Scuba Jake’in kanalını ‘MicroStargey US’ olarak değiştirdi ve kripto dostu ABD iş zekası firması MicroStrategy’yi taklit etti.
Özellikle, dolandırıcılar, giden MicroStrategy CEO’su ve Bitcoin crusader Michael Saylor’u içeren eski bir videonun en az iki canlı akışına ev sahipliği yaptı. Bu durumda, dolandırıcılar, Saylor’dan bir ödül veya daha yüksek getiri alacaklarını düşünerek, şüpheli olmayan takipçileri kripto para birimi göndermeye ikna etti.
Dolandırıcılar, 2011’de kuruluşundan bu yana kümülatif olarak 1,7 milyardan fazla görüntüleme topladığını göz önünde bulundurarak, muhtemelen muazzam takipçiler nedeniyle hazine avı kanalını hedef aldı. Kanal, basın saatine kadar restore edilmişti ve Jake, 10 Eylül’de bir Instagram hikayesiyle aynı şeyi doğruladı.
Genel olarak, YouTube’dan yararlanan dolandırıcıların vakaları, yüksek profilli bireyleri ve kuruluşları etkileyen yükselişte. Finbold tarafından bildirildiği üzere dolandırıcılar, Güney Kore hükümetine ait YouTube kanalını da hackleyerek bir kripto videosu paylaştı. Ancak hükümet hesabı geri almayı başardı.
YouTube kripto dolandırıcılığı konusunda anında
Daha önce, YouTube kripto dolandırıcılığı Tesla (NASDAQ: TSLA ) CEO’su Elon Musk’ı da hedef almıştı. Özellikle, dolandırıcılar, sahte eşantiyonlar vaat ederken Musk’ı taklit eden çeşitli kanalları ele geçirdi.
Durum, Musk’ın 7 Haziran 2022’de yayınlanan bir tweet’te dolandırıcılıkla mücadelede hiçbir şey yapmadığı iddiasıyla YouTube’u patlatmasına neden oldu. Saylor, YouTube’un tweet’e yanıt vermemesi konusundaki hayal kırıklığını da dile getirdi.
Ayrıca, antivirüs yazılımı firması Kaspersky tarafından yapılan araştırma, dolandırıcıların YouTube kanallarını ele geçirmenin yanı sıra, belirli para birimleri için düşük fiyatlar sunarken sahte kripto hizmetlerini tanıtmak için videoların altındaki yorumlar bölümünde giderek daha fazla dolaştığını ortaya koydu.
Özellikle, kötü aktörler genellikle en popüler videoları hedef alır ve cazip istatistiklerle kripto pazarında sahte bir “ihlal”i teşvik eden yorumlar bırakır.