ADA Coin Nedir ? ADA Coin Geleceği
Cardano projesi ve projenin kendi kripto para birimi olan ADA coin, 2015 ylında piyasaya sürüldüğünden beri kripto para ekosistemi tarafından benimsenmiştir. Bu makalemizde ise Cardano (ADA) nedir ? ada coin nedir ? sorularına cevap vereceğiz ve Cardano projesini yakından inceleyeceğiz .
ADA Coin Nedir ?
Ethereum’un geliştirilmesinde büyük rol alan Charles Hoskinson, 2015 yılında Cardano blok zinciri üzerinde çalışmalara başladı ve 2017 yılında piyasaya sürdü.
Cardano, iş kanıtı (PoW) ağına daha verimli bir alternatif olacak şekilde tasarlanmış merkezi olmayan bir hisse kanıtı (PoS) mekanizmasını kullanır. ADA coin ise, bu blok zincirinin PoS mutabakat mekanizmasında kullanılmak üzere piyasaya sürülmüştür. Stake havuzuna katılan kullanıcılar tarafından blok zinciri için yapılan iş için bir ödül olarak Cardano (ADA) dağıtılır.
Cardano ekibi, blok zincirini geliştirmek için yenilikçi bir yaklaşım olan hakem değerlendirmesini kullanmaktadır ve bu özelliği ile diğer kripto para birimlerinin önüne geçmektedir. Ayrıca Cardano, çok varlıklı bir defter ve yenilikçi akıllı sözleşmeler gibi özellikleriyle merkezi olmayan bir uygulama (DApp) geliştirme merkezi haline gelmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra ADA coin, Polkadot (DOT) gibi Ouroboros mutabakat protokolü üzerinde çalışıyor.
Ada Coin Projesi
ADA Coin’in çıkarıldığı Cardano, kendisini Ethereum projesinin yeni nesil bir evrimi olacak şekilde alternatif blok zinciri olarak konumlandırıyor. Her iki proje de akıllı sözleşmeleri uygulamak için esnek, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir merkez ve çok çeşitli merkeziyetsiz finans projelerinin, yeni kripto para birimlerinin, web3 oyunlarının geliştirilmesi için tercih ediliyor. Bunun yanında iki blok zinciri de bağlantılı ve merkezi olmayan bir ekosistem oluşturmak üzerine çalışıyor.
Cardano (ADA) Coin Güncel Fiyat Bilgisi
Aşağıdaki tabloda 1 ADA Coin fiyatının kaç TL olduğu ve hacim bilgileri yer almaktadır. Fiyat ve diğer bilgiler aracı kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Kesinlik içermez.
Proof of Stake ve Proof of Work Mekanizmaları Arasındaki Farklar
Cardano blok zinciri yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ouroboros mutabakat protokolü üzerinde çalışmaktadır. Cardano geliştiricileri tarafından projenin emekleme aşamalarında oluşturulan Ouroboros protokolü, iş kanıtı (PoW) madenciliğinin gerektirdiği enerji harcamasını azaltmak için tasarlanmış ilk kanıt kanıtı (PoS) protokolüdür. BunU İSE çalışma kanıtı algoritmasının kullandığı devasa bilgi işlem kaynaklarını ortadan kaldırarak yapmaktadır.
Günümüzde kripto para birimlerinin işlemlerini doğrulamak için kullanılan iki ana mutabakat mekanizması bulunmaktadır. Bitcoin tarafından kullanılan mekanizma olan çalışma kanıtı (PoW), kullanıcıların blok zincirine eklenmeden önce karmaşık kriptografik bulmacaları çözmelerini gerektirir. Bu mekanizma aynı zamanda kripto para birimi madenciliği olarak da bilinir. Bir diğer mutabakat mekanizması olan Proof of Stake, kripto para madenciliğine dayanmadığı için enerji açısından daha verimlidir. Proof of Stake mekanizmasında kullanıcılar, bir işlemin blok zincirine eklenmeden önce doğru olduğunu kabul etmek için birden çok rasgele doğrulayıcıya güvenir.
Ada Coin Geleceği
Cardano geliştirme ekibi, blok zinciri ve platform ile ilgili iyileştirmeler ve güncellemeler yapmakta ve özellikle DeFi uygulamaları için popüler bir seçenek haline gelmek için birçok proje üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Bunların yanında Cardano bir banka kartı üzerinde çalışmaktadır.
İşte Cardano’nun gelecekteki projelerinden bazıları:
- Plutus: Plutus, Cardano blok zincirinin akıllı sözleşme platformu olan Goguen’in ana protokolüdür. Plutus ile Cardano üzerinde yazılan akıllı sözleşmelerin daha verimli yürütülmesi planlanıyor.
- Catalyst: Catalyst protokolü, Cardano topluluğunun projenin finansmanına ve yönetimine katılmasını sağlayacak bir sistemdir. Catalyst protokolü ile Cardano topluluğu, belirlenen öncelikli projeleri finanse etmek için kullanılacak bir fon olan Project Catalyst fonunu yönetir.
- Basho: Basho, Cardano’nun ölçeklenebilirlik problemini çözmek için geliştirilen bir protokoldür. Basho ile Cardano, blok zinciri üzerinde yapılan işlemlerin hızını artırmayı ve blok zinciri ağının kapasitesini arttırmayı planlıyor.
- Voltaire: Voltaire, Cardano’nun yönetişim modelinin bir parçasıdır ve topluluğun platformun yönetimine daha fazla katılımını sağlamayı amaçlar. Voltaire, Cardano topluluğunun kararlar almasını ve ağın geliştirilmesine katkıda bulunmasını kolaylaştıracaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz projeler, Cardano blok zincirinin daha ölçeklenebilir, daha güvenli ve daha kullanıcı dostu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Cardano ekibi, projenin benimsenmesini artırmak ve kullanıcılarına daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm bunların başarılıp başarılmadığını zaman içerisinde göreceğiz.
Cardano’nun Bitcoin’den Farkı Nedir?
Bitcoin ve Cardano arasında birkaç önemli fark bulunmaktadır. Bitcoin, eşler arası bir ödeme sistemi olarak geliştirildi. Cardano, ise kullanıcıların merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına veya ölçeklenebilir blockchain ağı için başka kullanım durumları oluşturmasına olanak tanıyan bir ekosistem fikriyle ortaya çıktı.
Cardano, fikir birliğinde PoS mekanizmasını kullanıyor ve Bitcoin’in yaptığı gibi rekabetçi bir madencilik sürecinde ADA coini ödül olarak dağıtmıyor. Bu, madencilik için özel olarak tasarlanmış bilgisayarlara güç sağlamak için büyük miktarlarda elektrik gerektirilmediği için enerji ve atık ayak izleri azalmaktadır. Cardano kullanıcıları, bilgisayarlarına veya cihazlarına uyumlu cüzdan yazılımı yükleyebilir, ADA coinlerini stake edebilir ve a ödüller kazanmaya başlayabilir. ADA coinlerinizi stake etmek için seçebileceğiniz birkaç stake sistemi bulunmaktadır. Gerçek bir stake sistemine katıldığınızdan emin olmak için bir sistemin web sitesini, kullanıcı incelemelerini, şikayetlerini incelemenizi tavsiye ediyoruz.
ADA Coin İnceleme
Cardano’yu Binance, Coinbase , Kraken ve Gemini gibi geleneksel merkezi olan borsaların yanı sıra SushiSwap, PancakeSwap ve UniSwap gibi merkezi olmayan borsalar (DEX) üzerinden alım-satım işlemi yapabilirsiniz. Coinmarketcap tarafından paylaşılan verilere göre, 0.38 dolardan işlem gören ada coin toplamda 13 milyon dolar piyasa değerine ve günlük ortalama 350 bin dolar işlem hacmine sahiptir.
Bu makalemizde en değerli 7. kripto para birimi olan Cardano’yu (ADA) yakından inceledik ve ada coin nedir ? Cardano nedir ? sorularına cevap cevap verdik. Kripto para ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız sitemizin kripto para bloguna göz atabilirsiniz.