Autovm Nedir, AutoVM Kurulumu
Autovm otomasyonu nedir, autovm install ve autovm kurulumu ve autovm download
Autovm, sanallaştırma devi olan Vmware Esxi üzerinde kurulmuş sanal makineleri (Virtual Machine) kolayca yönetmek için kurulan açık kaynaklı bir platformdur.
Global çerçevede bir çok hosting firmasının sanallaştırma tarafında tercih ettiği otomasyon AutoVM yazılımı ve AutoVM Plus (ücretli) yazılım platformudur.
AutoVM nedir?
Autovm kiralık makine ve sunucu sağlayıcılarının destek ve satış sürecinin tam otomasyonlu bir şekilde yönetmesine olanak tanır. AutoVM platformu ile hizmet ve destek kalitesini artırmak için barındırma şirketleri veya VPS sağlayıcıları her zaman bir adım öndedir.
Kısacası autovm üzerinden kolayca sanal makineler oluşturabilir, terminate(sonlandırma) işlemi gerçekleştirebilir ya da askıya alabilir, kurabilirsiniz. Bunlarla beraber ilgili sanal makinenin bandwidth(bant genişliği), kaynak tüketimi gibi verilere AutoVM panel üzerinden rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. Uzak masaüstü(rdp) ile sunucunuza bağlantı kurmakta sorun yaşarsanız eğer, console(konsol) üzerinden sunucunuza direkt bağlanabilirsiniz.Autovm bir host manager yetkilisinin eli kulağıdır desek yalan olmaz.
Autovm özellikleri nelerdir?
Autovm otomasyon platformunun temel işlevini hepimiz biliyoruz. Peki tüm özellikleri nelerdir derseniz eğer;
- Gelişmiş API özelliği
- Otomatik VM (sanal makinelerin) ve işletim sistemlerinin kurulması
- Ip ve ağ bağdaştırıcılarını VM (sanal makinelere) otomatik atama
- Bant genişliklerini izleme sisteminin bulunması
- Kullandıkça öde sistemi ile çalışması
- Destek Dağıtılmış anahtar, VSAN, Depolama DRS, Depolama ilkesi, küme, kaynak havuzu, VAPP özellikleri
- VM (sanal makine), depolamaları, kümeleri, VAPP’leri, Veri Merkezlerini ve Ağları otomatik olarak senkronize etmesi
- OAuth desteği sağlaması
- VM kurulumundan sonra Bash/Batch, Python veya herhangi bir komut dosyasını rahatlıkla çalıştırabilmesi
- WHMCS tarafında ücretsiz sanal makineleri yönetebileceğiniz modüllerin bulunması
- Türk yapımı Wisecp ile de otomatik çalışabilmesi
- Kendi işletim sistemi imajlarını sunması
- VM(sanal makine) html kontrol şablonu ve şablonları özelleştirmesine
kadar bir çok özelliği AutoVM otomasyonunda bulabilirsiniz.
Autovm kurulumu / AutoVM install
Bir çok sistem admininin dahil kurulumda zorlandığı AutoVM platformu aslında gayet kolay bir kuruluma sahiptir. Webirinci.com ekibi olarak sizlerle beraber autovm kurulumunu adım adım gerçekleştireceğiz.
Webmaster forumlarında ki yüksek fiyata kuran arkadaşlara da buradan selam olsun…
Autovm kurulum öncesi yapılması gerekenler:
- Esxi sunucumuzdan SSH servisinin erişimini aktif edelim. ( KVM, IPMI, ILO, IDRAC gibi araçlar ile sunucumuza bağlanıyoruz. Troubleshooting menüsünden Enable Ssh seçeneğini seçerek aktif etmiş oluyoruz. )
- vSphere client üzerinden de ssh servisini aktif edelim. ( Host > Actions > Services > Enable Secure shell(ssh) yolunu izleyerek. )
- Son olarak da ssh servisini vCenter üzerinden aktif edelim. ( Configure > System > Secure Profile > Services > SSH üzerine tıklayarak Start diyelim. )
Autvom install kısmından önce deploy işlemi:
Aşağıdaki linkten kurulum seçeneklerine upload etmek istediğiniz işletim sistemi imajını indirin ve sonrasıda ESXİ sunucunuza deploy işlemini gerçekleştirin.
http://file.autovm.net/vmware/templates/
Sol üst kısımda bulunan File seçeneğinden Deploy OVF Template diyerek deploy işlemimizi gerçekleştireceğiz. Devamın dosya gezgininden template seçeneğini seçin ve ileriye tıklayın. Name kısmına bir isim girin ve devam ediniz.
İmajı yükleyeceğimiz diskimizi seçiyoruz. Ve devamında da depolama biçimimizi seçerek ( Thin provision ) deploy işlemimizi tamamlamış olacağız.
Böylelikle imajınız ESXİ serverimize yüklenmiş olacak ve seçmiş olduğumuz datastore üzerinden dağıtılacak. İmaj boyutuna göre süre değişkenlik gösterebilir.
Devamında imajı yüklediğimiz Sanal Makinemizi (vm) başlatalım.
İmaj deploy işlemini bittikten sonra ise, yüklemiş olduğumuz imajların off konumda olduğundan emin olalım. İmajların off(kapalı) olduğundan, deploy ettiğinizden ve SSH servislerimizin sorunsuz şekilde çalıştığından emin olduktan sonra, AutoVM kurulumuna geçebiliriz.
Nasıl Kurulur?
Yeniden 1 adet sanal sunucu oluşturalım.
Web server olarak ben ubuntu 18.04 seçeneği ile devam edeceğim. 4 Gm ram 2 CPU ve 30 gb SSD disk seçeneklerimiz gayet idealdir.
Sunucu kurulumumuz bittikten sonra putty gibi programlar ile SSH servisine root girişi yapalım.
Root girişi yaptığımıza emin olmak için “./whoami” ya da “id” komutları ile kontrol edebilirsiniz. Emin olduktan sonra ise ilk komutumuzu yazalım.
cd /tmp && wget -O autovm.sh https://raw.githubusercontent.com/au…ster/autovm.sh && bash autovm.sh
Komutumuz işleme alınmış olacaktır. Donanım özelliklerinize bağlı olarak autovm kurulumu yaklaşık 10-20 dk aralığında tamamlanacaktır. Karşımıza çıkan seçeneklerden her zaman “Yes” olarak devam edelim.
Yükleme işlemi bittikten sonra karşımıza admin ve sql bilgilerimizi içeren tablo gelecektir. Bu bilgileri bir köşeye not edelim. IP adresimizi tarayıcımıza yazarak karşımıza AutoVM GUI ekranının çıkması gerekmektedir.
Default olarak kullanıcı adınız ve şifreniz aşağıdaki gibidir:
Email : admin@admin.com
Şifre : admin
Artık rahatlıkla autovm konsoluna giriş yaparak kullanıma başlayabilirsiniz.
Ya gerçekten emeğinize saglık. Autovm ile cebelleşiyordum 😀
Rica ederim.
autowm, kendi sitesinden alıp kullanmak vds’lerin hacklenmemesi için iyi bir çözüm olacaktır,bazı hosting firmaları w*rez olarak kullanmakta çoğu zaman h*ck habeleri görülmektedir.
Elinize sağlık,güncel autovm Linki varmı?
Merhabalar,
https://autovm.net/ Linki ziyaret edebilirsiniz.