Teknoloji

Cache Nedir?

Cache (Önbellek) Nedir?

Cache nedir sorusuna basitçe cevap verecek olursak gelecekte tekrar kullanılmak için bir sunucuda depolanan veridir.

Cache tam olarak nasıl çalışır?

Bir siteyi açtığınızda bütün web sitesi verisi cache olarak toplanır, bir HTML dosyasına dönüştürülür ve tarayıcınızda açılır.

Aynı siteyi bir dahaki açışınızda önbelleğin bir kopyası yüklenecektir. Bu, sunucunun daha hızlı yüklenmesine ve aşırı yük binmemesine yardımcı olur.

Tabii ki, eğer web site güncellendiyse bu işlem en baştan başlayacaktır.

Aklınızdan bulundurmanız gereken iki şeyse ilk olarak bütün web sitelerin cache kullanmadığı, ikincisiyse önbelleğin süresinin dolabileceği veya elle silinebileceğidir.

Eğer Google Chrome kullanıyorsanız ve önbelleği temizlemek istiyorsanız sayfanızın sağ üst köşesindeki “Geçmiş” (CTRL+H) kısmına gidin ve Tarayıcı Verilerini Temizle‘ye tıklayın. İstediğiniz seçeneği seçin ve “veri temizle”ye basın.

Cache Neden Önemlidir?

Cache nedir öğrendiğinize göre sırada önemi var. Cache, web sitenin yüklenme hızında önemli bir rol oynamaktadır.Bu, ziyaretçilerinizin web sitenizin yüklenmesi için fazla beklemeyeceğinden web sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

HTTP istekleri için daha az işlem olması daha az bant genişliği kullanılacağı anlamına gelir. Bu, özellikle de sınırlı kaynaklarınız varsa iyi bir şeydir.

Cache Türleri

Cache türleri nedir bilmeden cache nedir bilmeniz pek de bir anlam ifade etmeyecektir. İki türlü önbellek bulunmaktadır. Bunlar sunucu taraflı önbellek ve tarayıcı taraflı önbellektir.

Tarayıcı taraflı önbellek bir web siteyi iki defa yüklemeye çalıştığınızda oluşur. İlk denemenizde web site sayfayı yüklemek için veri toplar. Veriyi indirdikten sonra tarayıcı veriyi tutmak için geçici depo olur.

Sunucu taraflı önbellekse tarayıcı taraflı önbelleğe oldukça benzerdir. Aralarındaki fark ise sunucunun geçici depo olmasıdır. Sunucu taraflı önbellek farklıdır çünkü daha fazla veri depolayabilir.

Sunucu taraflı önbellek web tarayıcıyı depolamak için bir sunucu kullandığından birçok önbellek sistemleri mevcuttur. Bunlar tam sayfa önbelleği, nesne önbelleği ve parça önbelleği.

Basitçe, tam sayfa önbelleği bütün sayfayı kapsar. Bu, özellikle de sayfada fazla trafik mevcutsa kullanışlıdır.

Nesne önbelleği ise sitenin farklı konumlarında bulunan bir kısmını depolamak için kullanılır.

Parça önbelleği ise nesne önbelleğine benzemekle birlikte, farkı web sitenin bileşenler ve uzantılar gibi belirli kısımlarını hedefler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu