İmalat yolu ile kaydedilen imei
İmalat yolu ile kaydedilen imei konusu birçok cep telefonu konusunun bilgisi olmayan konular arasında yer alır. IMEI hakkında az veya çok bir bilgiye sahip olanlar ise cihazlarının IMEI kaynaklı olarak kapanıp kapanmayacağını merak eder. İmalat yolu ile kaydedilen IMEI konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilir ve cihazınızın yasal yükümlülüklere uyup uymadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
İthalat yoluyla kaydedilen IMEI bilgisi cep telefonlarında standart koşullarda bir adet yer alır. Ancak bazı durumlarda cihazlarda iki adet IMEI numarasının olduğu da görülür. Bunun temel nedeni cihazların çift SIM kartlı olmasıdır. Kullandığınız cep telefonu çift SIM kart ile çalışıyorsa, cihazda iki farklı IMEI numarasının olması gayet doğaldır.
IMEI Kaydı Nedir?
IMEI numarası cep telefonlarının kendine özel sahip oldukları 15 haneli kodlamalar olarak tanımlanır. Her cihaza özel olarak belirlenen bu numaralar cep telefonlarında kimlik numarası olarak işlem görür. IMEI numaraları standartta 15 rakamdan oluşur. Ancak bazı durumlarda 2 rakam daha eklenerek 17 haneden de oluşabilir. Cihaza dair bütün önemli veri ve bilgilerin edinilmesini sağlayan IMEI numaraları, her telefonda olmazsa olmaz olarak yer alan bilgilerden bir tanesi olarak ön plana çıkar.
IMEI numaraları cihazların kendilerine özel bilgilerden bir tanesidir. Bu nedenle bu bilgilerin başka kişiler ile paylaşılması yasal olarak yasaktır. Aynı şekilde kullanıcıların IMEI numarası üzerinde değişiklik yapması da yasalara aykırılık teşkil eder. İmalat yoluyla kaydedilen IMEI konusunda araştırma yapan kullanıcılar, edindikleri bilgiler doğrultusunda cihazlarının üretimden bu güne kadar sahip oldukları tüm bilgileri detaylı şekilde görebilir.
İmalat Yoluyla Kaydedilen IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?
Cep telefonu kullanıcılarının cihazlarına ait IMEI numaralarını bulmaları için birden fazla yöntem bulunur. Tercihe göre;
- Cihazların arama bölümüne girerek tuşlar ile *#06# yazmaları IMEI numarasının görüntülenmesi için yeterlidir. Bu sayede ekrana kısa süre içerisinde IMEI kodu gelir.
- Cihazın Ayarlar klasörüne giren kullanıcılar buradan Telefon Hakkında bölümüne geçerek cihazın IMEI numarasına kolayca ulaşabilir.
- Ürünün satın alma kutusunda bulunan kare kod ve diğer bilgilerinin incelenmesi de IMEI numarasının bulunması için tercih edilebilecek bir yöntemdir.
- Kullanılan akıllı cihazın eğer bataryası açılıyorsa, batarya cihazdan ayrıldıktan sonra cihazın kasasının içerisinde yer alan bilgiler de IMEI numarasının görüntülenmesine yardımcı olacaktır.
Cep telefonlarında bulunan IMEI numaraları cihazın;
- Kayıp olup olmadığı
- Çalıntı olup olmadığı
- Kullanım süresinin ne olduğu
- Cihazın aktif olmadığı
- Gibi konularda önemli bilgileri kullanıcılarına verir.
IMEI numarası genelde cihazlarda bir tanedir. Ancak bazı durumlarda bazı cihazlarda bu numaralar iki tane de olabilir. Bu durumda yapılacak sorgulama ile her iki IMEI numarası da görüntülenebilir.
İmalatta Atılan IMEI Numarası Sonradan Kapanır Mı?
İmalat yoluyla atılan IMEI numarası daha sonradan yapılacak sorgulama ile öğrenilebilir. IMEI numarası cihazlara cihazların ilk üretimi sırasında işlenir. Bu numara kalıcı olmakla birlikte daha sonradan üzerinde değişiklik yapmak da mümkün değildir. Ancak cihazlarda imalat yoluyla kaydedilen IMEI numarası daha sonra iptal olabilir. Bunun nedeni ise cihazdaki IMEI numarasının ülke kaydının yapılmayışıdır. Cihazlarda bulunan IMEI numarası eğer kullanım öncesinde kayıt yaptırılmazsa bu durumda cihaz kullanıma kapatılabilir.
İmalat yoluyla kaydedilen IMEI numarasının daha sonradan iptal edilmesi durumu genelde yurtdışından gelen cep telefonlarında söz konusu olur. Yurt içinde kullanılan cihazlar, üretim sonrasında otomatik olarak IMEI kaydı yapılmış şekilde satışa ve kullanıma sunulur. Bu nedenle ülke içinde kullanımlarında herhangi bir IMEI problemi yaşanmaz. Ancak yurtdışından gele cihazlarda ülke kaydı olmadığında cihaz kullanıma kapatılabilir.
İmalat yoluyla kaydedilen IMEI numarasının silinmesinin bir diğer nedeni de telefonun kaçak olmasıdır. Eğer kaçak konumda bulunan bir cep telefonu kullanırsanız, yaklaşık 3 ay sonra cihazın kullanıma kapatılacağını bilmeniz gerekir. İmalat yoluyla kaydedilen IMEI numarasının kaydını yatırarak cihazın tekrar kullanıma açılması söz konusu olabilir.
Kalıcı IMEI Numarasını Anlama Yolları
Cep telefonlarında bulunan IMEI numarasının kalıcı olup olmadığını anlamak mümkündür. Bunun için öncelikle IMEI kaydını yapılması gerekir. Sorgulama sırasında ekranda yer alan bilgiler IMEI numarasının güncel olup olmadığına dair de bilgiler verir.
Cep telefonlarında bulunan IMEI numaraları genelde orijinal olur. Ticari amaçla telefonlarda vergi muafiyeti sağlamak için firmalar orijinal IMEI numarasını cep telefonlarına yerleştirmekle yükümlüdür. IMEI Numarası cihazların marka ve modelinin belirlenmesini sağlar. Tespit edilecek IMEI numarası ile cihazın gerçekten orijinal marka ve modele sahip olup olmadığı anlaşılır.
Kalıcı IMEI Numarası Nasıl Sorgulanır?
IMRI numarasını sorgulamak oldukça basittir. Kullanıcılar cep telefonu satın alacakları esnada cihazın IMEI numarasını sorgulayarak cihazın gerçekten orijinal olup olmadığını tespit edebilir. Eğer cihazda bulunan IMEI numarası geçersiz ise cihazın 4 ay içerisinde kapanması beklenir. Kapanan cihazlar yeni bir IMEI numarası kaydı ile tekrar açılabilir. İmalat yoluyla kaydedilen IMEI numarasını sorgulamak için;
- Kullandığınız cep telefonunun ana ekran menüsünü açın.
- Tuş takımını açın.
- *#06# tuşlamasını yapın.
- Arama tuşuna basın.
Adımlar sonrasında cihazınızda bulunan IMEI numarası görüntülenecektir. Eski ve yeni cihazlarda IMEI Numara görüntüleme işlemi birbirinden farklıdır. Eski cihazlarda IMEI ile birlikte barkod numarası da görünebilir. Ancak yeni cihazlarda sadece IMEI numarasının ekrana gelmesi mümkün olur.
İmalat Sırasında Cihaza IMEI Atılmadıysa Ne Yapmalı?
Cep telefonlarında bulunan IMEI numaraları cihazların vergiye tabi olmalarını sağlar. Böylece cihazlar vergi borçsuz olarak satışa ve kullanıma sunulur. Eğer satın aldığınız cep telefonunda IMEI numarası yoksa cihazı kullanmak için IMEI numarası atamak gerekir. Bu işlemi cep telefonunun yetkili servisi ile iletişime geçerek ücreti karşılığında yaptırabilir ve cihazı kullanmaya başlayabilirsiniz.