İmei Kaydı Yaptım Telefon Açılmadı
İmei Kaydı Yaptım Telefon Açılmadı ne yapmalıyım sorusu kullandıkları cep telefonu kapanan kullanıcıların merak ettiği bir konudur. Cep telefonu kullanımının en üst seviyede olduğu günümüzde IMEI numarasının her cep telefonunda bulunması zorunludur. Bunun temel nedeni ise cep telefonlarının vergiye tabi tutulmalarıdır. IMEI kaydının olmadığı bir cep telefonu vergi dışı olacağından kaçak sınıfında değerlendirilir. Kullandığınız cep telefonunda eğer İmei numarası ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız ve IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı sorusuna yanıt arıyorsanız yazının devamına göz atarak bütün sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
IMEI Kaydı Yaptıktan Sonra Cep Telefonu Ne Zaman Açılır?
IMEI kaydına yönelik olarak bilinmesi gereken birçok konu bulunur. Cep telefonlarında bulunması zorunlu olan bu kod hakkında bilinmesi gereken ortak bilgiler şu şekildedir;
- IMEI kodları 15 haneli rakamlardan oluşur.
- Bazı durumlarda IMEI kodlarının 17 haneli olduğu görülür.
- IMEI numaraları her cep telefonunda bir adet ile sınırlıdır.
- Çift hat özellikli cep telefonlarında iki adet IMEI numarası bulunabilir.
- Cep telefonlarına tanımlanmış olan IMEI numaraları daha sonradan değiştirilemez ve silinemez.
- IMEI numarası bulunmayan ve kayıt ettirilmeyen cep telefonları kullanıma kapatılır.
- Kapatılan bir cep telefonunun yeni bir IMEI numarası ile yeniden açılması mümkün olur.
IMEI Numaraları cep telefonlarında kimlik numarası işlevi görür. Sonradan işletilebilen cep telefonları sayesinde ülke içerisinde telefonun açık şekilde kullanılması mümkün olur. Eğer size ait olan cep telefonunuzda IMEI kaydı yoksa yeni bir IMEI numarası kaydı yaptırarak cihazınızı açık tutmaya devam edebilirsiniz.
IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı sorusuna yanıt ararken IMEI kaydını ne zaman yaptırdığınız konusuna da dikkat etmeniz gerekir. IMEI kaydı yaptırmanıza rağmen hala cep telefonunuz açılmadıysa bu durum zamandan kaynaklı gelişmiş olabilir. IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı sorusuna yanıt bulduktan sonra cep telefonunuzun orijinal olup olmadığını anlayabilmeniz de mümkün olur.
IMEI kaydını Yaptıktan Sonra Cep Telefonu Neden Açılmaz?
IMEI kaydı yaptırdıktan sonra cep telefonuna bir sonraki IMEI kaydını yaptırabilmek için 2 yıl beklemeniz gerekir. Bu süre içerisinde cihaz kapansa bile yeni bir IMEI kaydının yapılması mümkün olmaz. Eğer yaptırdığınız IMEI kaydı ile cep telefonu iki yıl içerisinde kapanırsa cihazı kullanmak için 2 yıl beklemeniz gerekir. Kayıt yaptırdığınız esnada kullanılan IMEI kodu geçerli ve orijinalse cihaz 2 yıldan daha uzun süre açık kalacaktır. Kullanıcıların 2 yıl sonunda yeni bir cihaza IMEI kaydı yaptırabilmek için de 1 Ocak itibari ile 3 takvim yılını beklemeleri gerekmektedir.
IMEI kaydı cihazların şebekelerinin aktif olmasını sağlar. Bu sayede yurtdışından getirilen cep telefonları Türkiye’de de kullanılabilir. IMEI kaydı olmadan cihazların Türkiye’de kullanılma süreleri 120 gündür. 120 gün sonrasında cihazın IMEI kodu geçersiz olur ve cep telefonu kullanıma kapatılır. IMEI kaydına rağmen cihaz hala çalışmıyorsa kullanılan IMEI kodu geçersiz olabilir. Yeni bir kod deneyerek cihazın açılması sağlanmalıdır.
IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
IMEI sorgulama nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki adımlar ile kolayca IMEI sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz;
- Cihazınızın ana ekran görünümüne gelin.
- Tuş takımını açın.
- *#06# rakamlarını tuşlayın.
- Sorgulama işlemini yapın.
- Sonuçlar ekrana gelene kadar aynı ekranda bekleyin.
İşlem sorgulama kodunu eğer doğru girerseniz, IMEI Sorgulama işlemi başarıyla gerçekleşecektir. Bir diğer seçenekte IMEI kaydınıza ulaşmak için aşağıdaki adımları takip edebilişiniz.
- Cep telefonunuzun ana ekran görünümüne gelin.
- Menüyü açın.
- “Ayarlar” klasörünü tıklayın.
- Liste menünün en altında bulunan “Telefon Hakkında” klasörüne girin.
- Yine en altta bulunan IMEI seçimini yapın.
- IMEI Sorgulama butonuna basın.
- İşlemin sonuçlanmasını bekleyin.
Adımlar sonrasında güncel olan IMEI bilgisi ekranda görüntülenecektir. Cihazınız eğer tek SIM kart ile çalışıyorsa ekranda bir adet IMEI kaydı görünür. Çift kart ile çalışan bir cep telefonuna sahipseniz sorgulama sonucunda iki adet IMEI numarası görüntüleyebilirsiniz. IMEI numarasının orijinal olup olmadığını anlamak için e-devlet hesabına giriş yapabilir ve bilgilerinizi buradan kontrol edebilirsiniz.
IMEI sorgulama işlemini yapabilmek için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem satın aldığınız cep telefonunun kutusuna ulaşmaktır. Cep telefonu kutusunu altında ya da iç kısmında cihaza ilişkin barkod bilgileri ve diğer veriler yer alır. Bu bilgileri gözden geçirebilir ve orijinal IMEI bilgisine ulaşabilirsiniz.
Cep Telefonuna IMEI Kaydı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
IMEI kaydı yaptırma işlemi basit gibi dursa da güvenlik açısından sayısız risk içerir. Her şeyden önce bu işlemin mutlaka güvenilir kişiler tarafından yaptırılması gerekir. Aksi takdirde girilen IMEI kodu geçersiz olabilir ve cihaz kaçak konumuna düşer. Sonuç olarak da tekrar IMEI kod girişi yapılamayacağından cihaz 2 yıl boyunca kullanılamaz.
IMEI numara kaydı yaptırırken risk almamak ve cihazı kalıcı şekilde açık tutabilmek için tercih edilebilecek en güvenilir yol cihazı pasaporta işletmektir. Herhangi bir kişinin üzerine IMEI kaydı yapıldığında cihaz orijinal IMEI kaydı ile kullanılmaya devam edilebilir. Bu aşamada pasaport kimin üzerine ise IMEI kaydı sonrasında hat içerisinde kullanılacak hattın da aynı kişiye ait olması gerekir. Aksi takdirde yapılan IMEI kayıt işlemi yine geçersiz olur.
IMEI kaydı ve cep telefonlarına ilişkin orijinal bilgilerin görüntülenebilmesi işlemi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Sahip olduğunuz e-devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra cihaz IMEI bilgisine ulaşabilir ve orijinal olup olmadığını güvenilir kaynaklar üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Cep telefonunuza IMEI kaydı yaptırırken bu işlem T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri ile yaptırılır. Bu işlem esnasında bilgiler işlemi yapan firmaya sunulur ve sistemdeki bilgiler ile eşleştirme sağlanır. Böylece cihazın gerçek kullanıcısının kimliği sisteme kaydedilir. IMEI kaydı yaptım telefon açılmadı sorusuna yanıt arayanlar bu konu hakkındaki mağduriyetlerini gidermek için işlemi yaptıkları firma ile iletişime geçerek sistem üzerinden durum kontrolü yaptırmalıdır.