Yazılım

İnterface Nedir?

İnterface nedir sorusunun yanıtı yazılım dünyası ile yakından ilgilenen kişiler için son derece önemli bir yere sahiptir. Türkçesi arayüz olarak açıklanan interface terimi farklı sınıflara ait olan nesnelerin arasında kategorize yapabilmeye olanak tanıyan bir tür çeşidi olarak tanımlanabilir. Her ürün kendi sınıfında değerlendirilirken bunlara ait bir de ana bir kategori bulunur. Bu ana kategori pratikte interface olarak tanımlanabilir. Günlük hayatta da en çok karşılaşılan durumlardan biridir.

İntercafe yani arayüz belli özellikler içermektedir. Zorunlu olarak içerilmesi gereken özellikleri ve metotları belirleyen bir terimdir. Arayüz içerisinde tanımlanmış olan tüm arayüzlerin kullanılan sınıfta belirtilen özellikleri taşıması gerekmektedir.

Xiaomi Ses Sorunu Nasıl Çözülür sorusunun yanıtı makalemizde yer almaktadır.

İnterface Özellikleri Nelerdir?

İnterface yazılım alanında vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bu terimi çok iyi tanımlayabilmek için özelliklerini bilmek gerekir. İnterface genel özellikleri hakkında şunları söylemek mümkün olur:

  • Arayüz yani interfacede özelliklerin ve metotların gövdeleri yazılmamaktadır.
  • C#, Java ve interface anahtar sözcüğü ile tanımlanmaktadırlar. Temsilci, olay bildirimi yapmak mümkün olur.
  • Arayüz tanımlaması yapılırken başa “I” harfi eklenmesi anlaşılmayı daha kolay hale getirir. Ancak bu zorunlu değildir.
  • Aynı zamanda bu şekilde kodun daha okunabilir olması sağlanır.
  • Arayüzler ile çeşitli nesne ya da referanslar oluşturmak mümkün olur. Ancak yeni anahtar sözcükler kullanmak mümkün olmamaktadır.
  • Bu arayüzler te başına bir anlam ifade etmemektedir. Ancak kendisinin de dahil olduğu sınıf nesnesinin bir referansı olarak atabilme özelliğine sahiptir.

Bu özellikler incelendiğinde yazılım alanında interface teriminin oldukça önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkündür.

 

İnterface Nerelerde Kullanılır?

İnterface nerelerde kullanılır sorusuna yanıt vermek gerekir ise oldukça geniş bir alandan bahsetmek mümkün olabilmektedir. En çok kullanıldığı alanlar içerisinde şunları saymak mümkündür:

  • Bilgisayar Bilimleri ve Yazılım Mühendisliği: İnterface teriminin en çok kullanıldığı alanların başında bilgisayar bilimleri ve yazılım mühendisliği gelmektedir. Programlama alanında öne çıkan bir terimdir. Jawa gibi dillerde özellikle bir sınıfın uygulanmasını gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda kullanıcı ile bilgisayar arasındaki etkileşim noktalarını ifade etmektedir.
  • Elektronik ve Bilgisayar Alanı: Donanım arayüzlerinin hazırlanmasında bu sistemlerden yararlanılmaktadır. Fiziksel ya da elektronik bağlantı noktalarını ifade etmektedir. Örnek vermek gerekir ise USB bağlantı noktası gibi…
  • İş Dünyası: En çok kullanıldığı alanlardan birisi de iş dünyası ve insan ilişkileridir. İletişim arayüzü iki şirket ya da sistem arasında bir etkileşim yaratılmasında etkilidir.
  • Genel Kullanımlar: Genel etkileşim noktası yaratmak için de bu kavramın niteliklerinden yararlanılmaktadır. Arayüz kelimesi kişilerin bir konuda bilgi edinmek istediklerinde bir internet sitesinin ya da uygulamanın kullanıcılar için hazırlanan arayüzünü ifade edebilmektedir.

Gibi birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır.

i̇nterface nerelerde kullanılır
i̇nterface nerelerde kullanılır

İnterface Sistemi Nedir?

İnterface nesne türündeki programlama iki varlık arasında bir etkileşim yaratılması gereken durumlarda gereken iletişimi sağlamaya yarayan yapıdır. Bu kavram iki farklı şekilde ifade edilmektedir. İlki grafik kullanıcı arayüzüdür. Bir diğeri ise interface sınıfları olarak açıklanmaktadır. İnterface sınıflarını açıklamak gerekir ise nesne yönelimli programlamanın en temel faktörlerinden biridir. Kullanıldıkları diğer alt sınıfların da tüm sorumluluklarını belirleyen bir sistemdir.

Alt sınıf olarak belirlenen sınıflar ise katılım ile birlikte kendilerine miras bırakılan tüm özellikleri geliştirmeyi taahhüt etmektedir. Sorumluluklar ise yerine getirilmesi beklenilen önemli görevlerdir. Bir ürün fabrikası olduğu düşünüldüğünde bu ürünün mutlaka olmazsa olmaz özellikleri olacaktır. Bu özelliklerden bazıları şu şekildedir:

  • Marka ismi
  • Modeli bilgisi
  • Ürünün iç özellikleri
  • Renkleri ve tasarım özellikleri
  • Hangi bilgilerin kullanıcıya verilebileceği

Gibi konular için bir interface sınıfı oluşturulmaktadır. Bu sınıf oluşturulurken de prensip gereği sınıf adı başlangıcında “I” kullanılmaktadır. Bu harf ile başlatılması bir prensip olsa da kesinlikle zorunluluk değildir. Bu sınıflar kullanılırken de yine interface sınıfı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda sınıflar tanımlanırken de birtakım durumlara dikkat etmek gerekir.

 

İnterface Sınıfları Tanımlanırken Nelere Dikkat Edilir?

İnterface sınıfları tanımlanırken birtakım faktörlere dikkat edilmektedir. En çok dikkat edilen noktalar arasında şunları saymak mümkün olabilir:

  • İnterface sınıfları içerisinde alanların tanımlanması yapılamaz. Bu süreçte sadece property tanımlaması yapılabilmektedir.
  • Normal bir sınıftan farklı şekilde class yerine ilk olarak interfacenin yazılması gerekmektedir.
  • Bunların yanında yalnızca method isimlerinin yer alması sağlanır. Bu methotların da mutlaka gövdesi boştur. Kalıtım şeklinde miras alan tüm alt sınıflar da bu methodların içini doldurmaktadır.
  • Bir sınıf için birden fazla sayıda interface sınıfından miras almak mümkündür. Bu süreçte interface isimlerinin mutlaka virgül ile ayrılması gerekmektedir.
  • Varsayılan olarak ise kullanılan public’tir. Herhangi bir erişim belirleyici olarak nitelenmemektedir. Ancak C#’da public’te yazılmaması gerekmektedir. Fakat Java da yazılmasında sorun bulunmaz.

İnterface sınıfların new operatörü ile bir nesne oluşturmak mümkü olmaz. Çünkü methot gövdesi yok ise o sınıf için bir nesne oluşturulmamaktadır. Method gövdesi olmadığı için oluşturulmak istenilen nesnenin de bir işlevselliğinin bulunmayacağını söylemek mümkündür.

 

Yazılımda İnterface Neden Gereklidir?

Yazılımda interface birçok bakımdan gerekli bir kavramdır. İnterfaceler ile bir sınıfın içermiş olduğu tüm metotlar soyut bir şekilde belirlenmektedir. Bir sınıfın iç işleyişi hakkında oldukça detaylı bilgiler sunmaktadır. Aynı zamanda belirli bilgileri işleyerek bu sınıfın dış dünya ile bağlantı kurmasına destek vermektedir.

Bunun yanında interfaceler ile belirlenen bir davranış ya da özellik daha iyi şekilde tanımlanmaktadır. Bu şekilde arayüzü uygulayan farklı sınıflar da bu davranış ya da özellik paylaşılabilmektedir. Bu şekilde kodun yeniden kullanılabilir olmasına da katkı sunmaktadır. Bir sınıfın yalnızca bir tane ana sınıfı bulunmaktadır. Ancak bir sınıf birden fazla interfaceye uygulanabilmektedir. Bu da çoklu mirasın getirebileceği karmaşıklığı önlemektedir. Daha düzenli bir şekilde anlaşılır kod yazımına olanak tanıyan bir süreçtir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu