Yazılım

Linux Komutları

Linux Nedir ? ve Komutları

Linux Komutları

Linux Nedir ?

Linux bir işletim sistemidir. Windows işletim sisteminden sonra en çok tercih edilen işletim sistemi Linux’tur. En çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux’tur.  Windows ya da diğer işletim sisteminden farkı açık kaynak kodlu işletim sistemi olmasıdır. Bunun anlamı Linux kullananlar işletim sistemini kendi istediği gibi düzenleyebileceği anlamına gelmektedir.  Linux’u tercih edenler genellikle yazılımcılar ve büyük şirketler. Ayrıca internet sitelerinin birçoğunu Linux’un sunucuları çalıştırıyor. Bu da sizin istemeden de olsa daha önce Linux kullandığınız anlamına geliyor. Yazılımla uğraşanlar için çok faydalı bir işletim sistemi olan Linux’un birçok komutları bulunmakta. Bu yazımızda bun komutların bazılarını inceleyeceğiz.

linux komutları

Linux Komutları

1. Pwd Komutu

Linux terminalini ilk açtığımızda, hangi dosyanın içinde olduğumuzu bilmek istiyorsak “pwd” komutunu kullanırız. Pwd komutu hangi dosyada olduğumuzu gösteren bir komut olup roottan başlayıp hangi klasörde olduğumuzu gösteren komuttur. Root Linux sisteminin temelidir ve “/” ile gösterilir.

linux pwd command

2. Mkdir ve Rmdir Komutu

Rmdir bir dizi komutu silmek için kullanılan komuttur. Rmdir sadece boş bir dizini silmek için kullanılan bir komuttur. Dolu klasörü silmek için “rm -r klasöradı”  şeklinde komut yazmanız gerekmektedir. Mktir ise dizin veya klasör oluşturmak için kullanılan bir komuttur. Örneğin “komut” adlı bir dizin oluşturmak istiyorsanız “mktir komut” şeklinde komut yazabilirsiniz.

3. Cd Komutu

Linux işletim sistemine sahipseniz ve dosya sisteminde gezinmek isterseniz kullanmanız gereken komut cd komutudur. Cd komutu dosya sisteminde gezinmek için kullanılan bir komut olup gezinmek istediğiniz dizinin tam dizinin ismi gerekir. Örneğin /home/kullaniciadi/Documents dizisindesiniz ve video klasörü olan Videos klasörüne girmek istiyorsunuz. Bu durumda cd Videos komutunu girmelisiniz.

v4 460px create a file in a directory in linux step 2.jpg

4. Is Komutu

Mevcut dizinin içeriğini görmek istiyorsanız ıs komutunu kullanmalısınız. Is komutu mevcut dizinin içeriğini görmek için kullanılan bir komuttur. Örneğin Downloads klasörünün içeriğini görmek için Is/home/kullaniciadi/Downloads yazmanız gerekmektedir.

5. Cat Komutu

Standart çıktıdaki dosyanın içeriğini görmek için cat komutu kullanılır. Cat komutu Linux’ta sıklıkla kullanılan bir komuttur. Bir dosyanın çıktısındaki içeriği görmek için bu komutu kullanmalısınız. Örneğin cat dosya.txt şeklinde girdiğinizde komut size dosyanın içeriğini gösterecektir.

6. Cp Komutu

Cp komutu mevcut dizindeki dosyaları kopyalamak için kullanılan bir komuttur. Örneğin Photos klasöründeki bir fotoğrafı kopyalamak istiyorsanız cp ornek/home/kullaniciadi/Photos yazmalısınız.

7. Mv Komutu

Hem dosyaları taşımak hem de dosyaları yeniden adlandırmak için kullanılan mv komutu kullanımı cd komutuna benzerdir. Photos klasöründeki bir dosyayı taşımak için mv ornek/home/kullaniciadi/Photos yazmalısınız.

v4 460px move files in ubuntu step 9.jpg

8. Rm Komutu

Rm komutu dosyayı dizinle birlikte silmek için kullanılan bir komuttur. Örneğin Videos klasörünü silmek istiyorsanız rm -r Videos yazmanız gerekmektedir. Bu komutu kullanmak isteyenler çok dikkatli olmalıdır. Bu komut kullanıldığında geri dönüş olmayacak şekilde istenilen dosya silinecektir.

remove non empty directory linux command

9. Touch Komutu

Komut satırı üzerinde yeni boş dosyalar oluşturmak için touch komutu kullanılır. Örneğin Photos dizisinin altında Web adlı HTML dosyası oluşturmak için /home/kullaniciadi/Photos/Web.html yazmanız gerekmektedir.

10. Locate Komutu

Locate komutu bir dosyanın konumunu bulmak için kullanılan bir komuttur. Büyük veya küçük harf duyarlılığını kaldıran -i seçeneğiyle oldukça kullanışlı bir komuttur. Örneğin oyun ve uygulama ile ilgili arama yapmak istiyorsanız locate -i oyun*uygulama yazarak bu konudaki bütün dosyaları önünüze çıkaracaktır.

11. Find Konumu

Find komutu locate konumuna benzer olarak dosya aramak için kullanılan bir komuttur. Locate konumdan farkı ise belirli dizinler içinde dosyaları bulmak için kullanılır. Örneğin /home/ -name photos.txt komutu photos.txt adlı dosyayıo aramak için kullanılır.

12. Grep Komutu

Belirli bir dosyadaki metinde arama yapmak için grep koutu kullanılır. Örneğim grep ama notlar.txt notlar klasöründe ama kelimesini aramak için kullanılır.

13. Df Komutu

Disk kullanımını yüzdesel ve Kb olarak öğrenmek için df komutu kullanılır. Komutu df -kb yazarak kullanabilirsiniz.

df command outputs

14. Du Komutu

Disk kullanımı komutu olan du komutu bir dosyanın ne kadar alan kapladığını öğrenmek için kullanılan bir komuttur.

15. Head Komutu

Bir dosyanın herhangi bir metin dosyasının ilk satırını öğrenmek için head komutu kullanılır. Örneğin head -n 1 dosya.ext yazdığınızda size dosyanın ilk satırını görüntüleyecektir.

16. Tail Komutu

Tail komutu bir dosyadaki metinin son 10 satırını görüntülemek için kullanılan bir komuttur. Head ile benzer kullanım amacı vardır. Farkları ise tail komutu son 10 satırı göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu