Macbook ekran görüntüsü alma işlemi kullanıcıların çeşitli durumlarda gereksinim duyduğu işlemler arasında yer almaktadır. Son derece gerek duyulan bu işlemde birtakım yöntemler kullanılabilmektedir. Ancak bununla birlikte ekran görüntüsü alabilmek için birtakım seçenekleri değerlendirmek gerekir. Tam ekran görüntüsü alma, yalnızca belirli bir alanda ekran görüntüsü alma gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.
Belirli bir pencereyi yakalamak ve ekran görüntüsünü bir panoya kopyalamak gibi birçok detay bulunmaktadır. Bu işlemleri yaparken cihazın ekran alma tuşunu ve ayarlarını da bilmek gerekir. Bununla birlikte kişiler zaman zaman ekran resmi alma sorunları da yaşayabilir.
Macbook Ekran Görüntüsü Alma Tuşu
Macbook ekran görüntüsü alma tuşu klavyenin üst kısmında yer alır. F tuşlarının sağ tarafında ve genel olarak ok tuşları ile aynı hizada bulunan tuşlardan biridir. Aktifteki bir ekranın görüntüsünü almak için Print Screen tuşuna basmak gerekmektedir. Bununla birlikte ekran almak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Tam ekran görüntüsü almak için Shift+ Command ve 3 tuşlarına aynı anda basmak gerekiyor. Bu işlem yapıldığında ekran görüntüsü otomatik şekilde kaydedilmektedir.
- Eğer belirli bir alanı seçerek ekran görüntüsü almak istiyorsanız bu işlemi yapabilmek için shift ve Command tuşları yanında 4 tuşuna da basarak işlem yapabilirsiniz. Mouse işaretçisi bir haç işaret çıkar. Buradan görüntülenmek istenilen alanın başlangıç noktasını tıklamanız gerekir. Daha sonra ise başlangıç noktasını tıklamanız ve sürüklemeniz gerekir. Ekran alma kısmını tamamlamak için sonlanacak yerde tıklamayı bırakmalısınız.
- Belirli bir pencereyi yakalamak için ise Shift ve command tuşları yanında 4 tuşuna basmanız gerekiyor. Buradan Spacebar tuşuna basarak fare işaretçisine tıklamalısınız. Yakalamak istenilen pencere bu şekilde yakalanabilir. Yakaladığınız resim masa üstüne kaydedilmektedir.
- Ekran görüntüsünü panoya kopyalamak isterseniz yukarıdaki ekran alma yöntemleri kullanılabilir. Bununla birlikte görüntü panoya kopyalanır ve sonrasında başka bir uygulamada yapıştırma yapabilirsiniz.
- Ekran görüntüsünü özelleştirmek için ise shift ve command ile birlkte 5 tuşunu kullanmak gerekiyor. Bu şekilde ekran görüntüsü araç çubuğu kolaylıkla açılabilir. Ekran görüntüsü alma seçeneklerini özelleştirme işlemi de yapılabilmektedir.
Bu yöntemler sayesinde kullanıcılar Macbookları ile birlikte kolaylıkla ekran görüntüsü alma imkanı bulabilirler. Tüm yöntemlerle rahatlıkla ekran görüntüsü almak mümkün olmaktadır.
Apple Marka Dizüstü Bilgisayarların Genel Adı hakkında sizler için birkaç yazı hazırladık.
Macbook’ta Ekran Görüntüsü Alma Ayarları
MacBook ekran görüntüsü alma ayarları kolaylıkla özelleştirilebilir. Böylelikle daha fazla kontrol sağlamak ve ekran görüntüsünü konusunda daha rahat işlem yapabilmek için ayarları kullanabilmeniz mümkündür. Ayarlara erişmek için ise aşağıdaki şu adımları kullanabilirsiniz:
- İlk olarak sistem tercihlerine erişmek gerekir. Sistem tercihlerine erişmek için ise sol üst köşede bulunan elma simgesine tıklamak ve buradan sistem tercihleri seçeneğini seçmek gerekir.
- Daha sonra ise klavyeyi seçmeniz gerekir. Sistem tercihleri penceresinde yer alan klavye seçeneğini tıklayarak işlemlerinizi devam ettirebilirsiniz.
- Bu işlemden sonra ise klavye sekmesini açmanız gerekir. Bu sekmeyi açtığınızda en alt kısımda görünen ekran görüntüsü sekmesine tıklayabilirsiniz. Bu sekme ekran görüntüsü alma ayarlarını yapılandırmanızda sizlere her türlü işlem adımını sunacaktır.
- Daha sonra ise ayarları özelleştirebilirsiniz.
Ekran görüntüsü almak için adımları takip etmeniz yeter. Ancak b işlemlerden sonra hangi ayarları özelleştirebileceğinizi de bilmek gerekmektedir.
Macbook Ekran Görüntüsü Ayarlarını Özelleştirme
Macbook ekran görünümünü kendinize özel ayarlarda kullanmak için özelleştirilmesi gereken alanlar bulunur. Ekran görüntüsü sekmesine tıkladığınız takdirde şu ayarları kolaylıkla özelleştirmeniz mümkün olur:
- Kaydet: Bu alanı düzenlediğinizde aldığınız ekran görüntüsü seçmiş olduğunuz alana kaydedilecektir.
- Ekran Görüntüsü Alma Tuşu: Bu ayar ile ekran alma tuşlarını kendinize göre ayarlamanızı sağlamaktadır. Kısayolları değiştirmenize imkân tanır.
- Aç: Bu ayar alınan ekran görüntüsünün hangi uygulama tarafından otomatik olarak açılacağını göstermektedir.
- Saklı Dosya Türü: Bu ekran görüntüsünde ise dosyanın hangi dosya türünde kaydedileceğini göstermektedir.
- Görüntüleme: Ekran görüntüsü alırken ya da gösterirken efektlerin olup olmayacağına karar vermenize yardımcı olan bir ayardır.
- Resim Kalitesi: Resim kalitesi de önemli bir ekran görüntüsü alma ayarıdır. JPEG dosya türünde resim kalitesini ayarlamanıza yardımcı olmaktadır.
Bu düzenlemeler ile alınan ekran görüntüsünün kalitesini artırmak mümkün olmaktadır. Ekran görüntüsü alma işleminin nasıl çalıştığını ya da nereye yapıştırılması gerektiği gibi detayları bu ayarlar ile düzenlemek mümkün olmaktadır. Ayarları yapılandırma işlemleri sonrasında ise kişiler yapılandırma penceresini kapatabilirler. Bu şekilde ekran görüntüsü alma konusunda daha fazla kontrol sahibi olmanız mümkün olmaktadır.
Macbook Ekran Resmi Almaya İzin Verilmiyor
Macbook ile ekran görüntüsü alırken birtakım sorunlar yaşanabilir. Böyle durumlarda sorunların nedenini bilmek ve buna göre bir çözüm uygulamak gerekir. Macbook ekran resmi almaya izin verilmiyor sorunu yaşıyorsanız şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:
- Sistem Tercihleri alanında gerekli izinleri kontrol etmeniz gerekir. Bu alana giderek Gizlilik ve Güvenlik seçeneklerini detaylı incelemeniz gerekir.
- Gizlilik ve Güvenlik alanında bulunan sol taraf pencerede Ekran Görüntüsü seçeneğini tıklamanız gerekiyor. Bu hangi uygulamaların ekran alınabileceği hakkında sizlere bilgi verir.
- Sağ alanda yer alan kısımda ekran görüntüsü almak istenilen uygulamalar görülmektedir. Buradan izinlerini değiştirmek istediğiniz uygulamaları seçmeniz gerekiyor. Daha sonra ise yanındaki onay kutularını işaretleyin ve yeniden düzenleme yapın.
- Klavye ayarları üzerindeki tuş kombinasyonları gibi durumlar ekran resmi almanızı engelleyebilir. Bu klavye ayarlarını kontrol etmeli ve uygun şekilde kombinasyonlarda düzenleme yapabilirsiniz. Bunun için yine Sistem Tercihleri alanına girmeli ve buradan klavye alanını seçmelisiniz.
- Yönetici Yetkilerine akarak yine ekran görünümü alma işlemlerini yapabilirsiniz. Ekran görüntüsü alma konusunda bir engelleme ile karşılaşılmış ise sistem ayarlarına ya da hesap ayarlarına bakılarak gerekli izinler kontrol edilebilir.
Bu detaylara dikkat ederek rahatlıkla sorunları çözebilir ve ekran resmi alma işlemlerini tamamlayabilirsiniz.