Kripto Para

Matic Coin Nedir ? Polygon Nedir ?

Kripto para ekosisteminin gün geçtikçe gelişmesiyle birlikte ekosisteme her geçen gün yeni kullanıcılar ekleniyor. Bu da Ethereum gibi blok zincirlerde tıkanıklık yaşanmasına ve transfer ücretlerini arttırıyor. Bu makalemizde bu sorunu çözmek için piyasaya sürülen Polygon (MATIC) projesini yakından inceleyeceğiz ve matic coin nedir ? polygon nedir ? sorularına cevap vereceğiz.

Polygon Nedir ?

En popüler blok zincir olan Ethereum, NFT platformları ve web3 tabanlı oyunlardan DeFi ekosistemine kadar birçok blockchain tabanlı teknolojiye ev sahipliği yapmaktadır. Bunun nedeni ise Ethereum blok zincirinin, bu teknolojileri inşa etmek için kullanılan akıllı sözleşmelerle uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmasıdır. Ancak bu uygulamaların gün geçtikçe daha fazla kullanıcı tarafından kullanılması, Ethereum blok zinciri üzerinde yoğunluklara yol açmaktadır ve kullanıcılar yüksek transfer ücretleriyle karşılaşmaktadır. Bu problemi çözmek için blockchain geliştiricileri daha hızlı işlemler ve daha düşük transfer ücretleri sağlamak için “Katman 2” ölçeklendirme çözümü olan Polygon ağını inşa etti. Polygon ana Ethereum blok zincirinin yanında çalışan hızlı bir paralel blok zinciri olarak çalışmaktadır.

Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun ve Mihailo Bjelic tarafından kurulan Polygon, her blokta bir fikir birliğine varılmasını sağlayan proof of stake (PoS) mekanizmasını kullanır. Proof of stake mekanizmasında, ağ katılımcılarının Polygon’u doğrulama hakkı karşılığında MATIC’lerini stake etmeleri gerektirir. Ayrıca diğer PoS mekanizmasını kullanan kripto para birimleri gibi Polygon da ağındaki başarılı doğrulayıcılara ödül olarak MATIC dağıtır.

Matic Coin Nedir ?

Polygon, Polygon ağındaki ücretleri ödemek, staking ve yönetim için kullanılan MATIC adlı kendi kripto para birimine sahiptir. Matic Coin ERC-20 tabanlı bir kripto para birimidir, yani diğer Ethereum tabanlı kripto para birimleriyle uyumludur. MATIC sahipleri Polygon ağındaki yönetim için oy kullanabilir. MATIC adı, Polygon’un geliştirilmesinde daha önceki bir aşamadan gelir. Geliştiriciler, 2017 yılında Matic Network olarak piyasaya sürdükten sonra 2021 yılının başlarında Polygon adı altında yeniden markalaştı.

Polygon ağı, Ethereum blok zincirini kullanarak çalışır ve Ethereum tabanlı projeleri birbirine bağlar. Blockchain tabanlı bir projede Polygon ağını kullanmak, projenin esnekliğini, ölçeklenebilirliğini ve egemenliğini artırırken, Ethereum’un güvenlik, birlikte çalışabilirlik ve yapısal özelliklerini de kullanmasını devam etmesi anlamına gelir.

Polygon Ağının Özellikleri

Makalemizin bu bölümünde Polygon ağının avantajlarını ve dezavantajlarını ele alacağız.

İşte Polygon ağının avantajları şunlardır:

Hızlı işlem yeteneği: İşlem onay sürecini tek bir blokta tamamlayan bir mutabakat mekanizmasına sahip olan Polygon, yüksek işlem işleme hızına sahiptir. Polygon üzerinde yapılan bir işlemi yaklaşık 2.1 saniye sürer.

Düşük İşlem Ücretleri: Polygon ağında, yaklaşık 0,01 ABD dolarında tipik bir işlem ücreti ile işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Polygon ağının dezavantajları şunlardır:

Bağımlılık: Polygon blok zinciri, Ethereum platformunun üzerinde çalışan bir Katman 2 çözümüdür. Ethereum platformunda yaşanacak olan ciddi kesintiler veya güvenlik sıkıntıları Polygon ağını da etkileyecektir.

İkincil bir ölçeklendirme çözümü olarak Polygon ağı, şu anda 7.000’den fazla blockchain tabanlı projeyi destekliyor bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Polygon Ağının Geleceği

polygon-nedir-matic-coin-nedir

Polygon ağı, yukarıda da anlattığımız gibi ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek için tasarlanmıştır ve daha hızlı ve daha ucuz işlem yapabilme imkanı sağlar. Bu özellikleri nedeniyle, Polygon ağı gelecekte önemli bir role sahip olabilir.

Polygon ağının geleceği hakkında bazı olası senaryolar şunlardır:

Daha Fazla DeFi Uygulaması: Polygon ağı, DeFi uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek birçok protokol sunar ve bu alanda kendini hızlı bir şekilde gelişmektedir. Gelecekte, daha fazla DeFi uygulamasının Polygon ağı üzerinde geliştirilebilir.

NFT Piyasalarının Gelişimi: Polygon ağı, Ethereum ağına kıyasla daha hızlı ve daha ucuz işlemler sağladığı için NFT piyasaları için popüler bir seçenektir. Bu nedenle, NFT piyasalarında Polygon ağı üdaha fazla kullanılabilir. Örnek olarak geçtiğimiz yıl en popüler NFT platformu olan OpenSea platformuna Polygon ağını ekledi.

Çapraz Zincir Entegrasyonları: Polygon ağı, farklı blok zincirleri arasında geçiş yapmayı kolaylaştırır. Gelecekte, Polygon ağı üzerinde daha fazla çapraz zincir entegrasyonunun geliştirilmesi ve kullanılması beklenmektedir.

Merkezi Olmayan Uygulamalar (dApp) : Polygon ağı, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesi için kullanılabilir.

İşlem Hacminin Artması: Polygon ağı diğer kripto para birimlerine göre daha hızlı ve daha ucuz işlem yapabilme imkanı sunmasından dolayı daha fazla işlem hacmine sahip olabilir. Gelecekte, daha fazla kullanıcının Polygon ağı üzerinde işlem yapması ve blok zincirinde daha fazla işlem gerçekleşmesi beklenmektedir.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra, blok zincir teknolojisi hala gelişme aşamasında ve Polygon ağı da bu endüstride yeni fırsatlar sunabilir. Gelecekte, Polygon ağının ne kadar büyüyeceği ve ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.

Matic Yorum

Polygon ağı, Ethereum ağında yapabildiğiniz çoğu işlemin daha düşük ücretlerle yapmanıza izin verir. Pancake veya SushiSwap gibi merkezi olmayan borsaları, Aave gibi getiri sağlayan borç verme ve tasarruf protokollerini, OpenSea gibi NFT pazarlarını ve hatta Pooltogether gibi “kayıpsız ödüllü oyunları” deneyebilirsiniz.

Matic (Polygon) ağına yatırım yapmanın, Polygon Network’ün hızlı büyümesi ve ilgi görmesi nedeniyle cazip bir seçenek olabileceği düşünülmektedir. Ancak, her yatırım gibi, Matic (Polygon) ağına yatırım da riskler içerir ve yatırım yapmadan önce detaylı araştırma yapılması önerilir. Matic tradingivew tarafından paylaşılan verilere göre, 1.25 dolardan işlem görüyor ve 11 milyon dolar piyasa hacmiyle en değerli 9. kripto para birimi konumunda yer alıyor.

Bu makalemizde Polygon (MATIC) projesini yakından inceledik ve polygon nedir ? Matic coin nedir ? sorularına cevap verdik. Kripto para ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız sitemizin kripto para bloguna göz atabilirsiniz.

 

APT coin nedir? Aptos Nedir? Sizin için daha detaylı işlemler sağlayabilmek için uzun soluklu araştırma sonucu derledik.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu