Metaverse nedir? Ve neden umursayalım?
Geçtiğimiz günlerde ismini ilk defa duyduğumuz metaverse nedir ve metaverse ne zaman çıkacak gibi sorulara gelin hep beraber sorular arayalım.
Metaverseyi umursamaya başlayalı oldukça fazla zaman olmuştur. Peki şimdi bu metaversenin oldukça fazla detayına girme vakti. Hadi gelin hep beraber inceleyelim.
Metaverse ile ilgili son notlar:
- Facebook kısa süre önce, şirketi “metaverse” oluşturma hedefleriyle uyumlu hale getirmek için adını “Meta” olarak değiştirdi.
- Microsoft ve Nvidia, meta veri deposunun kendi sürümleri üzerinde de çalışıyor.
- Meta evren henüz bir gerçeklik değil, ancak internetin bir sonraki evrimi olabilir.
- Buradaki fikir, “genişletilmiş gerçekliğin” – artırılmış, sanal ve karma gerçekliğin birleşimi – sosyal ve ticari katılım için önemli bir ortam olacağıdır.
Teknolojiyle ilgileniyorsanız, muhtemelen o anın moda kelimesini duymuşsunuzdur – “metaverse”. Bu terimin etrafındaki hype, Facebook’un şirketlerini metaverse inşa etme tutkusuyla uyumlu hale getirmek için şirketler portföyünü ‘Meta’ olarak yeniden adlandırdığını duyurduğu günün ardından bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.
Metaverse nedir?
Meta veri deposu yok – en azından henüz yok. Bugün itibariyle, meşru bir şekilde meta veri deposu olarak tanımlanabilecek hiçbir şey yok. Teknoloji analisti Benedict Evans’a bir referans olarak, olgunluğunu anlamak için faydalı bir paralellik, telekom girişimcisi Craig McCaw’ın interneti ilk duyduğu zamanın hikayesi olabilir.
Bilindiği gibi, küresel olarak dağıtılmış birbirine bağlı bilgisayar ağının iletişim, ticaret ve bilgi üzerindeki etkilerini tanımlayan Apple CEO’su Steve Jobs’du. Jobs bitirdiğinde McCaw’ın tepkisi şu oldu: “Haydi satın alalım!”
İnternete yatırım yapamayacağınız gibi, meta veri deposunu da benzersiz bir ürün, teknoloji veya hizmet olarak tanımlayamazsınız. Daha iyi bir soru şu olabilir: Metaverse ne olabilir?
Bir sonraki büyük bilgi işlem platformu olarak: Metaverse
Teknoloji uzmanları, internetin eninde sonunda bir sonraki büyük bilgi işlem platformunu temsil edecek olan meta veriye dönüşeceğini söyleyecektir. Konsept hayata geçirilebilirse, toplum ve sektör için cep telefonu kadar dönüştürücü olması bekleniyor.
Bugün internet, çoğu zaman milyonlarca kişinin bilgi ve hizmetlere erişmesi, birbirimizle iletişim kurması ve sosyalleşmesi, mal satması ve eğlenmesi için ana giriş noktasıdır. Meta veri deposunun bu değer önermesini tekrarlayacağı tahmin edilmektedir – temel fark şu ki çevrimdışı ve çevrimiçi olma arasındaki ayrımın tanımlanması çok daha zor olacaktır.
Bu kendini birkaç şekilde gösterebilir, ancak birçok uzman, artırılmış, sanal ve karma gerçekliğin birleşimi olan “genişletilmiş gerçekliğin” (XR) önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Meta veri deposu kavramının merkezinde, gerçek zamanlı olarak erişilebilir ve etkileşimli olan sanal, 3B ortamların sosyal ve ticari katılım için dönüştürücü ortam olacağı fikri yer alıyor. Pratik hale geleceklerse, bu ortamlar genişletilmiş gerçekliğin yaygın olarak benimsenmesine bağlı olacaktır.
Şimdiye kadar, XR teknolojileri çoğunlukla video oyunları ve niş kurumsal uygulamaların bir alt kümesiyle sınırlıydı. Bununla birlikte, oyunlar giderek sosyal deneyimler için platformlar haline geldikçe, özelliklerinin – keşfedilebilir ve sürekli sanal dünyalar, açık ve yaratıcı ifade ortamları ve popüler kültür kanalları – diğer bağlamlara uygulanabilme ve uygulanabilme olasılığı artar.
Metaverse’nin özellikleri ve zorlukları
Bütün bunlar metaverse’nin temellerini açıklıyorsa, ne yazık ki tam olarak neye benzeyeceğini tahmin edemez. Gerçekten de, meta veri deposunun kavramsal aşamasındayız.
Bununla birlikte, yatırımcı Matthew Ball, meraklı zihinlerin nasıl şekillenebileceğini hayal etmelerine yardımcı olabilecek yedi temel özelliği tanımlar. Bunlar, kalıcılığı (erişim için açık bir “açık” veya “kapalı” değil), eşzamanlılığı (gerçek zamanlı olarak var olan) ve birlikte çalışabilirliği ve hem bireyler hem de işletmeler tarafından içerik ve deneyimlerle doldurulmasını içerir.
Meta verinin gizlilik için ne anlama geleceği, kapsayıcı olup olmayacağı ve oluşturulabilecek zararlı içerik ve ortamların nasıl azaltılacağı hakkında elbette sorular var. Meta veri deposu geliştirmenin ilk aşamalarında olduğundan, artık bu nitelikleri tasarım yoluyla oluşturma fırsatı vardır.
Metaverse fikri umut verici gelebilir, bu yüzden dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin çoğu onun gelişimine yatırım yapıyor. Gerçekleşebilirse, tüketici ve işletme davranışını değiştireceği düşünülebilir.