Metaverse’e Yeni Başlayanlar İçin Rehber
Metaverse’e Yeni Başlayanlar İçin Rehber
Metaverse’e Yeni Başlayanlar İçin Rehber Facebook ismini Meta olarak değiştirdi ve metaverse’i internetin geleceği olarak ilan etti. Bu senenin ilk haftalarında, online çok oyunculu oyun Fortnite’ın üreticisi Epic, yatırımcıların sürükleyici online deneyimlere büyük para yatırmaya hevesli bulunduğunu gösteren 1 milyar dolarlık bir finansman turu topladı.
Birdenbire metaverse teknolojideki en büyük terim durumuna geldi ve her yatırımcı ondan bir pay istiyor. Ama gerçekte metaverse nedir? Sadece VR gözlükleri ve oyun oynamakla mı alakalı? Zaten tamamıyla abartıldı mı? Ve içerisindeki büyük para kazanma fırsatları nelerdir? [ Yatırımcıların izlemeye değer bulunduğunu düşündükleri Avrupa metaverse şirketlerinin saklı bir önizlemesi amacıyla bunu okuyun ].
Metaverse nedir?
Bilim kompu yazarı Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash kitabında “metaverse” terimini bilgisayar doğrulusunda oluşturulan bir evren manasında kullandı. Çoğunlukla insanların oyun oynamak, sosyalleşmek ve çalışmak amacıyla bir araya geldikleri, son derece sürükleyici, paylaşılan bir sanal dünya olarak anlaşılır.
Aynı vakitte, bazılarının internetin varlığının bir ileri bölümü olacağına inandığı Web3.0’ın geliştirilmesine de bağlı – kuramsal olarak, erişimi ve kuvveti demokratikleştirecek ve en büyük teknoloji şirketlerinin tutuşunu zayıflatacak blokajlar üstüne inşa edilmiş biri.
Konsept gerçekte yeni değil. 2000’lerin başında, Second Life (2003’te Linden Lab doğrulusunda piyasaa sürüldü) ve Finlandiya’nın Sulake doğrulusunda oluşturulan Habbo Hotel dahil olmak üzere metaverse amacıyla fazlası lider vardı. O vakitten beri pek çok bireyin ilgisini çekmedi ama ikisi de hala devam ediyor – Second Life’ın hala günlük 200.000 aktif kullanıcısı var.
Neden metaverse’nin bu sefer kalkacağını düşünüyoruz?
Büyük teknoloji şirketleri bütün silahlarını metaverse’de alevlendiriyor. Microsoft kurumsal meta veri tabanını alana getirmek isterken Mark Zuckerberg işin içerisinde .
Bu arada, Fortnite, Minecraft (Microsoft’a ait) ve Roblox gibi online çok oyunculu oyunlar, sosyal oyun oynamayı ana akım bir fenomen durumuna getirdi ve meta veri deposunu ilerletmek amacıyla yapı taşları olabilecek platformlar yarattı. Bazı oyun geliştiricileri, Roblox’un – evet, 7 ila 12 yaşındakiler doğrulusunda sevilen o kutu oyunu – geleceğin en kuvvetli metaverse platformu olabileceğine inanıyor. Bu arada Minecraft, dünya başına binlerce kullanıcıya kadar ölçeklenebilen Hadean bulut yazılımı üstünde çalışıyor.
Sanal gerçekliği devasa bir ölçekte ölçeklendirmeye yönelik bilgi prosedür kuvveti, fakat şimdi meydana çıkıyor. Büyük ölçekli dağıtılmış bilgi prosedür oluşturma hususu ile alakalı uzmanlaşmış Hadean ve Improbable gibi şirketler , aynı sunucuda aynı anda 10.000 oyuncu alabilir . Birçok metaverse şirketi, aynı anda 50.000 şahıs amacıyla konserler ve spor etkinlikleri düzenlemekten bahsediyor – yalnızca birkaç sene evvelce düşünülemeyecek bir şey.
Kripto para birimleri ve takas edilemeyen jetonlar (NFT’ler), meta veri tabanındaki şeyleri satın almayı ve satmayı basitleştirerek ticari fırsatlar yaratır. Fakat daha da mühimsi, bu ayarlanabilir jetonlar sonucunda sanal kimliğinizi ve mallarınızı değişik metaverse dünyaları arasında taşımayı mümkün kılacaktır – örnek olarak pikselli kılıcınızı bir Roblox oyunundan alıp Fortnite’da kuvvetli bir silaha dönüştürebilirsiniz.
Bu, meta verinin gerçekte “meta” duruma geldiği andır ve Snow Crash ve Ready Player One gibi bilimkompu Romanlarının hayal ettiği şekilde platformlar arasında problemsiz bir şekilde dolaşabilirsiniz. 1990’larda, cep telefonlarının insanların değişik ağlar üstünden birbirlerine mesaj atmasına izin vermeye başladığı ve ansızın mobil mesajlaşmanın her bireyin beklentilerinin ötesinde patladığı o an gibi düşünün.
Metaverse yalnızca video oyunları oynamakla mı alakalı?
Hayır. Oyunlar bariz bir başlangıç noktasıdır, fakat daha geniş Web3.0 görünümüne bakarsanız, meta veri deposu çok daha çoksıdır. Fortnite, Ariana Grande ve Travis Scott’ın konserlerine ev sahipliği yaparken, Lil Nas X’in geride bıraktığımız seneki Roblox konseri 33 milyon izlenme aldı.
Paris merkezli Stage11 gibi startup’ların ilgi çekici olmasının sebebi budur. Aşama, metaverse amacıyla sürükleyici müzik deneyimleri inşa ediyor ve David Guetta, Snoop Dogg, Ne-Yo ve Akon gibi sanatçılarla ortaklıkları var.
Müzisyenlerden moda dizayncılarına kadar çok sayıda kreatif, metaverse amacıyla mal ve hizmet sağlama çevresinde iş kuracak. Londra merkezli Gravity Sketch , dizayncıların aynı 3D dizayn projesinde uzaktan beraber çalışabilecekleri bir sanal işbirliği odası başlattı.
Daha iş merkezli tarafta, toplantı, eğitim ve sıhhat hizmetleri amacıyla potansiyel var. Mesela İsveçli girişim Warpin, şirketler amacıyla VR eğitim videoları alana getiriyor ve dijital hekim hizmeti Kry ile bir pilot proje yaptı; bu projede sosyal endişeli hastaların bir terapistle beraber sürükleyici sanal sosyal senaryolara girerek korkuları üstünde çalışabildiler.
Sıkıcı bir metaverse olabilir, fakat teknisyenler içerisinde birbirleriyle işbirliği yapabilecekleri amacıyla gene de mühimdir.
Roblox platformu amacıyla oyunlar ilerleten Talewind Studios’un CEO’su ve kurucu ortağı Mike Allender, genel olarak her şirketin bir tür metaverse varlığına sahip olma ihtimalini söylüyor.
Tohum aşamasındaki girişimlerden teknoloji devlerine kadar yüzlerce şirket, şuandan metaverse ekosisteminde yerlerini buluyor .
VR gözlüğü takmam gerekecek mi?
Hayır. Bazı metaverse deneyimleri, örnek olarak, kapsamlı toplantılar ve eğitim gibi, büyük ölçüde VR başlıklarına dayanır. Bu amaçla , VR gözlükleri yaratan Varjo ve Magic Leap gibi şirketler ile el takibi ve sanal nesneleri manipüle etmenin yollarını ilerleten Ultraleap ve Gleechi gibi şirketler mutlaka izlenmeye değer.
Fakat Roblox ya da Minecraft oynayan çocukların çok azı bunu VR gözlükleriyle yapıyor. Çoğunlukla mobil cihazlarda bulunurlar.
Warpin’in CEO’su ve kurucu ortağı Emma Ridderstad, “Gözlük kullanmadan evvelce telefonu kullanacağız, AR’yi değişik anlamlarda deneyimleyeceğiz, örnek olarak, satın almadan evvelce ayakkabı üstünde denemek, makyaj gerçekleştirmek gibi” diyor. .
Metaverse’in ana tehlikeleri nelerdir?
Avukatlar, meta verinin fikri mülkiyet ve mülkiyet, veri koruma, içerik lisanslama ve ilaveten kripto varlıklarıyla alakalı tehlikeler hususu ile alakalıki anlaşmazlıkları göreceği hususu ile alakalı uyarıyor. Kuralları alana getirmek amacıyla fazlası dava açılması gerekecek – örnek olarak, Eylül ayında Roblox , ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği ile sanatçıların müziklerini metaverse’de piyasaa sürmelerinin yolunu açan bir dava açtı .
Fakat, Hadean’a yakın vakitte yatırım yapan Outsize Ventures’ın genel ortağı Isabel Fox, yatırımcılar amacıyla en büyük riskin, hangi şirketlerin insanların katılmak ve geri dönmek isteyecekleri çekici bir metaverse inşa etmeyi gerçekte bildiğini bulmak bulunduğunu söylüyor.
Başarı ya da başarısızlık süratli olacaktır. En iyi takımlar kazanacak” diyor Fox.
EQT Ventures’ın girişim lideri Antoine Moyroud, diğer bir riskin meta verinin çok parçalı kalması ve insanların sanal kimliklerini değişik platformlarda alamamaları bulunduğunu söylüyor.
Facebook ve Microsoft gibi büyük teknoloji devlerinin hakimiyeti altına girecek mi ve bu mühim mi?
Metaverse’in Facebook gibi bir şirket doğrulusunda mı yönetileceği yoksa işbirliği yapan ansızın çok şirket mi olacağı hususu ile alakalı bir harp başlıyor.
Alternatif model, ansızın çok dijital para biriminin bir arada var olacağı ve ansızın çok şirketin işbirliği gerçekleştireceği blok zinciri bölümünde gördüklerimizle somutlaşıyor” diyor UCL School of Management’ta doçent ve metaverse ile alakalı yakın tarihli bir makalenin yazarı Jean-Philippe Vergne. umutlar.
Çoğu metaverse gözlemcisi, Facebook’un metaverse’e hükmedebileceğinden kuşku duyuyor.
Moyroud, “Bunun pek mümkün olmadığına inanıyorum” diyor.
Fransız VC firması Serena’nın müdürü Olivier Martret şunları söylüyor: “Facebook ya da Microsoft’un meta veriye geçip gitmesini görmek gerçekte enteresan zira bunun onlar amacıyla mühim bir fırsat olacağını biliyorlar ama Twitch’in geçmişte bize gösterdiği gibi, metaverse piyasasındaki piyasa lideri bir alan okuyucudan gelecek.” Firması, bu senenin ilk haftalarında metaverse oyun şirketi Powder’a yatırım yaptı .
Meta veri deposu şimdi tamamıyla abartıldı mı?
Pek sasenemaz. Şu anda çok çok manşet var, fakat bu alana oluşturulan yatırım hala düşük. Nisan ayında ABD’li oyun şirketi Epic, Sony özcülüğünde 1 milyar dolarlık bir finansman turu topladı ve geride bıraktığımız hafta Hong Kong VC Animoca Brands’e ait bir oyun stüdyosu olan Sandbox, SoftBank doğrulusunda yönetilen 93 milyon dolarlık bir B Serisi fon topladı , fakat bu büyük turlar hala aykırı.
Yatırımcılar, çoklıkla, hangi genç girişimlerin desteğe değer bulunduğunu görmek amacıyla bekle-gör oyunu oynuyorlar. Finansman turlarının fazlası tohum ve Seri A olmuştur.
“Gerçekten beraber yaratabildiğimizde… gerçekte patlayacak.”
Warpin’s Ridderstad, uygulamalar arasında gerçekte problemsiz bir şekilde geçiş yapabilmekten hala birkaç sene uzaktayız, diyor. Fakat değişik projelerle beraber çalışarak dünyanın dört bir yanından insanlarla gerçekte beraber yaratıp buluşabildiğimiz zaman, bunun gerçekte patlayacağını düşünüyorum.”