NFT Nedir?
Yenilenemeyen NFT’ler, ana akım haline gelen en son kripto para fenomenidir. Peki, NFT nedir, nasıl yapılır?
NFT Nedir?
NFT’ler, benzersiz özelliklere sahip oldukları için değiştirilemeyecekleri veya değiştirilemeyecekleri anlamına gelen, değiştirilemez belirteçlerdir. NFT’ler 2014’ten beri var olmasına rağmen, muazzam kar potansiyelleri nedeniyle şu anda dünyayı fırtınaya alıyorlar. Yalnızca 2021’de, NFT’lere toplam yaklaşık 41 milyar dolar değerinde kripto para harcandı .
Değiştirilemeyen jetonlar, tanım gereği benzersizdir. Kendi kodlarına sahiptirler ve bu nedenle sınırlı tedarik edilirler. Hala çevrimiçi görünen herkes tarafından görüntülenebiliyorlar, bu da insanların neden onlara erişmek için çok para ödediğini merak ediyor. Ancak, onları bu kadar değerli kılan ve dolayısıyla yatırımcıların daha yüksek bir yatırım getirisi elde etmelerine yardımcı olan benzersiz kodlamalarıdır.
NFT’ler çok paraya satabilir. Rekor kıran NFT, ‘EVERYDAYS: The First 5000 Days’ 69.3 milyon dolara satıldı. Bitcoin ve Solana gibi kripto para birimlerine benzer bir teknoloji kullanılarak inşa edilmişlerdir . Bununla birlikte, kripto para birimleri, para birimi olarak diğer öğelerle değiştirilebilirken, NFT’ler yapılamaz.
NFT’ler bireyler tarafından satın alınabilir, satılabilir ve oluşturulabilir. Bunu nasıl yapacağınızı bilmek, bu kılavuzu okuduktan sonra çok daha kolay olacaktır.
NFT Nasıl Çalışır?
Artık bir NFT’nin ne olduğunu anlamak için ilk adımlarınızı attığınıza göre, devam etmeli ve bir NFT’nin nasıl çalıştığını öğrenmelisiniz.
- NFT’lerin çoğunluğu, işlemleri kaydeden dağıtılmış bir halka açık defter olan Ethereum kripto para biriminin blok zincirinde bulunur.
- NFT’ler, içinde saklanan değerli bilgiler içeren bireysel belirteçlerdir.
- NFT’lerin benzersiz verileri, sahipliklerini ve sahipler arasında belirteçlerin transferini doğrulamayı ve doğrulamayı kolaylaştırır.
NFT örnekleri
NFT dünyası insanlar için nispeten yenidir. İşte bugün var olan bazı NFT örnekleri:
- Dijital Koleksiyonluk
- Alan isimleri
- Oyunlar
- Denemeler
- Moda çizgisinde spor ayakkabı
İlginizi çekebilir: NFT ‘de Kara Para Aklama Olayları Artış Gösteriyor.
NFT Ne İçin Kullanılır?
Kripto ticaretiyle ilgilenen ve sanat eseri toplamayı seven kişiler genellikle NFT’leri kullanır. Bunun dışında, bunun gibi başka kullanımları da vardır:
- Dijital İçerik – Günümüzde NFT’lerin en önemli kullanımı dijital içeriktedir. İçerik oluşturucular, içerik oluşturucuların içeriklerinin mülkiyetinin içeriğin reklamını yapmak için kullandıkları platformlar üzerinde olduğu bir içerik oluşturucu ekonomisine güç sağladıklarından, NFT’ler tarafından karlarının arttığını görüyorlar.
- Oyun Öğeleri – NFT’ler, oyun geliştiricilerinden büyük ilgi gördü. NFT’ler oyunculara birçok fayda sağlayabilir. Normalde, çevrimiçi bir oyunda karakteriniz için öğeler satın alabilirsiniz, ancak bu kadarı mümkün. NFT’lerle, işiniz bittiğinde eşyaları satarak paranızı telafi edebilirsiniz.
- Yatırım ve Teminatlar – Hem NFT hem de DeFi (Merkezi Olmayan Finans) aynı altyapıyı paylaşır. DeFi uygulamaları teminat kullanarak borç para almanızı sağlar. NFT ve DeFi, bunun yerine NFT’leri teminat olarak kullanmayı keşfetmek için birlikte çalışır.
- Alan Adları – NFT’ler, alan adınıza hatırlanması daha kolay bir ad sağlar. Bu, bir web sitesi alan adı gibi çalışır ve IP adresini genellikle uzunluk ve alaka düzeyine göre daha akılda kalıcı ve değerli kılar.
NFT’lerin Artıları ve Eksileri
Herhangi bir yatırımda olduğu gibi, NFT’lerin artıları ve eksileri vardır. NFT’lerin son yıllarda hızla arttığına göre, dikkate alınması gereken bazı kesin profesyoneller var:
- Değerde takdir. Pek çok NFT, sürekli olarak değer kazanma yeteneğine sahiptir, bu da neredeyse bir karı garanti eder.
- Gelecekte daha fazla alıcı ve satıcı. NFT’lerin popülaritesi ve pazar yerlerine erişim kolaylığı, gelecekte daha fazla alıcı ve satıcı olacağını gösteriyor. Bu, gelecekteki kar için daha fazla potansiyel anlamına gelir.
- Akıllı sözleşmeler. Blok zincirleri akıllı sözleşmeler içerir, bu da kodlanmış komutların NFT’leri güvende tuttuğu anlamına gelir. Aynı şekilde, sanatçıların her zaman bir komisyon alacağı anlamına gelir.
Öte yandan, yatırım yapmadan önce bilmeniz gereken bazı dezavantajlar vardır:
- Fiyatlar sonsuza kadar yüksek kalmayabilir. Tüm NFT’ler değerlerini süresiz olarak tutamaz, bu nedenle yatırımınızda her zaman bir noktada kaybetme riskiniz vardır.
- Alıp satmak asla bedava değildir. NFT ticaretinde ücretler vardır, bu nedenle pazarlık ettiğinizden daha fazla yatırım yapmanız gerekir.
- Çevresel Etki. Blockchain teknolojisi, çoğu yerde hala fosil yakıtlar tarafından üretilen önemli miktarda enerji kullandığı için çevreye zarar verebilir.
Bununla birlikte, eksilerinden daha ağır basabilecek bazı artılar var. Ne yaptığınızı biliyor ve karlı NFT’lere yatırım yapıyorsanız, yatırımınızdan geri dönüş yapma şansınız çok yüksek.