Kripto Para

NFT Vergi Rehberi

NFT Vergi Rehberi

NFT Vergi Rehberi: Yaratıcıların ve Yatırımcıların NFT Vergileri Hakkında Bilmesi Gerekenler
İster NFT yaratan ve satan bir sanatçı olun, ister NFT’leri kâr hedefiyle alıp satmakla ilgilenen bir yatırımcı olun, sene sonucunda sürpriz bir vergi faturasından uzak durmak amacıyla NFT vergilerini kavramak mühimdir.

Türünün tek örneği dijital kedileri toplamak ve yetiştirmek amacıyla blok zinciri tabanlı bir platformla seneler evvelce başlayan CryptoKitties , şimdi sanatçıların, müzisyenlerin, spor hayranlarının ve ünlülerin orijinal kreasyonları satın alma ve satma şeklini değiştiriyor. Bahsettiğimiz bu eğilim, NFT’lerin yükselişidir.

NFT nedir?

Bir NFT ya da değiştirilemez belirteç, blok zinciri, tipik olarak Ethereum üstüne inşa edilmiş dijital bir sahiplik hakları sertifikasıdır. Bitcoin ya da litecoin gibi ayarlanabilir jetonların aksine, NFT’ler benzersiz bir değere sahip olan ve kopyalanamayan türünün tek örneği jetonlardır. Örneğin, bir bitcoin’i her biri aynı değerde olan diğer bir bitcoin ile değiştirebilirsiniz, fakat NFT’ler benzersiz olduğundan, birini diğeriyle değiştirmek olası değildir.

NFT örnekleri bulmak amacıyla çok uzağa bakmanıza lüzum yok. 69 milyon dolara NFT satan Beeple’dan NBA tarihindeki anları satan NBA Top Shot’ın online koleksiyon ticaret platformuna kadar, NFT’ler dünya genelinde manşetlere çıkıyor.

Sanatçılar, müzisyenler ve türünün tek örneği içerik meydana getiren herkes amacıyla dijital şaheserinizi bir NFT’ye dönüştürmek, sahipliğinizi dijital deftere kaydetmenin ve orijinalliği sağlamanın bir yoludur. Ve çoğu spekülatör, bu dijital varlıkları satın alıp ticaretinden büyük bir para kazanma fırsatına güveniyor.

Bununla birlikte, bütün bu yutturmaca ve heyecan arasında, NFT’lerle alakalı her satış ve prosedürde döneme giren mühim bir öğeyi unutmak basit olabilir: vergiler. İster NFT yaratan ve satan bir sanatçı olun, ister NFT’leri kâr hedefiyle alıp satmakla ilgilenen bir yatırımcı olun, sene sonucunda sürpriz bir vergi faturasından uzak durmak amacıyla NFT vergilerini kavramak mühimdir.

Değiştirilemeyen jetonlar vergilendiriliyor mu?

Çoğu halda, evet, NFT’ler (karşılaştırılamayan tokenler), ayarlanabilir kripto para birimleriyle aynı vergi yasalarına tabidir. Bir NFT satarak para kazanan bir sanatçıysanız, gelirleri vergi beyannamenizde gelir olarak bildirmeniz lüzumir. NFT’lere yatırım yaparsanız, satışlar ya da ticaret yolu ile kazanılan bütün kazançlar mülk olarak vergilendirilecek ve sermaye kazançları vergisine tabi olacaktır.

En süregelen vergilendirilebilir NFT faaliyetleri şunları içerir:

Kripto para birimi amacıyla bir NFT satmak
Takas edilebilir bir kripto para birimi ile bir NFT satın alabilmek
Bir NFT’yi diğer bir NFT ile takas etme
NFT içerik oluşturucuları amacıyla vergi değerlendirmeleri
NFT meydana getirenlar amacıyla vergiler son derece basittir. Bununla birlikte, dijital sanata eşlik eden vergi etkisi göz önüne alınmazsa, vergi beyannamelerini doldururken istenmeyen bir vergi faturasıyla karşılaşmak seyrek değildir. İçerik oluşturucular amacıyla birincil vergi konularına bakalım:

Oluşturduğunuz bir NFT’yi kripto amacıyla satmak

Kendi başına bir NFT meydana getirmek vergiye tabi bir vaka değildir. Ancak, NFT’yi OpenSea ya da Rarible gibi bir pazarda satmak . Bir NFT sattığınızda, kâr üzerinden vergi ödemek mecburiyetinde kalacaksınız.

Bu kazançlar gelir olarak kabul edilir ve – 7 arasında değişen olağan gelir vergisi oranınız üzerinden vergilendirilir. Bu, kriptoda ödeme almaya ya da bu hususta kripto madenciliğine ya da stake etmeye benzer bir vergi muamelesidir. Hem de bu gelir, ,3 oranında serbest meslek vergisine tabidir .

NFT yatırımcıları amacıyla vergi değerlendirmeleri

NFT tüccarları ve yatırımcıları amacıyla, öneme alınması lüzumen birkaç vergiye tabi hal daha vardır. Aşağıdaki NFT faaliyetleri bir sermaye kazancı vergisine tabi olacaktır:

Ethereum gibi ayarlanabilir bir token kullanarak bir NFT satın alabilmek

Bir kripto para birimi kullanarak bir NFT satın aldığınızda, bu kripto para biriminin elden çıkarılması manasına gelir ve bir sermaye kazancı ya da kayıbına namacıyla olur. Örneğin, OpenSea’de takdir edilen Ethereum ile bir NFT ticaret kartı satın aldıysanız, bir sermaye kazancına maruz kalırsınız ve bu sermaye kazancı üzerinden vergi ödemeniz lüzumir. NFT’yi satın alabilmek amacıyla kullanmadan evvelce Ethereum’u ne kadar tuttuğunuza bağlı olarak, uzun vadeli ya da kısa vadeli sermaye kazancı vergisi seviyesine tabi olursunuz .

Öte yandan, NFT ticaret kartını amortismana tabi Ethereum ile satın aldıysanız, bir sermaye kayıbına maruz kalırsınız ve bunu diğer sermaye kazançlarını mahsup etmek ve bundan dhadiyi vergi borcunuzu düşürmek amacıyla kullanabilirsiniz.

Bir NFT’yi diğer bir NFT amacıyla satmak

Bir NFT’yi diğer bir NFT ile takas etmek de vergiye tabi bir hadiyi tetikler. Örneğin, 2.000 $ ETH karşılığında bir NFT satın aldıysanız ve birkaç ay sonra 3.500 $ ETH değerinde diğer bir NFT ile takas ettiyseniz, 1.500 $’lık vergiye tabi sermaye kazancına maruz kalırsınız.

Kripto para birimi amacıyla bir NFT satmak

Ne vakit bir NFT satarsanız, bir sermaye kazancı ya da kayıbı yaşarsınız. Örneğin, 10.000 ABD Doları ETH karşılığında bir NFT satın aldıysanız (bu sizin maliyet esasınızdır) ve sonrasında bunu 15.000 ABD Doları ETH karşılığında satarsanız, 5.000 ABD Doları tutarında vergiye tabi bir sermaye kazancı elde edersiniz.

NFT’ler nasıl vergilendirilir?

IRS’nin bu tarihe kadar NFT’lerin vergi muamelesi hususu ile alakalı resmi bir tavır almadığını belirtmek mühimdir. NFT’lerin, gelirinize bağlı olarak %0 – 20 arasında değişen uzun vadeli sermaye kazançları vergisi oranıyla mülk olarak vergilendirilecek olan kripto para birimiyle aynı vergi muamelesini alması olasıdür. Alternatif olarak, NFT’ler pullara, antikalara ya da ticaret kartlarına benzer vergi muamelesi görebilir ve (‘de mühim ölçüde daha yüksek olan tahsilat vergisi oranında vergilendirilebilir.

Ancak, bu fark fakat varlıklar bir senedan çok elde tutulduğunda söz hususu olur. Bununla birlikte, bir senedan daha kısa bir elde tutma süresinden sonra satılan bütün NFT’ler, mülk ya da tahsilat olarak görülüp görülmediklerine bakılmaksızın, kısa vadeli sermaye kazançları vergisi civarlarına (normal gelir vergisi civarlarına eşittir) tabi olacaktır.

Alt çizgi

NFT’ler yaratıyor ya da bunlara yatırım yapıyor olsanız da, vergi sonuçlarının farkında olmak mühimdir. Ne kadar çok prosedür yaparsanız, NFT vergilerinin takibi ve hesaplanması o kadar komplike duruma gelir. Çoğu NFT platformu, maliyet temelli bulgular sahibi olan 1099 form yayınlamaz, bu amaçla hem NFT‘leri satın alabilmek amacıyla sarfedilen kripto para biriminin hem de gerçek NFT’lerin kayıtlarını tutmak sizin yararınızadır.

Kazançlarınızı ve kayıplarınızı hesaplamak, vergi formlarınızı meydana getirmek ve vergi borcunuzu gerçek vakitli olarak görüntülemek amacıyla TaxBit gibi bir kripto para birimi vergi otomasyon yazılımı kullanarak bu süreci basitleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu