Linux

Nginx vs Apache – Fark Nedir?

Nginx

Nginx, hafif ve yüksek performanslı bir web sunucusudur. Açık kaynaklı olması sayesinde özelleştirmesi kolaydır. Oldukça popüler hale gelmiştir ve Apache ile birlikte web sunucuları pazarını domine etmektedirler.

Nginx’in gelişimi 2002’de sunucu başına simüle edilen istekleri artırma ihtiyacı duyulduğunda başladı.

Teknik olarak Nginx eşzamansız bir alt işlem mimarisi kullanır. Bu, bir istek üretildiğinde sunucu işlemcisinde yeni bir işlem yaratmadığı ve böylelikle performansın arttığı anlamına gelir.

Ek olarak Nginx’in son senelerde en hızlı büyüyen web sunucusu olduğunu unutmayın. Nginx sayesinde çalışan 375 milyon adet web sitesi bulunmaktadır. Üstelik CentOS 7 gibi bütün favori Linux dağıtımlarınızda mevcuttur.

Apache

Apache Nginx’e kıyasla daha eski bir web sunucusudur. 1995 yılında üretilmiştir ve bugün hala en popüleridir. Apache de açık kaynaklıdır. Bunun sayesinde kodu ihtiyaçlarınıza göre inceleyebilir, iyileştirebilir ve ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilirsiniz. Nginx gibi Ubuntu 18.04 ve CentOS 7 dahil neredeyse bütün Linux dağıtımlarında mevcuttur.

Apache’nin ana hedefi güvenli, stabil ve esnek bir web sunucu sağlamaktır. Örneğin, Apache aynı bağlantıyı farklı yollardan sürdürmek için çoklu işlem modüllerini yönetir. Bunun ana avantajı ise yöneticilerin her bağlantı için farklı kriter uygulayabilmesidir.

Ancak, Apache’nin kullanımı daha fazla kaynak gerektirir.

Nginx vs Apache: Karşılaştırmaya Değerler Mi?

Nginx vs Apache arasındaki ana fark Nginx’in eşzamansız bir alt işlem mimarisi kullanmasıdır. Nginx her istek için yeni işlem yaratmaz ancak Apache gelen bütün istekler için yeni bir işlem oluşturur. Bu fark da kullandıkları mimariden kaynaklanmaktadır.

İkisi de oldukça fonksiyonel olsa da farklılardır. Bu yüzden hangisinin hangi alanlarda sunucunuz için uygun olup olmadığını bilmelisiniz.

1. Nginx vs Apache – Popülerlik

Popülerlik, teknik bir alan olmasa da sunucunun sahip olabileceği topluluk desteğini etkiler. Nginx ve Apache fazlaca popülerdir ve bu bağlamda neredeyse bağlantılı olduklarını söyleyebiliriz.

Ancak Apache, açık kaynak topluluğu sayesinde daha fazla desteğe sahiptir. Bu da Apache’yi eğitimsel projeler ve bireyler için daha ideal kılar.

Üstelik Apache arasında Nginx ile fazla fark olmamasına rağmen en popüler web sunucusudur.

2. Nginx vs Apache – Güvenlik

Bu bağlamda iki web sunucusu da oldukça iyi güvenlik politikalarına sahiptir. Sıklıkla, iki geliştirme ekibi de DDoS saldırılarını önlemek için güvenlik yamaları yayınlarlar.

Buna ek olarak ikisi de aktif olarak geliştirilmektedir ve sıklıkla güncellenmektedirler.

3. Nginx vs Apache – Performans

Eğer bir web siteye sahipseniz, ideal olarak web sunucularınızın mümkün olduğunca hızlı olması gerekmektedir. Eğer değillerse sunucular çöker ve daha da kötüsü ziyaretçi kaybedersiniz.

Bu bağlamda Nginx’in sahip olduğu alt işlem yönetimi sayesinde müşteri isteklerini daha iyi yanıtlar. Ek olarak, eylem bazlı olduğu için sadece sunucu isteklerle yanıtlar ve fazla hafıza kullanmaz.

Bunun dışında Nginx, bilgisayar kaynaklarını daha verimli kullanır. Bir diğer deyişle, daha az RAM kullanır.

Aklınızda tutmanız gereken bir başka şey ise Nginx birden fazla isteği daha iyi işler. Bu yüzden sunucunuz aynı anda çok sayıda müşteri tarafından erişildiğinde Nginx, Apache’ye göre daha iyidir.

4. Nginx vs Apache – Esneklik

Sistem yöneticileri birçok durumla uğraşmak zorundadırlar. Bu bağlamda, uygulamalar gerekilene adapte olmak için yeterince esnek olmalıdırlar.

Apache oldukça esnek bir web sunucusudur. Fonksiyonelliğini daha da artıran 60’dan fazla farklı modülleri destekler. Üstelik, Apache .htaccess aracı üzerinden bağlantıların özelleştirilmesini desteklerken Nginx desteklemez.

Sonuç olarak, Apache çok daha esnek ve özelleştirilebilirdir.

Hangisini Kullanmalısınız? Nginx vs Apache – Sonuç

Sonuç olarak, her şey ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Genel olarak eğer bağlantıları sıkça özelleştirmeniz gerekiyorsa Apache idealdir. Ayrıca fazlalıkla yardıma da ihtiyaç duyuyorsanız Apache’yi kullanmak daha iyi bir fikirdir çünkü Apache’nin topluluk desteği daha fazladır.

Öte taraftan, eğer web sunucunuza fazlaca trafik geliyorsa Nginx bu konuda daha iyi olduğundan Nginx’i tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu