Ölümde bile, Internet Explorer Güney Kore’de yaşıyor
Güney Kore'nin, piyasaya sürülmesinden 27 yıl sonra ve şimdi emekliye ayrılan Internet Explorer'a bağlılığı, ağır bir ironi dozu sunuyor.
Daisuke Wakabayashi ve Jin Yu Young tarafından yazıldı.
Dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş ülkelerinden biri olan Güney Kore’de, yanlış web tarayıcısı kullanıyorsanız, çevrimiçi olarak kolayca yapılabileceklerin çok az sınırı vardır.
Google Chrome’da , ülkenin en büyük yabancı sermayeli bankalarından birinin kurumsal müşterisi olarak çevrimiçi ticari ödemeler yapamazsınız. Apple’ın Safari’sini kullanıyorsanız , Ulusal Kültür ve Sanat web sitesi aracılığıyla sanatçı fonuna başvuramazsınız. Ve bir çocuk bakım tesisinin sahibiyseniz, kuruluşunuzu Sağlık ve Refah Bakanlığı’nın web sitesine Mozilla Firefox’ta kaydettirmek mümkün değildir.
Tüm bu durumlarda, Microsoft’un Internet Explorer veya benzeri bir alternatifi gerekli tarayıcıdır.
Microsoft, 15 Haziran’da Internet Explorer’ı veya IE’yi kapattığında, şirket önümüzdeki aylarda kullanıcıları daha yeni Edge tarayıcısına yönlendirmeye başlayacağını söyledi. Duyuru, geçmiş yılların internetini anan şakalara ve memlere ilham verdi. Ancak Güney Kore’de IE, çevrimiçi bir eser değildir. Artık kullanılmayan tarayıcı, birçok insanın onsuz yaşayamayacağı az sayıda kritik bankacılık ve devletle ilgili görevler için hala gereklidir.
Girişinden 27 yıl sonra ve şimdi emekliye ayrılan Güney Kore’nin Internet Explorer’a olan bağlılığı, ağır bir ironi sunuyor: Geniş bant ve yenilikçi cihazlarıyla tanınan bir ülke, dünyanın çoğu tarafından terk edilen buggy ve güvensiz bir yazılım parçasına bağlı. uzun zaman önce.
Güney Koreli web sitelerinin çoğu, ülkenin internet kullanımının yaklaşık %54’ünü kaplayan Google Chrome da dahil olmak üzere her tarayıcıda çalışır. Statcounter’a göre Internet Explorer %1’den az. Yine de Microsoft’tan yapılan duyurudan sonra, bazı önemli siteler arasında IE’den sonraki hayata hazırlanmak için bir son dakika karmaşası yaşandı.
İngiliz bankası Standard Chartered’ın Güney Kore kolu, Mayıs ayında kurumsal müşterileri, “Straight2Bank” internet bankacılığı platformuna erişmek için Edge tarayıcısını “IE modunda” kullanmaya başlamaları gerektiği konusunda uyardı. Çeşitli Kore hükümeti web siteleri, kullanıcılara, Edge’e geçmedikleri takdirde bazı hizmetlerin büyük olasılıkla kesintilerle karşılaşacağını söyledi.
Mayıs ayında, Kore’nin en büyük internet şirketlerinden biri olan Naver, Whale tarayıcısının Internet Explorer gerektiren sitelere erişime izin veren bir özelliğini vurguladı. Naver’s Whale ekibinin başındaki Kim Hyo, şirketin bu seçeneği ilk olarak 2016’da eklediğini söyledi. Microsoft, IE’yi kapattığında artık buna gerek kalmayacağını düşündü.
Ancak son günler yaklaştıkça Kim, bazı Koreli web sitelerinin zamanında geçiş yapmayacağını fark etti, bu yüzden özelliği korudu ve adını “Internet Explorer modu” olarak değiştirdi. Onlarca yıldır IE’ye hizmet veren web sitelerini modernleştirmek “oldukça büyük bir iş” dedi ve bazı siteler “son teslim tarihini kaçırdı” dedi.
Güney Kore’nin Internet Explorer’a olan güveni, ülkenin bankacılık ve alışveriş için interneti kullanma konusunda öncü olduğu 1990’lara kadar uzanıyor. Çevrimiçi işlemleri korumak için, hükümet 1999’da daha önce bir kişinin imzasını gerektiren herhangi bir konu için şifreli dijital sertifikalar gerektiren bir yasa çıkardı.
Bir kişinin kimliğini doğrulamak, eklenti olarak bilinen tarayıcıya bağlanan ek bir yazılım gerektiriyordu. Güney Kore hükümeti, ActiveX adlı bir Microsoft eklentisi kullanarak bu tür dijital sertifikaları vermeleri için beş şirkete yetki verdi. Ancak eklenti yalnızca Internet Explorer’da çalıştı.
O zamanlar bir Microsoft eklentisi kullanmak bariz bir seçim gibi görünüyordu. Microsoft Windows yazılımı, 1990’larda kişisel bilgisayar pazarına hükmetti ve Internet Explorer, baskın tarayıcı olmak için bu konumdan yararlandı. Önemli Kore web siteleri IE gerektirdiğinden, diğer web siteleri Microsoft’un tarayıcısına hizmet vermeye başladı ve önemini pekiştirdi. Bir tahmine göre, Internet Explorer 2004 ve 2009 yılları arasında Kore’de %99 pazar payına sahipti.
2009’dan 2015’e kadar Güney Kore’de Microsoft’u yöneten James Kim, “Gerçekten şehirdeki tek oyun bizdik” dedi. Şu anda Güney Kore’nin Seul kentindeki Amerikan Ticaret Odası’nın başkanı olan Kim, Microsoft’un bunu engellemeye çalışmadığını söyledi. rekabet, ancak birçok şey IE olmadan “işe yaramadı”.
Kim yurtdışında öğretmenlik yaptıktan sonra 2002’de Güney Kore’ye döndüğünde, bilgisayarında Windows’a ücretsiz, açık kaynaklı bir alternatif olan Linux ve Firefox ile çevrimiçi hiçbir şey yapamayacağını keşfetti. Her yıl, vergilerini bir devlet sitesinde dosyalamak için IE’li bir bilgisayara erişmek için bir internet kafeye gitti.
2007’de Kim, dijital sertifikalar vermekle görevlendirilen hükümet onaylı beş özel şirketten biri olan Kore Finansal Telekomünikasyon ve Takas Enstitüsü’ne dava açtı. Güney Kore’nin sertifikalarının yaklaşık %80’ini veren şirketin, diğer tarayıcılara izin vermeyerek kendisine haksız yere ayrımcılık yaptığını savundu.
Üç yıllık bir süre içinde Kim davayı kaybetti, temyizi kaybetti ve ülkenin Yüksek Mahkemesinde kaybetti. Ancak mahkeme savaşı, özellikle 2009’daki bir siber saldırının ActiveX’i Kore bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanmasından sonra, Güney Kore sisteminin tuzaklarına daha fazla dikkat çekti.
Akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte, dünyanın çoğu gibi Güney Kore, Apple ve Google’dan gelen yazılımlar üzerine kurulu bir endüstri Microsoft’a olan bağımlılığını azaltmaya başladı. 2010 yılında ülke, devlet web sitelerinin üç farklı web tarayıcısıyla uyumlu olması gerektiğine dair yönergeler yayınladı. Ancak Güney Kore’nin internet tesisatını değiştirmek kolay değildi – özellikle bankalar ve kredi kartı şirketleri mevcut sistemin yanında yer alırken.
Kamuoyu değiştikçe, kullanıcılar çevrimiçi bir şeyler satın almak için ActiveX kullanmaya ihtiyaç duymanın verdiği rahatsızlıktan rahatsız oldular. Eleştirmenler, eklenti yazılımının kullanıcıları daha az güvenli hale getirmesi nedeniyle teknolojinin amacına ulaşamadığını savundu.
Microsoft, 2015 yılında Edge’i Internet Explorer’ın yerine piyasaya sürdü ve şirket, yeni tarayıcıda ActiveX’i desteklemediğini söyledi. Chrome, üç yıl önce ülkenin en iyi tarayıcısı oldu.
2020’de Güney Kore, ActiveX ve Internet Explorer’daki kitabı kapatmış gibi görünen bir hareketle dijital sertifikalara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için 1999 yasasını değiştirdi. Aynı yıl Microsoft, bazı çevrimiçi hizmetlerinde IE desteğini kaldırmaya başladı. Bir yıl sonra şirket, Internet Explorer’ı tamamen emekliye ayırmayı planladığını duyurdu.