Programlama Dilleri
Programlama Dilleri , oluşmuş şartlara ve düzene göre yapılması gerekmekte olan işlemlerin tümüne denilmektedir. Aynı zamanda program, elektronik devreler ya da bilgisayarlara yaptırılması gereken işleri komut olarak yazılması anlamına gelmektedir.
Bilgisayar programlama dilleri, bilgisayarın anlayabilecekleri dil içinde talimat oluşturmaktadır. Programcı olan kişilerin bilgisayarlar ile iletişim kurmaları açısından kullanabilecekleri bir dizi programlama dilleri bulunmaktadır. Programlama dilleri hem büyük hem de karmaşık olan grupların hızlı ve de verimli bir şekilde işlenmesini sağlamaktadır. Belirli standart formlarda komut ve de yazılım geliştirilme imkanlarını sunmaktadır.
Programlama dilleri bilgisayarın temeli olarak kabul edilmektedir. Kullanılmakta olan işletim sistemleri ve de bilgisayarların sahip oldukları donanım yazılım eşliğinde çalıştırılarak istenilen işlemlerin gerçekleşmesini sağlamaktadır. En eski programlama dili COBOL ve FORTRAN olarak kabul edilmektedir. Günümüzde ise 750 üzerinde programlama dili bulunmaktadır.
Python Programlama Dili
Son zamanlarda oldukça popüler bir programlama dili olan Python, uygulama alanı geniş olması sebebiyle en çok tercih edilenler arasındadır.
Python programlama dilinin pek çok avantajı vardır. Avantajları;
- Kolay bir şekilde öğrenilmektedir.
- Tamamen ücretsizdir.
- Açık kaynak kodludur.
- Pek çok programlama diline nazaran hem hızlı hem de kolay çalışmaktadır.
- Linux, Windows, Macintosh ve Symbian gibi pek çok işletim sistemi ile uyumlu olmaktadır.
Python programlama dili aynı zamanda dezavantajlıdır. Dezavantajları;
- Mobil uygulama geliştirilmesi açısından ilk tercih edilenler arasındadır.
- Donanım programları açısından uygun bir programlama dilidir.
- Yorumlanmış bir dil olduğundan dolayı bazı diğer programlama dilleri arasından daha yavaş çalışmaktadır.
Swift Programlama Dili
Swift programlama dili sahip oldukları özellikler ile ön plana çıkmaktadır.
İlk olarak swift programlama dilinin otomatik bellek sayma özelliği bulunmaktadır. Bu şekilde kullanılmamakta olan örnekler otomatik bir şekilde silinmektedir. Bu durum bilgisayarın çalışma performansını olumlu şekilde etkilemektedir.
Swift dilini, Apple firması ön plana sürmüştür. Ayrıca kolay bir yapıdadır. Özellikle kod yazma sırasında ortaya çıkmış olan hataların anında gösterilmesi sayesinde sorunlara anında müdahale edilerek çözme şansı sunmaktadır. Hataların erken bir şekilde tespit edilip ilerleyen dönemde uygulama performansı açısından olumlu olan bir özelliktir.
Diğer programlama dillerinin aksine Swift yazılım dili çok kolay şekilde öğrenilmektedir. Bu olan özelliği sayesinde uygulama geliştirilmesi isteyen herkesin başvurabilecekleri bir seçenektir.
Açık kaynaklı yapısı bulunmaktadır. Bu şekilde yazılım durumunun değişmesi, incelenmesi ve de dağıtması mümkün olmaktadır. Bu durum da daha güçlü olan mobil uygulamaların geliştirilmesini sağlamaktadır.
Swift yazılım dilinin en verimli olarak kullanılması açısından Apple cihazlarının bulunması gerekmektedir. Bu yazılım dili Mac OS üzerinde çalışmakta olan Xcode isimli bulunan bir program da çalışmaktadır. Xcode içerisinde kod düzenlenmesi, hata açıklama, test edilmesi gibi araçlar yer almaktadır. iOS işletim sistemine sahip olan Apple cihazlar açısından mobil uygulama geliştiren native Swift dili avantajlı bulunan özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir. Kolay anlaşılır olması, hızlı çalışma durumu ve yüksek performanslı olan uygulamalar geliştirilmesi mümkün olması durumunda oldukça güçlüdür.
Whatsapp Programlama Dili
Whatsaapp uygulaması hemen hemen herkesin kullanmış olduğu hem mesajlaşma hem de görüntülü konuşma uygulamasıdır. Akıllı telefon kullanımının yaygın olmasıyla hayatımıza girmiş olan Whatsapp uygulaması, milyonlarca indirme olmaktadır.
Whatsapp uygulaması, Erlang isimli olan bir yazılım kullanılarak geliştirilmiştir. 1986 senesinde Ericson firması tarafından geliştirilmiştir. Whatsapp uygulaması bugün elde etmiş olduğu başarıyı Erlang programlama diline borçludur. Erlang oldukça dikkat çeken bir yazılım program dilidir.
Erlang yazılım programlama dili çok sık kullanılmamaktadır. Ancak pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar;
- Arıza tolerans özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde aksilik durumunda sistem çalışma durumuna devam etmektedir.
- Erlang durmadan şekilde çalışmaktadır. Uzun süreli kapalı olma durumlarına maruz kalmamaktadır.
- Erlang yeni bir kod eklenmiş olduğunda yeniden başlatılmasına gerek olmamaktadır. Bu durum sürekli olarak çalıştırılmasını sağlamaktadır.
- Whatsapp gerçek zamanlı olarak çalışan bir program dilidir. Bu şekilde her şey anlık bir şekilde görüntülenmektedir.
Java Programlama Dili
Günümüz içerisinde mobil uygulama geliştirilme denildiğinde ilk olarak akıllara Java gelmektedir.
Java programlama dili avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar;
- Güvenli bir programlama dilidir.
- Bir işletim sistemine ve donanıma bağlı değildir.
- Transfer edilme özelliği ve işletim sistemi değişmiş olduğunda da kullanılır durumdadır.
- Yüksek performansı bulunmaktadır.
- Windows, Linux, Macintosh ve Symbian işletim sistemleri ile uyumlu olmaktadır.
Java programlama dilinin dezavantajları vardır. Bu dezavantajlar;
- Öğrenilmesi oldukça zordur.
- Bilgisayar üzerinde Java yüklü olmaması durumunda uygulamaları çalıştırmamaktadır.
- C diline göre oldukça yavaştır.
Yazılım Çeşitleri için sizlere geniş çaplı bir araştırma yaptık sonuçları işte
önceden Pascal, C++ , Delphi gibi diller vardı. artık pek kullanılmıyor sanırım..