Kripto Para

Ripple Ne Demek ? XRP Nedir ?

Bu makalemizde kripto para ekosisteminin en eski coinlerinden biri olan Ripple (XRP) projesini, XRP ve SEC arasındaki davayı yakından inceleyeceğiz. Bunun yanında ripple ne demek ? ve xrp nedir ? sorularını yanıtlayacağız.

Ripple Ne Demek ?

Ripple, XRP adında kripto para birimi olan blok zinciri teknolojisi tabanlı bir dijital ödeme ağı projesidir. Ripple projesinin ortaya çıkkış amacı, çeşitli para birimleri arasında işlem yapan bankalar ve finansal kurumlar tarafından kullanılan uluslararası para ve menkul kıymet transferleri için SWIFT mekanizmasına benzer bir finansal ürün ve havale sistemi ortaya çıkarmaktır.

Ripple, şirketin ve blok zincirinin ismidir XRP ise bu blok zincirinin kripto para birimidir. XRP kripto para biriminin amacı ise iki farklı para birimi veya blok zinciri arasında değişim mekanizması olarak kullanılmasıdır. 2012 yılında piyasaya sürülen Ripple, Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından piyasaya sürüldü.

Ripple ağı, Bitcoin gibi proof of work (PoW) mekanizmasını veya Cardano gibi bir proof of stake (PoS) mekanizmasını kullanmaz. Bunun yerine Ripple ağı üzerindeki işlemler, sistemdeki hesap bakiyelerini ve işlemleri doğrulamak için bir mutabakat protokolüne dayanır.

XRP Nedir ?

XRP genellikle Ripple olarak bilinse de, XRP’nin bir teknoloji şirketi olan Ripple’dan bağımsız, açık kaynaklı bir kripto para birimi olduğunu bilmeliyiz. Hızlı, verimli, güvenilir, karbon nötr ve hızlı gönderim gibi özellikleriyle XRP, Ripple şirketinin müşterilerinin işlemlerine yardımcı olmak için kullandığı teknolojidir.

XRP, XRP ledger (XRPL) olarak bilinen merkeziyetsiz, açık kaynaklı blok zinciri üzerinde çalışır ve bu işlemler, Ripple işlem protokolü (RTXP) tarafından yönetilir. Diğer popüler kripto para birimlerinden farklı olarak, XRP, maksimum 100 milyar token arzı ile ön madenciliği yapılır. Kripto para biriminin toplam arzı iki farklı şekilde dağıtıldı:

Birinci kısım olarak, ana şirket olan Ripple’a 80 milyar XRP coini verildi. Ancak istikrarlı bir XRP arzı oluşturmak için şirket, 55 milyar XRP’yi bir hesaba kilitledi.

İkinci kısım olarak, Ripple kurucu ortakları ve çekirdek ekibine kalan 20 milyar XRP dağıtıldı.

Ripple ( XRP ) Davası

XRP’nin piyasaya sürülmesinde bu yana, kripto para ekosistemi içinde ve düzenleyici kurumlar tarafından XRP ile ilgili birçok problem ortaya çıktı. En önemli olay ise XRP ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile arasında yaşanan olaylar olmuştur.

İki taraf 2015 yılında ilk kez karşı karşıya geldi. ABD Mali Suçları Uygulama Ağı’nın (FinCEN), Ripple Labs ve XRP’yi izinsiz XRP satarak Banka Gizliliği Yasasını ihlal ettiği için 700.000 ABD Doları tutarında ceza kesti. Bunun üzerine Ripple Labs, AML programını uygulamak ve FinCEN’e kaydolmak da dahil olmak üzere düzeltici eylemlerde bulundu.

Süreç bununla sonlanmadı. 2020 yılının sonlarında Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, SEC’in şirkete dava açma planı hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Bu açıklamadan günler sonra, 22 Aralık günü SEC, XRP’yi lisanssız menkul kıymet olarak sattığı için Ripple’a dava açtı. SEC, Ripple’ın 1,3 milyar dolar değerindeki XRP’yi kurucu ortakları ve çekirdek ekibine dağıtmanın yasaları ihlal ettiğini iddia etti.

SEC, Ripple CEO Garlinghouse ve kurucu ortak Larsen’in XRP’lerini boğa piyasasında satarak 600 milyon dolardan fazla kazanç elde ettiklerini açıkladı.

Kripto para yatırımcıları,Ripple’a yatırım yapmadan önce bu davaların detaylarını iyice araştırmalı. Ripple aleyhindeki SEC davası 2023 yılında sona ermesi tahmin ediliyor.

Ripple Coin Avantajları

Hızlı ödeme: Ripple ağında yapılan işlemlerin onaylanma hızı diğer yatırım araçlarına göre oldukça kısadır. Bankaların banka havalesini tamamlaması için geçen günlerle veya Bitcoin işlemlerinin doğrulanması için gereken dakikalar veya potansiyel olarak saatler ile karşılaştırıldığında genellikle Ripple işlemleri dört ila beş saniye arasında onaylanır.

Düşük Komisyon Ücretleri: Ripple ağındaki bir işlemi onaylamanın maliyeti yalnızca 0,00001 XRP’dir.

Çok Yönlü Ağ: Ripple ağı, yalnızca XRP kullanan işlemleri işlemez. Bunun yanı sıradiğer fiat para birimleri ve kripto para birimleri için de XRP ağı kullanılabilir.

Kurumsal İsimlerle İş Birliği: Büyük şirketlerlerden bazıları Ripple ağını bir işlem platformu olarak kullanmaktadır. Bu şirketler arasında dev finansal hizmetler şirketleri Santander ve Bank of America, Ripple platformunu kullanmaktadır.

Ölçeklenebilirlik: XRP ağında saniyede 1.500 adede kadar işlem gerçekleşebilir. Bitcoin’in saniye yapabileceği işlemlerin sayı dört ile beş arasındadır, Ethereum ise saniyede 13 işlem yapabilir.

Ripple Coin Dezavantajları

Ripple Coin avantajlara sahipken bazı dezavantajlara da sahiptir. Hadi bunlara göz atalım.

Merkeziyetlik: Kripto para birimlerinin kısa süre içerisinde benimsenmelerinin en büyük nedenlerinden biri, merkeziyetsiz olmaları ve kontrolü büyük bankalardan ve hükümetlerden almalarıdır. Ripple ağı, bu felsefeye aykırı olan varsayılan doğrulayıcı listesi nedeniyle diğer kripto para birimlerine göre merkeziyet özelliği gösterir.

XRP Arzı: Dolaşımda tutulmayan Ripple arzının çoğu kilit altında saklansa da, XRP’nin değerini etkileyebilecek uygun olmayan zamanlarda büyük miktarların piyasaya sürülmesi mümkündür.

SEC Davası: 2020 yılında SEC, Ripple’a dava açtı ve bu süreç hala devam etmektedir.

XRP(XRP) Coin Güncel Fiyat Bilgisi

Aşağıdaki tabloda 1 XRP Coin fiyatının kaç TL olduğu ve hacim bilgileri yer almaktadır. Fiyat ve diğer bilgiler aracı kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Kesinlik içermez.

XRP Grafik Analiz

ripple-grafik-xrp-nedir

2018 yılında 3.84 dolara çıkarak ATH seviyesine gelen XRP büyük düşüş yaşadı. Ripple şu anda 0.36 dolardan işlem görüyor ve 18 milyon dolar pazaryeri değeri ile en değerli 6. kripto para birimi konumunda yer alıyor.

Bu makalemizde Ripple (XRP) projesinin yakından inceledik ve ripple ne demek ? xrp nedir ? sorularına cevap verdik. Peki siz Ripple’a yatırım yapıyor musunuz? Kripto para ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız sitemizin kripto para bloguna göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu