Sanal Makine Kurulumu Nedir, Nasıl Yapılır?

Sanal makine kurulumu fiziksel olarak kullanılan bir bilgisayar üzerinden bir ya da birden fazla sanal bilgisayar oluşturma ve çalıştırma süreci şeklinde açıklanabilir. Sanal makineler fiziksel olarak tasarlanan donanımdan tamamen bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Aynı zamanda farklı işletim sistemlerini de aynı donanım üzerinde çalıştırmanıza da olanak tanımaktadır. Sanal makine kurulumu gerçekleştirebilmek için belli yazılımlara gereksinim duyulur. Özellikle bu işlemin yapılabilmesi için belirli standartların ve adımların takip edilmesi gerekir.
Bu makineler sanal bir ortamda işletim sistemlerini çalıştırmayı hedefleyen sistemlerdir. Yani bilgisayarınız üzerinden bir ya da birden fazla işletim sistemini çalıştırmanıza imkan tanımaktadır. Örnek vermek gerekir ise Windows ya da MacOS gibi işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz. Aynı gerçek kullanımda olduğu gibi bellek miktarından görüntü belleğine kadar birçok konuyu belirlemek mümkündür. Ancak donanımların sanal olmaması gerekiyor. Sanal makineler sahip olunan donanımlar kurulacak olan sanal makine performansı üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Bundan dolayı sanal makine kurulumu hakkında titizlikle araştırma yapmanız gerekir.

Sanal Makineler Ne İşe Yarar?
Sanal makineler fiziksel bir bilgisayar üzerinde oluşturulan bir sistemdir. Bu sistem bilgisayardan bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Sanal makineler, donanımın sanallaştırılması ile fiziksel bilgisayarların özelliklerini ve kaynaklarını paylaşmaktadır. Sanal makineler birçok kullanım alanına sahiptir. Aynı zamanda avantajları da son derece fazladır. Sanal makine kurulumu avantajları hakkında da şunları söylemek mümkün olur:
- Kaynakları daha etkin kullanmanıza yardımcı olur. Donanım konusunda bir verimlilik sunar. Birden fazla sanal makine kurulduğunda aynı fiziksel donanım kullanılarak kaynaklar daha iyi verimlilikte kullanılabilir. Bu da donanım maliyetlerini en aza indirmektedir.
- Sanal makineler kendi işletim sistemlerine ve uygulamalara izole olarak çalışma performansı sergiler. Bu sistemin çökmesi ya da güvenlik saldırıları karşısında koruma sağlar.
- Sanal makineler daha esnektir. Bir bilgisayardan alınıp başka bir bilgisayara taşınabilmektedir. Bu da yazılımı geliştirme ve test ortamlarını farklı sistemler arasında taşımayı kolay hale getirmesi açısından avantajlıdır.
- Sanal makineleri yedeklemek kolaydır. Aynı zamanda geri yüklenebilir yapıda cihazlardır. Sistem hataları ile veri kaybı durumunda da hızlı bir koruma sağlamaktadır.
- Geliştiriciler için farklı işletim sistemleri sunmaktadır. Bu da uygulamaların farklı ortamlarda çalışma performansı hakkında bilgi edinme imkanı sunar.
- Sanal makineler güncelleme gibi riskler karşısında da güvenli bir ortam yaratılmasında etkilidir.
- Oldukça izole ve korunaklı ortamlar sunduğundan kötü amaç taşıyan yazılımlara karşı önemli bir koruma sunar.
- Şüpheli yazılımlar ve zararlı uygulamalardan izole edilen bir yapıda çalışmaktadır.
- Sanal makine kurulumu ile aynı fiziksel bilgisayar üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırmak mümkün olmaktadır.
Bunların yanı sıra hem eğiticiler hem de öğrenciler sanal makineler üzerinde farklı işletim sistemlerini deneyebilir ve yazılımları da öğrenme şansı bulabilirler. Sanal makineler ile fiziksel donanım kaynaklarını daha iyi standartlarda kullanma imkanı bulunabilmektedir.
Sanal Makine Kurulumu Nasıl Yapılır?
Sanal makine kurulumu yapabilmek için ise birtakım adımları takip etmek gerekir. Sanal makineler fiziksel donanımlardan bir şekilde çalışmaktadır. Bununla birlikte farklı işletim sistemlerini de aynı donanım üzerinde kullanma imkânı sunmaktadır. Sanal makine kurulumu için ise sanallaştırma yazılımlarının kullanılması gerekir. İlk olarak sanallaştırma yazılımı seçmek gerekiyor. Bu aşamada seçilebilecek en popüler sanallaştırma yazılımları arasında şunlar sayılabilir:
- VMware Workstation
- Microsoft Hyper-V
- Oracle VM VirtualBox
- Parallels Desktop
Gibi yazılımlardır. Bunları kullanmak birçok açıdan önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu sanallaştırma yazılımlarından birini seçerek indirme ve kurma işlemi yapmanız gerekir. Kurulum genel olarak adım adım talimatları izleyerek kolay bir şekilde yapılmaktadır. Sanallaştırma yazılımını kurduktan sonra ise sanal makine kurulumu adımlarını takip etmeniz gerekiyor. Bu adımlar da genel olarak birbirine benzemektedir. Fakat yazılıma göre birtakım ufak farklılıklar olabilmektedir. VirtualBox yazılımını kullanarak sanal makine kurulumu şu şekilde yapılabilir:
- İlk olarak yazılımı indirmek ve sonra da kurulumunu yapmak gerekir.
- İndirilen yazılımı başlatmalısınız.
- Buradan “New” kısmına tıklamanız gerekiyor.
- Daha sonra sanal makineyi isimlendirmek gerekir. Bu aşamadan sonra da işletim sistemi türünü belirlemelisiniz.
- Bir sonraki adımda ise sanal makine için ayrılmak istenilen bellek miktarını belirlemeniz gerekiyor. Önerilen miktar genel olarak fiziksel olan bellek kapasitesine göre değişebilmektedir.
- Bu aşamadan sonra da “Şimdi bir sanal disk oluştur.” Kısmına girmeniz gerekiyor. Bu işlemden sonra yine devam etmelisiniz.
- Sabit disk türünü seçmelisiniz.
- Disk alanını dinamik olarak ayırmanız ve sabit bir boyut da belirlemeniz önemlidir.
- Sanal sabit disk boyutlarını belirleyerek oluşturma işlemini yapmanız gerekiyor.
Bu işlem adımlarından sonra da işletim sistemini kurmanız gerekiyor. İşletim sistemini kurmak için kurulum medyasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için ilk olarak ISO dosyası eklemek gerekir. Sanal makineyi açtıktan sonra ayarlar sayfasına girerek depolama alanını açın. Buradan da sanal CD7DVD sürücüsünü tıklayarak ilgili dosyayı ekleyin.
Sonraki adımda ise sanal makinenin başlatılmasını sağlamanız gerekiyor. Sanal makineyi başlattıktan sonra da işletim sistemi kurulum sürecini başlatmanız gerekiyor. Fiziksel bir bilgisayara kurulum yapmaya benzediği için kullanıcılar sorun yaşamazlar.
Sanal Makinelerin Yapılandırılması Nasıldır?
Sanal makine kurulumu konusunda ise yapılandırma işlemine gereken önemin verilmesi gerekir. İşletim sistemi kurulumu tamamlandıktan sonra sanal makineyi kendi ihtiyaçlarınıza göre yapılandırabilirsiniz. Yapılandırma işlemi için ise ilk olarak sanal makinenin ağ bağlantısı kısmını yapılandırmanız gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra paylaşılan klasörler kısmına girmelisiniz. Post yani ana bilgisayar ve sanal makine arasında dosya paylaşımını kolaylaştırmak için yapılan klasörler eklemelisiniz. Daha sonra ise ekran çözünürlüğü ve video bellek ayarlarını yapılandırmanız gerekiyor. Yapılandırma işlemleri tamamlandıktan sonra sanal makinayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Sanal makine üzerinde bulunan tüm uygulamaları dilediğiniz gibi çalıştırabilirsiniz. Aynı zamanda yazılım testleri yapabilir ya da farklı işletim sistemlerini deneyebilirsiniz. Tüm bu avantajları sayesinde sanal makine kurulumu birçok kişinin ilgisini çekmektedir.
Sanal Makine Kullanımı Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sanal makine kullanılırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör bulunmaktadır. Böyle durumlarda sanal makine güvenliği performansı gibi detaylar ön plandadır. Aynı zamanda veri bütünlüğü ve kaynak yönetimi gibi konularda önemli detaylar içerir. Sanal makine kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi güvenliktir. Makinelerin mutlaka işletim sistemlerine güvenlik duvarı eklenmesi gerekir. Aynı zamanda gereksiz ağ portlarını da kapatmanız önerilenlerden biridir. Bununla birlikte güncel antivirüs programları kullanılması gerekir.
Zararlı yazılımları bu şekilde daha kolay tespit edebilirsiniz. Sanal makinelerde bulunan işletim sistemlerini ve uygulamaları da düzenli olarak güncellemeli ve en güncel versiyonlarını kullanmalısınız. sanal makine kullanımı sırasında performans son derece önemlidir. Kaynaklar mutlaka dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Bununla birlikte sanal makinelerin performansını daha iyi görebilmek için gerektiğinde belirli ayarlamalar yapmanız gerekebilir.
Yedekleme işlemi ise düzenli yapılması gereken işlemlerden biridir. Böyle şey durumlarda veri kaybının önüne daha kolay geçebilirsiniz. Sanal makineleri belirli bir anlık görüntü almanıza da olanak tanımaktadır. Bunlara ek olarak kaynak yönetimine önem vermelisiniz. Sanal makinalar arasında kaynak dağılımını yaparken özellikle sadece önemli olanları ilk sıraya koymanız gerekir.