Kripto Para

Soğuk Cüzdan Nedir ? Sıcak Cüzdan Nedir ?

Soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan kavramları kripto para birimlerinin nasıl muhafaza edilebileceği konusu ile ilgilidir. Gün geçtikçe yeni insanların katıldığı kripto para ekosisteminin en büyük problemlerinden biri de güvenliktir. Durum böyle olunca, kullanıcıların kripto paralarının güvenliği için yaptığı araştırmalar ve uygulamalarda soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan kavramları ile karşı karşıya kalıyor. Bu makalemizde soğuk cüzdan, sıcak cüzdan kavramlarını yakından inceleyeceğiz ve soğuk cüzdan nedir ? Sıcak cüzdan nedir ? sorularına cevap vereceğiz.

Soğuk Cüzdan Nedir ?

Soğuk cüzdan, kullanılmadığında internet ağına bağlı olmayan bir kripto para cüzdan türüdür. Genellikle soğuk cüzdanlar güçlendirilmiş güvenliğe sahiptir ve bilgisayarlarda veya çevrimiçi olarak depolanan yazılım tabanlı sıcak cüzdanlardan daha güvenilirdir.

Soğuk cüzdanlar, kripto para birimlerinin saklanmasına ve bilgisayar korsanlarına veya varlıklarını kalıcı olarak kaybetmelerine yol açabilecek diğer güvenlik açıklarına karşı korumanın uygun fiyatlı bir yoludur.

Soğuk cüzdanlar, müşterilerinin fonlarını tutan şirketler tarafından da tercih edilir. Bu tür şirketler, kripto para borsaları olabilir. Sıcak cüzdanlar, bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı güvenlik açıkları nedeniyle şirketlerin tercih ettiği bir tür değildir.

Birkaç farklı türde soğuk cüzdan bulunmaktadır. En popüler türlerden ikisi, donanım ”hardware” ve kağıt “paper ”cüzdanlardır. Hadi bu cüzdan türlerini yakından inceleyelim.

Kağıt cüzdanlar: Kağıt cüzdanlar, bir cüzdanın genel adresini ve özel anahtarını içeren kağıt parçalarıdır. Kripto para birimi genel adrese gönderilir ve fonlara erişmek için özel anahtar kullanılır. Kağıt cüzdanlar genellikle kolaylık sağlamak için bir QR kodu teknolojisini destekler. Kağıt cüzdanları güvenli bir yerde düzgün bir şekilde saklamak önemlidir, kolayca kripto para varlıklarınız çalınabilir.

Donanım Cüzdanları: Donanım cüzdanları bir USB belleğe benzer şekilde çalışan elektronik cihazlardır. Bir bilgisayara bağlandıktan sonra sahibi, cüzdanda saklanan varlıklara erişebilir. Eğer kağıt cüzdanı yerine donanım cüzdanı kullanırsanız işlem yaparken bile anahtarlarınız gizlenmiş olur ve daha güvenli bir şekilde kripto paralarınızı korursunuz.

Bir donanım cüzdanında, özel ve genel anahtarlarınız çevrimdışı bir ortamda oluşturulur, bu yüzden dolayı internet bağlantısının getirdiği güvenlik açıklarına asla maruz kalmazlar. Donanım cüzdanları internetten izole edilmiştir, bu nedenle özel anahtarlarınıza erişmek isteyen bilgisayar korsanları tarafından girilemezler. Soğuk cüzdan kullanarak kripto para birimlerinizi güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz, ancak soğuk cüzdanların kullanımı daha teknik beceriler gerektirir ve işlem hızlarınız daha yavaş olabilir. Ancak kullanıcılar arasında oldukça popüler bir model olan Ledger Nano gibi bazı donanım cüzdanları, web3 platformlarının akıllı sözleşmeleriyle etkileşime izin verir.

Yaygın olmasalar da vinil kayıtları kullanan ses cüzdanları piyasada bulunmaktadır.

Sıcak Cüzdan Nedir ?

Sıcak cüzdan, soğuk cüzdanların tam tersine internet bağlantısı olan kripto para cüzdan türüdür. Sıcak bir cüzdan ile kullanıcılar mobil cihazlarında veya bilgisayarlarında hareket halindeyken kripto para birimlerini aktarabilir veya alım-satım işlemini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapar.

Ancak, genel ve özel anahtarlar internet ortamında saklandığından dolayı sıcak bir cüzdanda sakladığınız kripto para birimlerinin saldırılara karşı savunmasız olduğunu unutmayın. Bu nedenle büyük miktarlardaki ve uzun vadede yatırım yapmak istediğiniz kripto paralarınızı, sıcak cüzdanlar yerine soğuk cüzdanlarda tutmanızı tavsiye ediyoruz. Küçük günlük işlemler için sıcak cüzdanları kullanmak daha güvenlidir.

Birçoğu ücretsiz olarak indirilebilen çok sayıda sıcak cüzdan bulunmaktadır. Bu cüzdanları yakından inceleyelim.

MetaMask: MetaMask, Ethereum blok zinciri ile etkileşimde bulunmak için kullanılan sıcak cüzdan türünde bir kripto paracüzdanı ve Ethereum dApp tarayıcısıdır. Kullanıcılar, MetaMask’ı, bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama olarak kullanılabilir.

Coinbase Wallet: Coinbase Wallet, en büyük kripto para şirketlerinden biri olan Coinbase tarafından geliştirilen bir mobil cüzdan uygulamasıdır. Coinbase Wallet, Ethereum blok zinciri ve Ethereum tabanlı kripto para birimleri için kullanılabilir. Ayrıca, Coinbase hesabınıza bağlanarak Coinbase borsasından doğrudan kripto para birimlerinizi yönetmenizi sağlar sağlar.

Edge Wallet: Edge Wallet, kullanıcıların kripto para birimlerini saklamalarına ve yönetmelerine olanak tanıyan bir mobil cüzdan uygulamasıdır. Edge Wallet ile Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğer popüler kripto para birimlerinizi yönetebilirsiniz.

Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan Farkları

sıcak-cüzdan-nedir-soguk-cüzdan-nedir

Soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan, kripto para birimlerini saklamak için kullanılan iki farklı cüzdan çeşididir.

Soğuk cüzdan, internet bağlantısı olmadan kripto para birimlerini saklamak için kullanılan bir cüzdan türüdür. Birs oğuk cüzdan, bir kağıt cüzdan veya bir donanım cüzdanı olabilir. Bu cüzdanlar, kripto para birimlerinin özel anahtarlarını, internete bağlanmayan bir aygıtta saklarlar. Bu, siber saldırıların cüzdana erişememesi anlamına gelir.

Sıcak cüzdan ise internet bağlantısı olan cüzdan türüdür. Örneğin, bir masaüstü veya mobil cihaz üzerinden yönetilen cüzdanlar sıcak cüzdan olarak kabul edilir. Sıcak cüzdanlar, kripto para birimlerinin özel anahtarlarını internete bağlı bir cihazda saklarlar. Bu nedenle, sıcak cüzdanlar soğuk cüzdanlara göre güvenlik seviyesi daha azdır.

Soğuk cüzdanlar, kripto para birimlerinin uzun süreli saklanması veya yüksek miktarlarda saklanması için daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir. Ancak sıcak cüzdanlar, hızlı ve kolay bir şekilde kripto para birimlerine erişmek için daha uygundur.

Bu makalemizde soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan terimlerini yakından inceledik, farklarına göz attık ve soğuk cüzdan nedir ? ve sıcak cüzdan nedir ? sorularına cevap verdik. Peki siz soğuk cüzdan ve sıcak cüzdanlardan hangilerini kullanıyorsunuz? Kripto para ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız sitemizin kripto para bloguna göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu