Kripto Para

SOL Coin Nedir ? SOL Coin Geleceği

Kripto para endüstrisinde yaptığı çalışmalar ile son dönemde adını sıklıkla duyuran coin’lerden birisi de SOL coin oldu. Birçok kripto para yatırımcısı SOL coin hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Siz de SOL coin’i merak ediyorsanız bu makalemiz tam size göre. Bu makalemizde SOL coin projesini en detaylarıyla inceleyeceğiz, sol coin nedir ? ve sol coin geleceği nedir ? sorularına cevap vereceğiz. Hadi vakit kaybetmeden başlayalım.

SOL Coin Nedir ?

SOL Coin, merkeziyetsiz, blok zinciri olan Solana’nın kendi kripto para birimidir. 2017 yılında başlayan kripto para rüzgarını arkaya alarak piyasaya çıkan Solana, Solana Vakfı tarafından yönetilen bir projedir. Bunun yanında Solana blok zinciri ise Solana Labs geliştiricileri tarafından inşa edilmiştir.

Solana blok zinciri, yönetebileceği işlem adedi açısından çok daha verimli sonuçlar vermektedir. Ayrıca Solana blok zincirinde Ethereum gibi rakip blok zincirlerinde yapabileceğiniz işlemleri daha düşük işlem ücretleri ile yürütebilirsiniz. Solana, doğrulama mekanizması olarak proof-of-stake (PoS) teknolojisini kullanmaktadır. Bunun yanı sıra işlemlerin ne zaman gerçekleştiğini doğrulamak için karma zaman damgaları kullanan, proof of history (PoH) adı verilen bir mekanizma üzerinde de çalışmalar yapmaktadır.

Proof of History (PoH) Nedir ?

Daha önce paylaştığımız yazılarda anlattığımız gibi Bitcoin, işlemleri doğrulamak ve yeni Bitcoinler üretmek için kripto para madencilerini kullanan, proof of work (PoW) adı verilen bir doğrulama sistemi kullanır. Cardano gibi birçok yeni kripto para birimi, blok zincirini kullanan kullanıcılarının işlemlerini doğrulama ve yeni basılan kripto para birimleri ve ücretleri kazanma şansı elde etmek için kendi kripto paralarını ödül olarak dağıttığı, proof of stake (PoS) adı verilen bir doğrulama sistemi kullanır.

Solana ise, proo of stake (PoS) ile proof of history (PoH) adı verilen yeni bir mekanizmanın bir kombinasyonunu kullanır. Solana projesinin başındaki isimlerden Anatoly Yakovenko, 2017 yılında proof of history (PoH) mekanizmasını açıklayan bir teknik inceleme makalesi paylaştı. PoH mekanizması, olayların sırasını ve zaman geçişini doğrulamak için kullanılan bir kanıt türüdür ve bir deftere güvenilir olmayan zaman geçişini kodlamak için kullanılır. Yakovenko tarafından yayınlanan teknik makalede açık kaynaklı blok zincirlerin zamana dayanmadığını, ağdaki her düğümün ağdaki diğer katılımcıların saatlerinin bilgisi olmadan kendi yerel saatine güvendiğini paylaştı.

Bison Trails’de paylaşılan bir makalede blok zinciri altyapı uzmanları proof of history mekanizması hakkında şu cümleleri kuruyor: “Bu mekanizma, blok üreticilerinin (doğrulayıcıların) bloklar üretmek ve ağın durumunu senkronize etmek için birbirleriyle iletişim kurması gereken diğer tüm blok zincirlerinden son derece farklıdır. Solana bu iletişimin yan adımlarını atıyor. ve bu nedenle blokları çok daha hızlı üretebilir: ağ ölçeklendikçe daha fazla işlem gerçekleştirmenin anahtarı haline gelir.”

Solana ve Ethereum Karşılaştırılması

Solana’nın hızla genişleyen ekosistemi, çok yönlülüğü ve merkezi olmayan uygulamalar (dApp) için oluşturduğu platformlar ile lider blok zinciri olan Ethereum’un en büyük rakibi konumundadır. Solana ve Ethereum blok zincirleri, merkezi olmayan finans (DeFi) ve non-fungible token (NFT) gibi son blockchain tabanlı projeleri çalıştırmak için oldukça önemli olan akıllı sözleşme özellikleri bulunmaktadır.

Ancak yapılan son iyileştirmeler ile birlikte Solana’nın işlem işleme hızı ve işlem maliyetlerini iyileştirmesi Ethereum’a karşı Solana’nın öne geçmesini sağladı. Solana blok zinciri, 50.000 TPS’ye kadar veri işleyebilir ve işlem başına ortalama maliyeti 0,00025 dolardır. Buna karşılık, Ethereum blok zinciri yalnızca 15 TPS’den daha az veriyi işleyebilirken, ortalama işlem ücretleri 1,68 dolar civarındadır. Ayrıca Solana ve Ethereum’un, proof of stake (PoS) mutabakat mekanizması kullandığını ancak Solana’nın, bunun yanında PoH’yi de uygulayarak PoS mekanizmasını güçlendirdiğini unutmayalım.

SOL Coin Projesi

Solana, son zamanlarda üzerinde oluşturulan projeler ile oldukça popüler bir platform haline gelmiştir. Solana, yüksek işlem hızları ve düşük işlem ücretleri ile diğer blok zincirlerinin önüne geçmiştir.

sol-coin-nedir-solana-geleceği

İşte SOL coin projelerinden bazıları:

Serum (SRM): Serum, Solana blok zinciri üzerinde geliştirilen merkezi olmayan (DEX) borsasıdır. Yüksek hız ve düşük işlem ücretleri ile diğer merkezi olmayan borsaların önüne geçmeyi planlamaktadır.

Audius (AUDIO): Audius, müzik endüstrisi için Solana blok zinciri üzerinde geliştirilmiş bir platformdur. Sanatçılar ile dinleyicilerini buluşturan bir web3 projesidir.

Mango Markets (MNGO): Mango Markets, bir merkezi olmayan borsa (DEX) ve DeFi platformudur. Kullanıcılar, çeşitli kripto para birimlerini alıp satmak, borç vermek ve ödünç almak için Mango Markets’ı kullanabilirler.

Step Finance (STEP): Step Finance, Solana’da geliştirilen bir DeFi yönetim platformudur. Kullanıcılar, farklı DeFi protokollerindeki yatırımlarını tek bir yerde yönetebilirler.

Solanium (SLIM): Solanium, Solana’da geliştirilen bir lansman padidir. Proje sahipleri, Solanium üzerinde tokenlerini satışa sunarak yatırım toplayabilirler.

Bunlar ve daha fazlası, Solana blok zinciri üzerinde geliştirilen bazı popüler projelerin örneğidir. Solana, hızlı büyüyen bir ekosistem olduğu için gelecekte daha fazla projeye ev sahipliği yapması bekleniyor.

Sol Coin Yorum

Solana, ortaya çıkardığı projeler açısından heyecan verici bir platform. Solana paylaştığı projeleri ortaya çıkartabilirse, akıllı sözleşme ve veri ekosistemi alanında öne çıkan projelerden biri olabilir. SOL Coin 2021 yılında ana hareketini yapıp %10.000 artış göstererek 220 dolar seviyelerine kadar yükselmişti ve bir noktada 66 milyon doları aşan bir piyasa değerine sahip olarak en değerli 5. kripto para birimi konumuna gelmişti. Ancak şu anda o seviyelerden oldukça uzsak konumda yer alıyor. Coinmarketcap tarafından paylaşılan verilere göre Solana (SOL) 22 dolardan işlem görüyor ve 8milyon dolar piyasa değeriyle en değerli 11. kripto para birimi konumunda yer alıyor.

Bu makalemizde Solana’yı (SOL) yakından inceledik ve sol coin nedir ? Sol coin geleceği nedir ? sorularına cevap verdik. Kripto para ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip etmek istiyorsanız sitemizin kripto para bloguna göz atabilirsiniz.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu