Yazılım

SQL Update Komutu Nasıl Yapılır?

SQL Update Komutu

SQL Update komutu yazılım dünyasında en çok kullanılan komutlar arasında yer almaktadır. Yazılım ile ilgilenen ya da bu alana ilgi duyan hemen herkesin bilmesi gereken komutlardan bir tanesidir. Bu komutun ne olduğu ve nasıl kullanıldığı gibi konular bundan dolayı çok merak edilen konular içerisindedir. SQL Update komutu veri tabanlarında bulunan bilgilerin güncellenmesi nedeniyle kullanılmaktadır.

Seçilen satırların daha güncel hale getirilmesi için bu komutun kullanılmasına büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Özellikle verilerin güncel hale getirilmesinde komutun kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı yazılım ile ilgilenen düşünen kullanıcıların SQL Update komutu hakkında detaylı olarak bilgi edinmesi gerekmektedir.

Python Fonksiyonlar Nedir? Nasıl Çağırılır? Detaylarıyla

SQL Update Komutu Ne Demek?

SQL Update komutu yazılım dünyasının en bilinen ve gerek duyulan komutlarından biridir. Veri tabanlarında bulunan bilgilerin güncellenmesi gerektiğinde bu komut ile satırların daha güncel hale getirilmesi sağlanabilmektedir. Özellikle bir tabloda ya da birden fazla veri bulunan sayfalarda bu güncelleme komutundan yararlanılmaktadır.

Bilgilerin güncellenmesi yanında belli bilgileri değiştirmek gereken durumlarda da yine bu komuttan yararlanılmaktadır. Ancak bu tabloyu ya da bilgileri belirli bir koşula göre güncellemek gereken durumlarda kullanılmaktadır. Komut içerisinde yer alan birtakım bilgiler mevcuttur. Bu bilgilere ve tanımlara hâkim olmadan komutu kullanmak mümkün olmamaktadır. Bu komut içerisinde bilgiler şunları yansıtmaktadır:

  • “tablo_adı” güncellenmesi gereken tablonun adını temsil eden alandır.
  • “sütun_adı1”, “sütun_adı2” gibi kısımlar güncellenmek istenilen sütunları ifade etmektedir.
  • “yeni-değer1”, “yeni_değer2” ise sütunlarda bulunan mevcut değerlerin yeni gelecek olan güncel değerleri ifade etmektedir.
  • WHERE koşulu ise hangi kayıtların güncellenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu koşul olmadan tüm tablo kayıtları istenilen şekilde güncellenebilecektir.

En basit örnek ile “müşteriler” tablosu yeniden düzenlenmek isteniyor ise “isim” kısmında yer alan sütundaki “Ahmet” ismi “Mehmet” olarak güncellenecek ise SQL komutu bu şekilde güncellenmektedir.

 

SQL Update Komutu Nasıl Kullanılır?

SQL Update komutunu kullanabilmek için belirli adımları takip etmek gerekiyor. SQL Update komutu kullanım adımlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İlk olarak tablo ve sütunların belirlenmesi gerekiyor. Güncellenmek istenilen tablo ve sütunlarda bilgilerin seçilmesi gerekiyor.
  • Daha sonra ise güncelleme değerlerinin belirlenmesi gerekiyor. Her bir sütun için bir değer belirlenmesi gerekiyor. Güncellemeye göre farklı ve yeni değerler belirlenebilmektedir.
  • Bir sonraki adımda ise WHERE koşulunu belirlemek gerekiyor. Bu koşulda genel olarak belirli kayıtları güncellemek gerekir. Bu koşulunu belirlerken uygun ifadeleri kullanmaya dikkat etmek önemlidir.
  • Bu aşamadan sonra ise SQL Update komutunu oluşturmanız mümkün olur. Tüm bilgiler bir araya geldikten sonra komutu oluşturabilirsiniz.

Daha sonra ise komut çalıştırabilirsiniz. Komutu veri tabanı yönetim sistemine gönderebilir ve buradan kayıtların güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Bu kayıtları güncellemek için belirlenmesi gereken koşulların mutlaka dikkatli ve güncel olacak şekilde sisteme girilmesi gerekiyor. Aksi halde tabloda yer alan tüm kayıtlar hatalı bilgiler ile güncellenir ve bu da veri bütünlüğü gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Mysql tuning hakkında tüm bilgilerimiz içeridedir.

SQL Update Komutunu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

SQL Update komutunu kullanırken dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar bulunmaktadır. Bu detaylardan en önemlileri ise şunlardır:

  • Güncelleme işlemlerini yaparken WHERE koşulunu mutlaka uygun şekilde kullanmak gerekiyor. Yalnızca belirli kayıtları güncellemek için bu koşuldan yararlanılmaktadır.
  • Güncellemek istenilen sütun ve yeni değerleri dikkatli seçmek gerekiyor. Hatalı veriler ve sütunlar nedeniyle verilerin bütünlüğünün bozulmasına neden olabilirsiniz.
  • İşlem sırası da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Komuttaki tüm işlemler belirli bir sıraya göre gerçekleşmektedir. Yani bir durum diğerinden önce ya da sonra çalışabilmektedir. Güncelleme işlemlerini yaparken bu detay her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Transaksiyonlar da önemli detaylardan biridir. Bunları kullanmak gruplama ya da hata olması anında geri alma seçeneklerini kullanıcıya sunmaktadır.
  • Güncelleme işlemlerini yaparken aynı zamanda gerekli izinlerin olduğundan emin olmak gerekir. Yalnızca ihtiyaç duyulan sütun ve verilere erişim izni verilmelidir.
  • Kullanıcı girdiklerini güvene almadan sorgu işlemlerine başlamak doğru değildir. Böyle durumlarda mutlaka SQL enjeksiyonlarına karşın koruma önlemi almak gerekir.

Güncelleme işlemlerini yaparken izlemek ve loglamak güvenlik açısından önem verilen noktalardan biridir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise güncelleme işlemlerinin test edilmesi ve beklenen sonuçların alındığından emin olunmasıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu