Teknoloji

Ubuntu Kurulumu Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Ubuntu kurulumu bilgisayar kullanıcıları için önemli konular arasında yer almaktadır. Ubuntu sistemi hem yazılım hem de donanım arasında süren işlemler arasında bir köprü görevi görmektedir. İşletim sistemine dahil olan temel elemanlarından biri olan çekirdek uygulama ve donanım arasında da bilgi aktarımı gerçekleştirmektedir. İşletim sistemlerinin görevlerini yerine getirmesinde farklı çekirdek sistemleri ve uygulamalar kullanılarak yapılmaktadır. Ubuntu en temelde bir Linux işletim sistemi olarak bilinmektedir. Açık kaynak ve Deian tabanı bulunmaktadır. Sade ve kullanıcı dostu bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Bundan dolayı Ubuntu kurulumu konusunda kullanıcılar kolay kolay sorun yaşamazlar. 

Ubuntu hem telefon hem de PC’ler için geliştirilmektedir. Aynı zamanda server için de geliştirilen bir sistemdir. İlk olarak masaüstü versiyonu yayınlanmıştır. Bu da 2004 tarihinde kullanıma sunulmuştur. Açık kaynak yazılımı olarak bilinen Ubuntu aynı zamanda kopyalanabilir bir yapıda tasarlanmıştır. Bunların yanında kodları değiştirilebilir ya da yayınlanabilir. Ubuntu İşletim Sistemi, Canonical Ltd tarafından geliştirilmiştir. Bu da tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Afrikalı bir girişimci tarafından finanse edilmiştir. Kelime anlamı olarak da şefkatli ve yardımsever anlamlarını taşımaktadır. 

ubuntu kurulumu nasıl yapılır özellikleri nelerdir
ubuntu kurulumu nasıl yapılır özellikleri nelerdir

Ubuntu Nedir?

Ubuntu nedir sorusuna dünya üzerinde en fazla kullanılan işletim sistemlerinden biridir yanıtını vermek gerekir. Bu işletim sisteminin çok tercih edilmesinin birçok önemli nedeni bulunmaktadır. Bilgisayar teknik dilini bilmeyen kullanıcıların bile bilgisayarları ile rahatlıkla işlem yapmalarına imkan tanımaktadır. Sanal makine ve sunucu topluluğunun sürecinin yönetilmesini gerçekleştiren bulut işletim sistemi de bu işletim sisteminin dağıtımları arasında yer almaktadır. 

Google arama motoru özellikle Android cihazları geliştirmek amacı ile bu işletim sistemini kullanmaktadır. Aynı zamanda Steam oyun platformu tarafından da sıklıkla desteklendiğini belirtmek gerekir. Son derece kuvvetli bir Linux dağıtımı olan Ubuntu tüm bilgisayar ve benzeri cihazlarda çalıştırılabilmektedir. Bundan dolayı Ubuntu kurulumu konusunda kullanıcılar herhangi bir sorun yaşamazlar. Büyük ya da küçük çapta olduğuna bakılmaksızın birçok teknolojik cihazlar içerisinde bu işletim sistemini kullanmak mümkündür. 6 ayda bir güncellense de iki senede bir destek sürümü de gelmektedir. Aynı zamanda Ubuntu lisans bedeli ödenmeden indirilerek kullanabileceğiniz bir işletim sistemidir. 

 

Ubuntu Özellikleri Nelerdir?

Ubuntu kurulumu öncesinde mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de sistemin özelliklerini detaylı olarak bilmektir. Bilgisayar işletim sistemlerinde özellikle Linux ve açık kaynak kodlu Ubuntu kullanımı öne çıkarılmıştır. İlk sürüm ise 2024 yılının ekim ayında yayınlanarak kullanıcılar bilgilendirilmiştir. Ubuntu özellikleri hakkında ise şunları söylemek mümkün olmaktadır:

  • Ubuntu ücretsiz bir şekilde indirilen Linux işletim sistemi olarak bilinir. 
  • Server masaüstü ve bulut işletim sistemleri için farklı versiyonlar bulundurmaktadır. 
  • Ubuntu yazılımları .snap ve .deb uzantılı dosyalar şeklinde sunulur. 
  • Herhangi bir lisans ücreti ödeme gereksinimi yoktur. İstenildiği kadar farklı cihazlara yüklenerek kullanılabilir. 
  • Uygulamaların büyük bir kısmının Türkçe olması da önemli ayrıcalıklardan biridir. Bunun yanında Türkçe dil desteği de vardır. Türkçe dil paketi kullanıcılar tarafından kurulum anında indirilebilmektedir. 

Ancak Ubuntu kurulumu için tavsiye edilen birtakım sistem gereksinimleri vardır. Kullanıcılar bu sistem gereksinimlerine mutlaka gereken önemi vermelidir. Örnek vermek gerekir ise çift çekirdekli 2GHZ işlemci kullanılmalıdır. Bellek 4 GB Ram kullanılması önerilenler arasındadır. Aynı zamanda disk alanı için de 25 GB ihtiyacı vardır. VGA destekli 1024x 768 piksel gereksinimleri arasında bulunur. Bilgisayar minimum gereksinimler konusunda yetersiz ise eski versiyonları kullanmak mümkün olur. Libuntu ya da Xubuntu kullanılabilecek seçenekler arasında yer alır. Sabit disk alanına bağlı olarak da hem Windows hem de Ubuntu işletim sistemini bir arada kullanmak mümkündür. 

 

Ubuntu Kurulumu Aşamaları 

Ubuntu kurulum aşamaları konusunda ilk olarak indirme işlemlerinin yapılması gerekiyor. İndirme sayfası kısmında iki farklı sürüm bulunmaktadır. Sürümün birinde LTS bulunur. Bu da 5 yıllı bir sürüm olduğunu belirtmektedir. Diğer sürüm ise 9 aylık bir pakettir ve süre bittikten sonra yeniden sürümü yüklemek gerekir. Dowland işaretine tıklayarak indirme işlemini başlatabilirsiniz. ISO uzantısı olan bir dosya karşınıza gelir. Karşınıza gelen bu dosya rar ya da zip olarak görünmektedir. Winrar programları da kullanılarak bu dosyaların açılmaması önemlidir. 

Ubuntu sistemini indirdikten sonra DVD ya da USB belleğe indirme işlemini yapmanız mümkün olmaktadır. DVD’ye yazdırmak isteyenler Windows yüklü bir bilgisayar için mutlaka İnfrarecorder yapısında bir program ile gerekli işlemleri yapabilirler. Programın indirilmesinden sonra DVD’yi takmalı ve karşınıza gelen ara yüz kısmında kalıp yazdır formatı ile işleme devam etmelisiniz. Sonraki adımda ise Ubuntu.iso dosyasının yerini göstererek yazdırma işlemini başlatmanız gerekiyor. Bu süreçte mutlaka yazma hızını da düşük olarak işaretlemeniz gerekiyor. 

 

Yeni Ubuntu İşletim Sistemi Nasıl Yüklenir?

Halihazırda Ubuntu kullanıyor ancak bu işletim sistemini bir üst model ile yükseltmek istiyorsanız yine basit birkaç adım ile işleme devam edebilirsiniz. Ubuntu işletim sisteminin yeri versiyonunu yüklemek için iki seçenek bulunur. İlk seçenek ile DVD’yi bilgisayara takmanız gerekir. Sonrasında Ubuntu.iso dosyasını sağ tıklama yapmanız gerekiyor. Bir sonraki adımda ise diske yaz komutu vermelisiniz. Yazdırma hızını en az düzeye getirmeli ve işletim sistemini kurmalısınız. 

Yeni sürüm Ubuntu kurulumu için ikinci seçenek ise K3b ya da Brasero CD/DVD/ yazdırma aracını kullanmaktır. Bu aracı yükledikten sonra kalıp yazdır seçeneğini tıklayarak yazdırma işlemini başlatabilirsiniz. Eğer Windows ortamında Ubuntu.iso dosyasını USB üzerine yazdırmak istiyorsanız Rufus yazılımını indirebilirsiniz. Aynı zamanda BAlenaEtcher ismindeki yazılımla da bu işlemi yapabilirsiniz. Bu yazılımların ücretsiz olması da son derece önemli bir avantajdır. 

 

Ubuntu Kullanmanın Faydaları Neler?

Ubuntu kullanmanın birçok önemli faydasından bahsetmek mümkündür. Linux işletim sistemini kullanıyorsanız Ubuntu’yu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanım faydaları şunlardır:

  • Ubuntu linux işletim sistemi tabanında tasarlanan ve açık kaynaklı kodlu bir işletim sistemidir. Bu da virüslere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. 
  • Bununla birlikte içerisinde bulunan tüm programların ücretsiz olması en önemli avantajlardan biridir. 
  • Ubuntu açık kaynak kodlu olduğu için geliştiricisi oldukça fazladır. 
  • Aynı zamanda son derece hızlı çalışan bir sistemi vardır. 

Ubuntu’yu çalışma performansı ve görselliği ile ayarlamak için de çok sayıda seçenek bulunur. Bunları kullanarak daha iyi standartlarda bu işletim sisteminden faydalanabilirsiniz. 

Ubuntu’yu kullanmanın birçok önemli nedeni bulunmaktadır. İlk olarak belirli bir ücret ödeme gereğinin bulunmaması indirme şansını daha da kolaylaştırmaktadır. Bir diğer avantajı ise özelleştirme seçeneklerinin çok fazla olmasıdır. Cihazınızı istediğiniz şekilde kullanmanıza önemli bir katkı sağlar. Aynı zamanda taşınabilir bir sürücüye yükleyerek de çalıştırma şansınız bulunur. Ubuntu kurulumu yaptığınızda farklı yazılımlar ile masaüstü seçeneklerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Yazılımlar sırasında geçiş sağlayabilmesi açısından da oldukça önemlidir. Bununla birlikte Ubuntu içerisinde bulunan yazılımların tamamı ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

 

Ubuntu ile Yapılabilecek İşlemler

Ubuntu sayesinde kullanıcılar cihazlarında hem değişim hem de özelleştirme yapabilirler. Birden fazla arayüze sahip olarak işletim sistemlerini daha verimli kullanma şansı bulabilirler. Düşük donanıma sahip bilgisayarlar içinde Ubuntu farklı versiyonlarda tercih edilebilir. Eski donanımlar bu işletim sistemi sayesinde çok daha hızlı ve verimli çalışabilir. Rahatlıkla programlama yaparak yeni uygulamalarınızı geliştirme şansı bulabilirsiniz.

Airpods Android Uyumlu Mu?

 

Sanal Makine Kurulumu Nedir, Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu