Teknoloji

Windows 10’u hızlandırmanın 9 yolu

Windows 10’u hızlandırmanın 9 yolu

 

Windows 10’u hızlandırmanın 9 yolu?Windows 10‘un daha hızlı çalışmasını ister misiniz? Yardım aldık. Sadece birkaç dakika içinde bu ipuçlarını deneyebilirsiniz; makineniz daha hızlı olacak ve performans ve sistem sorunlarına daha az eğilimli olacaktır.

1.  Güç ayarlarınızı değiştirin

Windows 10‘un “Güç Tasarrufu” planını kullanıyorsanız bilgisayarınızı yavaşlatıyorsunuz. Bu plan, güç tasarrufu yapmak için bilgisayarınızın performansını ayarlar. (Masaüstü bilgisayarlar bile genellikle bir “Güç Tasarrufu” planıyla gelir.) Güç planınızı “Güç Tasarrufu”ndan “Yüksek Performans”a veya “Dengeli”ye değiştirmek, anında performans artışı sağlar.

Bunu yapmak için Denetim Masası uygulamasını başlatın, ardından Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri’ni seçin. Genellikle iki seçenek görürsünüz: “Dengeli (önerilir)” ve “Pil tasarrufu”. (Marka ve modelinize bağlı olarak, burada üretici markalı planlar dahil diğer paketleri görebilirsiniz.) “Yüksek” değerini görmek için “performans” ayarını seçtikten sonra, “Ek paketleri göster”in yanındaki aşağı oku tıklayın.
Bilgisayarınıza performans artışı sağlamak için Denetim Masası’ndaki güç ayarlarınızı değiştirin. (Büyütmek için resme tıklayın.)

güç planı

IDG

Bilgisayarınıza performans artışı sağlamak için Denetim Masası’ndaki güç ayarlarınızı değiştirin. (Büyütmek için resme tıklayın.)

Güç ayarınızı değiştirmek için istediğinizi seçin ve Denetim Masası’ndan çıkın. “Yüksek performans” size en fazla gücü verir, ancak en fazla gücü kullanır; “Dengeli” güç kullanımı ve daha iyi performans arasında mutlu bir ortam bulur; ve “Güç tasarrufu” size mümkün olduğu kadar uzun pil ömrü sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar. Masaüstü kullanıcılarının “Güç tasarrufu”nu seçmeleri için hiçbir sebep yoktur ve hatta dizüstü bilgisayar kullanıcıları bile fişe takılı değilken “Dengeli” seçeneğini ve bir güç kaynağına bağlıyken “Yüksek performans” seçeneğini göz önünde bulundurmalıdır.

2. Başlangıçta çalışan programları devre dışı bırakın

Windows 10 PC’nizin yavaş çalışmasının nedenlerinden biri, arka planda çalışan ve nadiren veya hiç kullanmadığınız çok fazla programınızın olmasıdır. Çalışmalarını durdurun ve bilgisayarınız daha sorunsuz çalışacaktır. Görev Yöneticisi

Cmd’yi başlatarak başlayın: CtrlShiftEsc tuşuna basın, ekranın sağ alt köşesine sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi’ni seçin veya Windows 10 arama kutusuna görev yöneticisi yazın ve Enter’a basın. Görev Yöneticisi bir kompakt pano uygulaması olarak başlarsa, ekranınızın altındaki “Daha fazla ayrıntı”yı tıklayın. Görev Yöneticisi daha sonra tüm sekmelerinde görünecektir. Yapabileceğiniz çok şey var ama biz sadece başlangıçta çalışan gereksiz programları kaldırmaya odaklanacağız. Başlangıç ​​sekmesini

tıklayın. Windows başlangıcında başlayan programların ve hizmetlerin bir listesini göreceksiniz. Liste, her programın adının yanı sıra başlangıçta ve yayımcısında çalışacak şekilde etkinleştirilip etkinleştirilmediğini ve sistem başlangıcında Windows 10‘u ne kadar yavaşlattığını, “önyükleme efektini” içerir.

Bir programın veya hizmetin başlangıçta başlamasını önlemek için sağ tıklayın ve “Devre Dışı Bırak”ı seçin. Bu, programı tamamen devre dışı bırakmaz; sadece açılışta başlamasını engeller, uygulamayı başlattıktan sonra da çalıştırabilirsiniz. Alternatif olarak, daha sonra başlangıçta çalışmasını istediğinize karar verirseniz, Görev Yöneticisinin bu alanına dönebilir, uygulamaya sağ tıklayıp “Etkinleştir”i seçebilirsiniz.

windows 10'u hızlandırmanın 9 yolu
windows 10’u hızlandırmanın 9 yolu

 

OneDrive veya Evernote Clipper gibi başlangıçta çalışan programların ve hizmetlerin çoğu size tanıdık gelebilir. Ancak birçoğunu tanımayabilirsiniz. (“bzbui.exe”nin ne olduğunu hemen bilen herkes lütfen elini kaldırsın. Önce onu Google’da araştırmak adil değil.)

İlginizi çekebilir: NFT ‘de Kara Para Aklama Olayları Artış Gösteriyor.

OneDrive veya Evernote Clipper gibi çoğu başlangıç ​​programı ve hizmeti muhtemelen size tanıdık geliyor. Ama pek bir şey anlamayabilirsin. (“bzbui.exe”nin ne olduğunu hemen bilenler lütfen elini kaldırsın. Google ile başlamak doğru değil.)
Task Manager bilmediğiniz programları öğrenmenize yardımcı olur. Bir öğeye sağ tıklayın ve sabit sürücünüzdeki konumu, dijital imzası olup olmadığı ve sürüm numarası, dosyanın boyutu ve tarihi gibi diğer bilgiler de dahil olmak üzere hakkında daha fazla bilgi için “Özellikler”i seçin. Nihai gelişme. .Ayrıca öğeye sağ tıklayıp “Dosya konumunu aç”ı da seçebilirsiniz. Bu, Dosya Gezgini’ni açacak ve dosyayı, dosyanın bulunduğu klasöre yerleştirecektir; bu size programın amacı hakkında başka bir ipucu verebilir.Son olarak ve daha kullanışlı olarak, sağ tıkladıktan sonra “Çevrimiçi Ara”yı seçebilirsiniz. Ardından Bing, program veya hizmet hakkında bilgi içeren web sayfalarına bağlantılar ile başlatılır.Artık başlangıçta devre dışı bırakmak istediğiniz tüm programları seçtiğinize göre, bilgisayarınızı bir sonraki yeniden başlatışınızda sistem gereksiz programlarla çok daha fazla uğraşacaktır.

3. Disk önbelleğe almayı hızlandırmak için ReadyBoost’u kullanın

Windows 10, önbelleğe alınmış verileri düzenli olarak sabit sürücünüzde depolar ve gerektiğinde buradan alır. Önbelleğe alınmış verileri almak için gereken süre, sabit sürücünüzün hızına bağlıdır. SSD yerine geleneksel bir sabit sürücünüz varsa, önbelleğinizi hızlandırmanıza yardımcı olabilecek bir numara var: Windows’un ReadyBoost özelliğini kullanın. Windows’a verileri bir sabit sürücüden daha hızlı olan bir USB flash sürücüde önbelleğe almasını söyler. Bu daha hızlı önbellekten veri almak, Windows’u daha hızlı hale getirecektir.

İlk olarak, USB flash sürücüyü PC’nizin USB bağlantı noktalarından birine takın. Flash sürücü en az USB 2.0’ı ve tercihen USB 3 veya üstünü desteklemelidir. Flash sürücünüz ne kadar hızlı olursa, o kadar fazla hız kazancı görürsünüz. Ayrıca, maksimum performans için bilgisayarınızın RAM’inin en az iki katı büyüklüğünde bir flash sürücü arayın.

Player’ı kurduktan sonra Dosya Gezgini’ni açın ve “Bu PC”ye tıklayın. Flash sürücüyü bulun. UDISK 28X gibi garip bir adı veya daha az belirgin bir adı olabilir. Sağ tıklayın, Özellikler’i seçin ve ReadyBoost sekmesine tıklayın.

hazır destek

Microsoft

Bilgisayarınızı hızlandırmak için bu ekrandan ReadyBoost’u açın.

Flash sürücüyü önbellek olarak kullanmak isteyip istemediğinizi soran ve önbellek boyutu öneren bir ekrana geleceksiniz. Önbellek boyutunu aynı tutun veya isterseniz değiştirin. Ardından “Bu aygıtı ReadyBoost’a ata”yı seçin ve Uygula’yı ve ardından Tamam’ı tıklayın.

(ReadyBoost sekmesine tıklarsanız ve “Bu cihaz ReadyBoost için kullanılamaz” mesajı çıkarsa, flash sürücünüz minimum ReadyBoost performans standartlarını karşılamıyor, bu nedenle yeni bir cihaz kurmanız gerekecek.)

As Bilgisayarınızı kullandığınızda, ReadyBoost önbelleği dosyalarla doldurmaya başlayacaktır, bu nedenle diskte bir performans artışı fark edebilirsiniz. Bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak, önbelleğinizin dolması ve maksimum gelişmiş performans sağlaması birkaç gün sürebilir. Performans artışı görmüyorsanız, daha büyük kapasiteli bir flash sürücü deneyin.

Not: SSD’niz varsa ReadyBoost ile daha fazla hız alamazsınız ve performansı etkileyebilir. Bu yüzden SSD’li sistemde kullanmayın.

4. Windows ipuçlarını ve püf noktalarını kapatın

Windows 10 bilgisayarınızı kullanırken, Windows ne yaptığınızı izler ve işletim sistemiyle yapmak isteyebileceğiniz şeyler hakkında rehberlik sağlar. Tecrübelerime göre, bu “ipuçlarını” nadiren yararlı buluyorum. Ayrıca, Windows’un sürekli olarak omzumun üzerinden sanal bir bakışa sahip olmasının mahremiyet üzerindeki etkilerini sevmiyorum.

Windows, ne yaptığınızı izler ve bilgisayarınızı da yavaşlatabilecek önerilerde bulunur. Bu nedenle, işleri hızlandırmak istiyorsanız, Windows’tan size tavsiye vermeyi bırakmasını isteyin. Bunu yapmak için Başlat düğmesini tıklayın, Ayarlar simgesini seçin, ardından Sistem > Bildirimler ve Eylemler’e gidin. Bildirimler bölümüne gidin ve “Windows kullanırken ipuçlarını, ipuçlarını ve önerileri alın” seçeneğinin işaretini kaldırın.

win10 hız ipuçları bildirimleri mar2020
 

 

5. OneDrive’ın eşitlemesini durdurun

Microsoft’un Windows 10’da yerleşik olarak bulunan bulut tabanlı OneDrive dosya depolaması, dosyaların tüm bilgisayarlarınızda senkronize ve güncel kalmasını sağlar. Ayrıca yararlı bir yedekleme aracıdır, böylece PC’niz veya sabit diskiniz çökerse, tüm dosyalarınız olduğu gibi kalır ve onları geri yüklemenizi bekler.
Bunu, bilgisayarınız ve bulut depolama alanı arasında dosyaları sürekli olarak senkronize ederek yapar; ayrıca bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bu nedenle bilgisayarınızı hızlandırmanın bir yolu, senkronizasyonu durdurmaktır. Ancak kapatmadan önce, bilgisayarınızı gerçekten yavaşlatıp yavaşlatmadığını kontrol etmek isteyeceksiniz.

win10 hız ipuçları onedrive duraklatma2 mar2020

 

Bunu yapmak için, görev çubuğunun sağ tarafındaki bildirim alanında bulunan OneDrive simgesine (bulut gibi görünüyor) sağ tıklayın, ardından ekranın alt kısmındaki Daha Fazla düğmesine tıklayın. Beliren açılır pencerede “Senkronizasyonu duraklat”ı tıklayın ve ne kadar süre duraklatmak istediğinize bağlı olarak 2 saat, 8 saat veya 2
saat seçin. Bu süre zarfında, hızda önemli bir artış görürseniz ölçün.

Durum buysa ve senkronizasyonu gerçekten kapatmaya karar verdiyseniz, OneDrive simgesine sağ tıklayın ve açılır pencereden Ayarlar > Hesaplar’ı seçin. “Bu bilgisayarın bağlantısını kaldır”ı ve ardından beliren ekranda “Hesabın bağlantısını kaldır”ı tıklayın. Bunu yaptığınızda, dosyalarınızı yerel OneDrive klasörüne kaydetmeye devam edebilirsiniz, ancak bunlar bulutla eşitlenmez. OneDrive

Onedrive’nin bilgisayarınızı yavaşlattığını fark ederseniz ancak kullanmaya devam etmek istiyorsanız OneDrive sorunlarını gidermeyi deneyebilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için Microsoft’un “OneDrive eşitleme sorunlarını giderme” sayfasına bakın.

6. İsteğe Bağlı OneDrive Dosyalarını Kullanın

 

Bazı kullanıcılar OneDrive eşitlemesini engellemek istemeyebilir; Hangi cihazda olursanız olun en son dosyalara sahip olduğunuzdan emin olma amacını ortadan kaldırır. Ayrıca, dosyaları yedeklemek için OneDrive’ı güvenle kullanamayacağınız anlamına gelir.

Ancak her iki dünyadan da en iyi şekilde yararlanmanın bir yolu var: senkronizasyonu mutlak minimumda tutabilirsiniz ve bunu yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda yapabilirsiniz. OneDrive’ın sunduğu şeylerden en iyi şekilde yararlanırken performansı hızlandıracaksınız.

Bunu yapmak için Windows OneDrive İsteğe Bağlı Dosyalar özelliğini kullanırsınız. Bununla, PC’nizde yalnızca belirli dosyaları tutmayı seçebilir, ancak yine de buluttaki diğer tüm OneDrive dosyalarınıza erişebilirsiniz. Bu dosyalardan birini çevrimiçi olarak kullanmak istediğinizde, onu doğrudan buluttan açarsınız. PC’nizde daha az dosyanın senkronize edilmesiyle bir performans artışı göreceksiniz.

Görev çubuğunun sağ tarafındaki OneDrive simgesine sağ tıklayın ve Ayarlar’ı seçin ve ardından beliren iletişim kutusunda Ayarlar sekmesine tıklayın. Seçenekler Dosyası’nın yanındaki kutuyu işaretleyin. Şimdi OneDrive simgesine tıklayın ve Klasörü Aç’ı seçin. OneDrive, Dosya Gezgini penceresinde görünür. Bilgisayarınızda değil, yalnızca bulutta saklamak istediğiniz dosyaların bulunduğu klasörü sağ tıklayın ve ardından “Yer aç”ı seçin. Bu klasördeki dosyalar sürücünüzden silinecek, ancak bulutta OneDrive’da kalacaktır.

dosyasını PC’nizde tutmak istediğiniz her klasör için, klasöre sağ tıklayın ve “Her zaman bu cihazda tut” seçeneğini seçin. Sağ tıklayıp ne yapmak istediğinizi seçerek herhangi bir klasör için seçenekleri istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

istek üzerine onedrive dosyaları
 

Fikrinizi değiştirir ve tüm dosyalarınızın yerel olarak depolanmasını ve OneDrive üzerinden eşitlenmesini isterseniz, OneDrive ayarları iletişim kutusuna dönün ve İsteğe Bağlı Dosyalar’ın yanındaki kutunun işaretini kaldırın.

OneDrive İsteğe Bağlı Dosyaların yalnızca Windows Sürüm 1709 ve sonrasında kullanılabildiğini unutmayın.

7. Arama indekslemeyi devre dışı bırakın

Windows 10, sabit diskinizi arka planda indeksler ve teorik olarak indeksleme yapmadan bilgisayarınızda daha hızlı arama yapmanızı sağlar. Ancak, dizin oluşturmayı kullanan daha yavaş bilgisayarlar performans artışı yaşayabilir ve dizin oluşturmayı devre dışı bırakarak performanslarını artırabilirsiniz. Bir SSD’niz olsa bile, indekslemeyi devre dışı bırakmak hızınızı artırabilir, çünkü indekslemenin yaptığı diske sürekli yazma işlemi sonunda SSD’yi yavaşlatabilir.

Windows 10’dan en iyi şekilde yararlanmak için dizin oluşturmayı tamamen devre dışı bırakmanız gerekir. Bunu yapmak için Windows 10 arama kutusuna services.msc yazın ve Enter’a basın. Hizmetler uygulaması görüntülenir. Hizmetler listesinden Dizin Oluşturma Hizmeti’ne veya Windows Arama’ya gidin. Çift tıklayın ve beliren ekrandan Durdur’u tıklayın. Ardından makinenizi yeniden başlatın. Aramalarınız biraz daha yavaş olabilir, ancak bir fark görmeyebilirsiniz. Ancak, genel performansta bir artış elde edeceksiniz.

hizmetler ve indeksleme
 

İsterseniz, yalnızca belirli konumlardaki dosyalar için dizin oluşturmayı kapatabilirsiniz. Bunu yapmak için, Windows 10 arama kutusuna dizin yazın ve beliren Dizin Oluşturma Seçenekleri sonucunu tıklayın. Pano Dizin Oluşturma Seçenekleri sayfası görünür. Düzenle düğmesini tıkladığınızda, Microsoft Outlook, kişisel dosyalarınız vb. gibi dizine eklenmiş konumların bir listesini göreceksiniz. Herhangi bir konumun yanındaki kutunun işaretini kaldırın ve artık dizine eklenmeyecektir.

8. Sabit sürücünüzü temizleyin

Sabit sürücünüz gereksiz dosyalarla doluysa, bilgisayarınızı yavaşlatıyor olabilirsiniz. Temizlemek size hız artışı sağlayabilir. Windows 10, Storage Sense adlı bunu yapmak için şaşırtıcı derecede kullanışlı yerleşik bir araca sahiptir. Ayarlar > Sistem > Depolama’ya gidin ve ekranın üst kısmındaki anahtarı Kapalı’dan Açık’a getirin. Bunu yaptığınızda, Windows bilgisayarınızı sürekli olarak izler ve geçici dosyalar, İndirilenler klasöründeki bir aydır değiştirilmemiş dosyalar ve geri dönüşüm kutusundan eski dosyalar gibi artık ihtiyacınız olmayan gereksiz eski dosyaları siler.

Storage Sense’in nasıl çalıştığını özelleştirebilir ve normalden daha fazla alan boşaltmak için kullanabilirsiniz. Storage Sense’de, “Storage Sense’i yapılandırın veya şimdi çalıştırın” seçeneğini tıklayın. Görüntülenen ekrandan, Storage Sense’in dosyaları ne sıklıkta sileceğini değiştirebilirsiniz (günlük, haftalık, aylık veya depolama alanınız azaldığında).

Ayrıca Storage Sense’e, dosyaların ne kadar süredir orada olduklarına bağlı olarak indirilenler klasörünüzden dosyaları silmesini ve dosyaları geri dönüşüm kutusundan otomatik olarak silmeden önce ne kadar bekleyeceğini ayarlamasını söyleyebilirsiniz. Ayrıca, belirli bir süre (günlük veya 1
gün, 30 gün) veya her 60 günde bir açılmadıysa, Storage Sense’den dosyaları bilgisayarınızdan Microsoft’un OneDrive bulut deposundan buluta taşımasını isteyebilirsiniz.

win10 depolama anlayışı ağustos2019
 

Ayrıca, boş alan olabilecek eski Windows sürümlerini de silebilirsiniz. Ekranın altında, “Windows’un önceki sürümlerini sil”in yanındaki kutuyu işaretleyin. Storage Sense, bir yükseltme yükledikten on gün sonra Windows’un eski sürümlerini siler. Bunu yaparsanız, Windows’un eski sürümüne geri dönemeyeceğinizi unutmayın.

İlginizi çekebilir: NFT ‘de Kara Para Aklama Olayları Artış Gösteriyor.

9. Kayıt Defterinizi temizleyin

Windows’un başlığı altında, kayıt defteri, Windows’un nasıl çalıştığı ve göründüğüyle ilgili hemen hemen her şeyi izler ve kontrol eder. Bu, programlarınızın nerede depolandığı, hangi DLL’leri kullandığı ve paylaştığı, hangi tür dosyaların hangi programlar tarafından açılması gerektiği ve hemen hemen her şey hakkında bilgileri içerir.

Ancak kayıt defteri karmakarışık. Örneğin, bir programı kaldırdığınızda, ayarları her zaman kayıt defterinden kaldırılmaz. Böylece zamanla her türden eski kurulumlarla dolup taşabilir. Bu, sistemin yavaşlamasına neden olabilir.

Bunları kendi başınıza temizlemeyi düşünmeyin bile. Mümkün değil. Bunu yapmak için bir kayıt defteri temizleyicisine ihtiyacınız var. Birçoğu var, bazıları ücretsiz ve bazıları ücretli. Ama gerçekten bir tane satın almaya gerek yok çünkü Auslogics Free Registry Cleaner harika çalışıyor.

Auslogics veya başka bir kayıt defteri temizleyicisini kullanmadan önce, bir şeyler ters giderse geri yüklenebilmesi için kayıt defterinizi yedeklemelisiniz. (Auslogics Registry Cleaner bunu sizin için de yapacak, ancak iki kez yedeklemenin zararı olmaz.) Kendi kayıt defteri yedeğinizi oluşturmak için arama kutusuna regedit.ext yazın ve ardından Enter’a basın. Bu, kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırır. Dosya menüsünden Dışa Aktar’ı seçin. Görünen ekranda, ekranın alt kısmındaki Çıkış Aralığı bölümünde “Tümü” seçeneğini seçtiğinizden emin olun. Ardından, dosya konumunu ve dosya adını seçin ve ardından Kaydet’e tıklayın. Kayıt defterini geri yüklemek için Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın, Dosya menüsünden İçe Aktar’ı seçin, ardından kaydettiğiniz dosyayı açın.

Auslogics Registry Cleaner’ı şimdi indirin, kurun ve başlatın. Ekranın sol tarafında, kaldırmak istediğiniz dosya, internet veya yazı tipi ilişkileri gibi kayıt defteri sorunlarını seçebilirsiniz. Genelde hepsini seçerim.

windows kayıt defteri

 

Ardından sorun için kayıt defterini taramasını isteyin. Bunu yapmak için “Şimdi Tara”yı tıklayın ve beliren açılır menüden Tara’yı seçin. Bu, önce algılanan kayıt defteri sorunlarını incelemenize olanak tanır. Bunun yerine “Tara ve onar”ı seçerseniz, kontrol etmeniz gerekmeyen düzeltmeleri gerçekleştirir.

Şimdi Kayıt Defterinizi hatalara karşı tarayacak, ardından ne bulduğunu size gösterecek. Hangisini düzelteceğinize karar vermenize yardımcı olmak için hataları önem derecesine göre sıralar. Kararınızı verdikten sonra, Onar’ı tıklayın ve bir şeyler ters giderse kayıt defterini kolayca geri yükleyebilmeniz için “Değişiklikleri Kaydet”in işaretli olduğundan emin olun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu