WordPress Bloglarının Yüksek CPU Sorunu
WordPress Bloglarının Yüksek CPU Sorunu Nedir, Wordpress cpu sorunu çözümü gibi konulara gelin hep beraber değinelim.
WordPress Bloglarının Yüksek CPU Kullanımını Nasıl Azaltabilirsiniz, Bu Konuda Hostingimiz Nasıl Etkiler Gelin Hep Beraber İnceleyim.
WordPress CPU Sorunu
WordPress, milyonlarca blogcu tarafından kullanılan ve beğenilen en iyi ve en çok önerilen blog platformudur. Ben de son 3 yıldır WordPress kullanıyorum ve özelliklerinden ve çalışmasından gerçekten çok memnunum.
Son zamanlarda, WordPress bloglarımda Yüksek CPU Kaynak Kullanımı sorunuyla karşılaştım ve bu da ARWebZone’un birkaç saat kapalı kalmasına neden oldu. ARWebZone’u Hostgator paylaşılan sunucularında barındırdım ve son 7 aydan beri her şey yolunda gidiyordu. Hostgator’dan aldığım e-posta, blogumun paylaşılan sunucularının CPU kaynaklarının %25’inden fazlasını kullandığını ve ardından hesabımı geçici olarak devre dışı bıraktıklarını gösteriyordu.
Uyarı : Webirinci.com sitesi de wordpress altyapısını kullanmaktadır…
Destek ekibiyle iletişime geçtikten, Google’da arama yaptıktan ve kendi analizimi yaptıktan sonra, sonunda WordPress blogumun Yüksek CPU Kullanımını azaltmayı başardım. Ayrıca web hosting seçimininde CPU üzerinde etkisinin oldukça fazla olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Bu yüzden, WordPress kullanıcılarının Yüksek CPU kullanımını azaltmalarına yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada paylaşacağım. Umarım bu, blogunuzun sorunsuz çalışması için çok yardımcı olacaktır.
WordPress Yüksek CPU Kaynak Kullanımını Azaltmak İçin Neler Yapmalıyız
Eklentiler Tarafından Kullanılan Kaynaklar
- Bazı WordPress eklentileri cpu sorununun ana nedenidir. Ben genellikle, wordpress.com tarafından sağlanan JetPack, Pretty Link Manager, WP External Links vb. 15-20 WordPress eklentisi kullandığım için sorun buydu.
- Burada hangi eklentinin sunucuyu etkilediği hakkında nasıl fikir edinilir sorusu geliyor. Bu da oldukça basittir. Hosting Şirketinden aldığınız ve hangi dosyanın işlenmesinin uzun sürdüğü gibi bilgileri içeren e-postayı okuyun. Benim durumumda admin-ajax.php dosyası büyük kaynaklar tüketiyordu ve bu nedenle ajax destekli bir eklentiyi devre dışı bıraktım.
- İkinci seçenek, WordPress için P3 Profiler eklentisini (indirme) yüklemektir. Bu eklenti ile neyin ne kadar kaynak tükettiğini görebiliriz.
- Bazı eklentiler ayrıca belirli bir görevi belirli bir süre sonra otomatik olarak gerçekleştirmek için cronjobs kullanır. Bu eklentiler ayrıca web sitesi performansını etkiler ve yüksek CPU kaynaklarını tüketir.
Eklentileri yukarıda ki maddeler ile cpu tüketiminin azaltmasını sağlayabiliriz.
Tema Seçimi
- Kaynak kullanımı büyük ölçüde kullandığınız temaya bağlıdır. Ajax stiliyle kesinlikle daha fazla CPU kaynağı tüketecek bir tema.
- Ayrıca tema, gerçek genişlik ve boyut yerine yeniden boyutlandırılmış görüntüler sunuyorsa, daha fazla CPU kaynağı kullanımına da katkıda bulunacaktır.
- Minimalist WordPress temamda, fotoğraf sıkıştırma (küçültme) özelliği etkinleştirildi ve sunucu kaynaklarının kullanımının artmasının ana temel nedeni buydu ve bu özelliği devre dışı bıraktıktan sonra sonuçlar daha iyiydi.
- WordPress blogunuz da minimum sayıda widget kullanmak, Yüksek CPU kullanımını azaltmaya da yardımcı olacaktır.
Hosting Seçimi
- Kendinize ait bir sunucu ya da hiç değilse reseller hosting sahibi olmalısınız ki başkalarının kaynak tüketiminden etkilenmeyesiniz.
- CPU kullanım limitiniz konusunda sunucu-hosting firmanızdan gerekli bilgileri alın.
- Hostinginizin kullandığınız yazılım ile bağlantılı olmasını sağlayın.
Bu maddeyi biraz detaylandırmak istiyorum. Mesela çoğu kullanıcı hosting alıp geçiyor. Fakat %90 kullanıcı wordpress kullanmasına rağmen bununla uyumlu bir eşdeğer hosting seçimi yapmıyor. Odeaweb firmasının sunduğu wordpress hosting ile wordpress altyapısı kullanan sitelerinizin CPU oranı oldukça fazla düşecektir ve siteniz hızlanacaktır. Tavsiyemizi göz ardı etmemenizi öneririz 🙂
CPU için genel önerilerimiz:
- Olası çözüm için Web Hosting Şirketinize başvurun.
- Hangi dosyaların daha fazla sunucu kaynağı tükettiğini görün ve bu bir eklenti dosyasıysa o eklentiyi devre dışı bırakın veya bir tema dosyasıysa WordPress Temanızı değiştirme zamanı gelmiştir.
- Statspress, Google Analytics by WordPress vb. gibi ziyaretçileri izleyen eklentiler bu sorunun ana nedenidir. İzleme için (eklenti olmadan) Google Analytics kodunu manuel olarak yerleştirmeniz ve diğer tüm istatistik izleme eklentilerini devre dışı bırakmanız önerilir.
- Blogunuzun kaynak kullanımı hakkında eksiksiz bilgi almak için P3 Plugin profil oluşturucuyu kullanın.
- Optimize DB eklentisi ile Veritabanınızı Optimize Edin.
- Lazy Load Plugin kullanın ve bu bant genişliğini ve Yüksek CPU kaynak kullanımını azaltmaya çok yardımcı olacaktır.
- Daha iyi web sitesi performansı ve CPU kullanımını azaltmak için iyi bir WordPress önbellek eklentisi kullanın.
- Blogunuz da her zaman minimum sayıda eklenti kullanın.
Herhangi bir sorunuz varsa veya eklemek istediğiniz bir şey varsa, aşağıya yorum yapmaktan çekinmeyin.