Wordpress İçerikleri
Trend

Wordpress Site Kurma

Hep Beraber Wordpress Site Nasıl Kurulur Göz atalım

WordPress Kurulum

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber, hayatımızda yaygın bir internet kullanımı mevcut. İnternet üzerinden paylaşım yapmak için kullanılan platformlardan birisi de Wordpress. Son zamanlarda pek çok kişi Wordpress site kurma detaylarını araştırıyor.

wordpres
wordpress site kurma

WordPress, çok yönlülüğü ve kullanımının kolay oluşu ile bilinen ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS).

Sitenize WordPress kurulumu yapmanın pek çok yolu bulunuyor. Bunlar bir web hosting sağlayıcısı tarafından sunulan bir yükleyiciden destek almak ya da bir FTP istemcisi yardımı ile manuel bir şekilde kurmak olmak üzere ikiye ayrılır.

Yeni başlayanlar için WordPress’i kendi başınıza kurmak ilk başlarda biraz korkutucu gelebilir. Fakat sakın telaşa düşmeyin, aslında yakından bakınca zor gözüken bu süreç hem çok kolaydır hem de adım adım açıklaması yapılan görselli rehberler aracılığı ile herhangi bir teknik bilgi sahibi olmadan WordPress kurulumu nasıl yapılır öğrenmiş olursunuz. Bunun yanı sıra bu yazımızda karşınıza çıkabilecek bazı genel problemleri ve bu problemleri düzeltmenin yollarını da ele alacağız.

 Wordpress Kurulumu Nasıl Yapılır?

Wordpress site kurma konusuyla ilgili en sık sorulan sorulardan bir tanesi de kurulum aşamasında nelere ihtiyaç duyulacağı ve kurulan bu sistemin en sağlıklı nasıl kullanılacağı oluyor. WordPress bir sistem ve her sistem gibi problemsiz ve düzenli çalışabilmesi için kurulum aşamasında wordpress site kurulum bazı gereksinimleri bulunmaktadır. Bu ihtiyaçları madde madde açıklayalım.

Alan Adı (Domain): Alan ismi, internet sitenizin dijital dünyadaki adıdır. İnsanlar bu ad ile internet sitenize bağlanır ve etkileşim kurmaya başlar. Pek çok uzantısı olan alan isminde, en çok rağbet görenler .com, .net ve .org uzantıları oluyor.  WordPress kurulumu yani site yayınlamak için alan adı olmazsa olmaz hizmetlerden biridir.

Hosting: Hosting, en kolay anlatımı ile e-postalarınızın, internet sitenizin dosya ve görsellerinin bulunduğu bölüm olarak açıklanabilir, alan ismi gibi hosting hizmeti de hem WordPress hem de site yayınlamak için olmazsa olmaz bir hizmet çeşididir. Üstelik sahip olduğunuz hosting paketiniz özellikleri internet sitenizin hızına direkt olarak etkisi bulunmaktadır. WordPress için genel olarak Linux tabanlı hosting paketleri seçilir. Fakat “WordPress Hosting” olarak isimlendirilen hizmetler de mevcuttur. Bunlar WordPress siteler için özel olarak konfigüre edilmiş sistemlerdir.

Wordpress Dosyaları: Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi, WordPress bir sistem ve bu sistemi oluşturmak için standart WordPress dosyalarına ihtiyaç duyulmaktadır. WordPress dosyaları için bağlantıyı tıklayarak, standart ve en yeni sürümü bilgisayarınıza indirmeniz mümkündür. Unutulmaması gereken konu bu dosyaları kendi şahsi bilgisayarınıza değil hosting paketiniz içerisinde yüklemeniz gerekmektedir.

MySQL Veri tabanı: WordPress sistemi bilgi ve verileri depolayabilmek adına bir veri tabanından destek almaya ihtiyaç duymaktadır. Veri tabanı içerisinde türlü tablolarda çeşitli veriler tutarak sistemin problemsiz bir şekilde çalışmasına olanak sağlamaktadır. MySQL veri tabanı hizmetine ekstra olarak sahip olmanıza hiç gerek yoktur. Eğer bir Linux Hosting ya da WordPress Hosting hizmeti sahibi iseniz sisteminizde zaten bulunacaktır.

FTP İstemcisi: FTP, bir çeşit dosya transfer protokolüdür, WordPress kurulum aşamasında dosyalarınızı sahip olduğunuz hosting paketine yükleyerek FTP aracılığı ile yükleme yaparsanız daha sağlıklı bir kullanımınız olacaktır. Hosting paketinde “public_html” klasörü sitenizin dosyalarının yer aldığı ana klasördür. Tüm WordPress klasör ve dosyaları buraya yüklenmesi gerekir.

FTP bağlantısı yapabilmek için FileZilla gibi bir istemci program kullanmanızın faydası olacaktır. Hosting sağlayıcınızın size sunduğu bilgiler aracılığı ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

Cpanel: cPanel bir çeşit kontrol panelidir, hosting paketinizde ki bütün işlemleri rahatlıkla yönetebileceğiniz bir web ara yüzüne sahiptir. Fakat sahip olduğunuz pakette illa cPanel kontrol paneli olmak zorunda değildir. Bu durum WordPress kurulumu için engel oluşturan bir durum değildir. Kontrol paneli yalnızca hosting paketinde yer alan işlemler için kolaylaştırıcı bir ara yüzdür.

Wordpress Kurulum Aşamaları Nelerdir?

Wordpress site kurma aşamaları için pek çok farklı yöntem ve izlenmesi gereken adımlar vardır. Buyurun bu adımları beraber inceleyelim:

1)Web sitesi ana içeriğine karar verin: Bir WordPress site yapımının öncesinde bilmeniz gereken en önemli şey ne tür bir web sitesi kurmak istediğinizdir. Bu bir blog olabilir, bir e-ticaret sitesi ya da bir şirket profili gibi pek çok farklı içerikte bir site oluşturabilirsiniz. Eğer şahsi kullanımınız için bir blog oluşturmak istiyorsanız işe sitenizin odaklanacağı bir konuyu seçerek başlayabilirsiniz. Bir başka deyiş ile içeriğiniz için bir niche seçin.

Fotoğrafçılık, kitap, yemek blogundan, seyahat blogundan yemek yapmaya kadar her türlü konu sizin içeriğiniz olabilir. İlgilenmekten hoşlanacağınız bir konu seçin ki uzun vadede içerik oluşturmak sizin için bir problem olmasın.

Bir niche’e karar verdikten sonra web sitenizin esas amacı hakkında düşünmelisiniz. Bu site aracılığı ile para kazanmayı mı düşünüyorsunuz yoksa yalnızca boş vakitlerinizde ilginizi çeken konular hakkında bloglamayı mı düşünüyorsunuz? Amacınız her ne olursa olsun tutarlı ilerleyeceğinizden emin olun. Ayrıca hedef kitleniz hakkında da güzelce düşünmeniz gerekir: sizin yazılarınızdan kim yarar görecek? Bu ölçüt içeriğinizin formatını, tarzını ve tonunu etkileyecektir.

2) Düşünmeniz gereken en önemli adımlardan bir diğeri ise şüphesiz ki alan adı seçmektir. Bu adımın öneminin nedeni ise domain adınızın sizin markanızı temsil edecek olmasıdır. Bu sebeple çok iyi düşünmeniz gerekir.

Wikipedia, YouTube ve Netflix‘in ortak noktası nedir diye hiç düşündünüz mü? Telaffuzu ve anımsaması kolay kısa ve eşsiz bir isimlere sahipler. İşte alan ismi de bu şekilde olmalıdır. Ziyaretçileri hatırlaması ya da telaffuzu zor bir ad kullanarak kaçırmak istemezsiniz. Size bu işlem esnasında yardımcı olması için domain adı bulma araçlarından destek alabilirsiniz.

3) Bir Web Hosting Hizmeti Seçin:  WordPress site kurma içinse doğru Hostinger gibi bir hosting sağlayıcısından destek almanız gerekir.

Bu adımlar tamamlandıktan sonra Wordpress site kurma adına şu adımları takip etmelisiniz:

-Hostinger kontrol panelinize (HPanel) girmenizin ardından Otomatik Yükleyici ikonuna tıklayın.

URL ‒ kayıtlı alan isminiz ya da WordPress web sitenizin adresi.

Dil ‒ WordPress web sitenizin esas dili.

Yönetici Kullanıcı Adı ‒ WordPress kontrol panelinize girmek için kullanmak istediğiniz kullanıcı ismi.

Yönetici Şifresi ‒ WordPress yönetici alanına girmek için girmeniz gereken şifre.

Yönetici E-Postası ‒ bildirimler ve şifre sıfırlama amacıyla kullanılacak aktif bir eposta adresi girin.

Web Sitesi Başlığı‒ web sitenizin başlığını yazın

Web Sitesi Etiket Satırı ‒ sitenizin konusu hakkında bir slogan ya da kısa bir açıklama yazın.

Yükle tuşuna basın

Adımlar bu kadar. Artık sitenizi doldurma vakti!

Wordpress Nedir Ne İşe Yarar?

2003 senesinde yayınlanan Wordpress, basit bir blog platformu olarak hizmete başladı. Sonraki senelerde platformun sağladığı hizmetler gelişerek MySQL veri tabanı kullanan PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemi kısaca CMS durumuna geldi. Günümüzde internet dünyasında karşınıza çıkan internet sitelerinin %35’i Wordpress aracılığı ile oluşturulmuştur.

  • Wordpress ile yapabileceğiniz en yaygın hizmetleri şu şekildedir:
  • Kendi bireysel içeriklerinizi yayınlamak için kullanabileceğiniz bir blog.
  • Wordpress e-ticaret eklentisi yardımıyla çevrimiçi satış yapmanızın mümkün olduğu bir alışveriş sitesi.
  • Şirketler, kuruluşlar ve işletmeler için kurumsal internet sitesi.
  • Wordpress eklentileri yardımı ile özelleştirerek üyelik ödemeleri alabileceğiniz bir internet sitesi.
  • Çalışmalarınızı aktarabileceğiniz portföyünüzden oluşan bir internet sitesi.
  • Yüzlerce kullanıcının birbiri ile konuşabileceği bir forum sitesi.

Eğer bunun gibi güncel konulardan haberdar olmak istiyorsanız mutlaka sitemizi takibe alın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu